Fysioterapia parantaa lemmikin elämänlaatua ja toimintakykyä

Fysioterapialla voidaan auttaa niin kuntoutusta tarvitsevia potilaita kuin terveitä harrastus- ja työkoiria sekä ikääntyviä lemmikkejä ongelmien ennaltaehkäisyssä.

Eläinlääketieteen kehityksen ansiosta yhä useampaa lemmikin sairautta tai ongelmaa on mahdollista hoitaa, mikä on näkynyt myös osaavan kuntoutuksen tarpeen kasvussa.

Fysioterapialla voidaan muiden muassa auttaa toipumisessa ortopedisten leikkausten jälkeen, lievittää lemmikin kipua, korjata virheellisiä liikeratoja tai huoltaa lihaksistoa. Yleisenä fysioterapian tavoitteena on aina parantaa lemmikin päivittäistä elämänlaatua ja toimintakykyä.

Lemmikin voi viedä fysioterapiaan joko eläinlääkärin lähetteellä osana ortopedistä ja neurologista kuntoutusta tai omalla ajanvarauksella esimerkiksi silloin, kun omistaja haluaa ehkäistä paljon harrastavan koiran tai ikääntyneen kissan tai muun lemmikin ongelmia ennalta.

Eläinfysioterapeutti ei ole Suomessa laillistettu ammattinimike, joten sitä voi käyttää kuka tahansa. Evidensialla työskentelevät eläinfysioterapeutit ovat taustaltaan sekä fysioterapian ammattitutkinnon että eläinfysioterapian täydennyskoulutuksen suorittaneita, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran vahvistamia fysioterapeutteja.

Mitä käynnillä tapahtuu?

Fysioterapian lähtökohtana on aina eläimen ehdoilla toimiminen sekä hoidon räätälöiminen yksilöllisesti. Käynti alkaa koiran tai kissan liikkeiden, toimintakyvyn ja tuki- ja liikuntaelimistön tilan tutkimisella sekä havainnoiden että käsin tunnustellen.

Fysioterapeutti kartoittaa lemmikin terveydellisen tilanteen ja valitsee hoitomenetelmät ja -ohjeet sen mukaisesti. Lisäksi hän antaa omistajalle neuvoja liikuntaan ja päivittäiseen harjoitteluun liittyvissä asioissa.

Sairaan lemmikin fysioterapia aloitetaan eläinlääkärin lähetteellä, jolloin kuntoutusta toteuttava fysioterapeutti toimii yhteistyössä hoitavan eläinlääkärin kanssa. Eläinfysioterapeutti tuntee hoidettavan eläimen anatomian ja biomekaniikan ja arvioi lemmikin liikkumista, toimintakykyä ja terveyttä. Valitut terapeuttiset menetelmät perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tietoon.

Tavallisimpia käytettyjä menetelmiä ovat manuaalinen terapia, liikehoidot, hieronta, terapeuttinen harjoittelu ja vesiterapia. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi vesijuoksumattoa. Vesijuoksumatolla veden noste keventää raajoihin kohdistuvia voimia ja tukee koiraa. Raajat saavat tehokasta ja turvallista kuormitusta, kun raajan liike tapahtuu vedessä.

Eläinlääkärin lähetteellä ortopediseen kuntoutukseen tulevien lemmikkien hoito koostuu useimmiten 4–5 käynnistä 2–3 viikon välein. Intensiivijakson jälkeen voidaan vielä tavata lyhyemmällä kontrollikäynnillä. Omalla ajanvarauksella tulevien harrastus- ja työkoirien sekä ikääntyvien lemmikkien käynnit jaksotetaan useimmiten 1–2 kuukauden välein toistuviksi.

Lue lisää eläinfysioterapiasta täältä. Sivulta löydät myös kaikki palvelua tarjoavat klinikat.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan