Koiran tai kissan hampaiden kotihoito

Ihmiset käyvät hammaslääkärissä vuosittain ja harjaavat hampaitaan päivittäin. Jos me lopettaisimme päivittäisen hampaiden harjauksen, kertyisi hampaiden pinnoille nopeasti plakkia ja hammaskiveä ja ikenet tulehtuisivat.

Sama prosessi tapahtuu eläimille. Hampaiden kotihoidolla eli säännöllisellä harjaamisella voidaan ehkäistä ientulehdusta ja parodontiittia. Lisäksi hampaita harjattaessa voidaan huomata aikaisemmassa vaiheessa myös muita suun sairauksia, esimerkiksi hampaiden murtumia tai suun kasvainmuutoksia.

Aloita hampaiden harjaaminen jo pentuna

Hampaiden kotihoito pitäisi aloittaa silloin, kun hampaat ovat vielä hyvässä kunnossa. Paras aika aloittaa hampaiden harjaus on siis pentuiässä. Keski-ikäisen tai vanhan lemmikin hampaiden harjaus kannattaa aloittaa vasta sen jälkeen, kun eläinlääkäri on puhdistanut ja tutkinut hampaat ja varmistanut, että kivuliaita hampaita ei ole. Hampaiden harjaus voi aiheuttaa lemmikille kipua esimerkiksi seuraavissa tapauksissa: hammasresorptiot (syöpymät), murtuneet hampaat, vakava ientulehdus,suun haavaumat, liikkuvat hampaat.

Säännöllinen harjaaminen pehmeällä hammasharjalla ja eläimille tarkoitetulla tahnalla

Harjaamisesta kannattaa tehdä samaan aikaan päivittäin toistuva rutiini, jonka jälkeen lemmikki palkitaan esim. kävelylenkillä tai leikillä. Harjana voidaan käyttää tavallista pehmeää hammasharjaa tai sormiharjaa. Hammastahnan tulee olla eläimille tarkoitettu. Hammastahnan merkitys on vähäinen, mutta eläimille tarkoitetut tahnat maistuvat hyvältä ja siten tekevät harjauksesta eläimelle mieluisamman kokemuksen. Ihmisten tahnaa ei eläimille saa käyttää.

Tärkeintä on harjata yläposkihampaiden ulkopintoja, sillä niihin plakkia kertyy eniten. Sen jälkeen harjataan kaikki muut ulkopinnat ja jos lemmikki on edelleen yhteistyöhaluinen, voidaan harjata hampaiden sisäpinnat.

Hammaskivenpoisto eläinlääkärillä

Säännöllinen hampaiden kotihoito ei kuitenkaan poista säännöllisesti tehtävän hammaskivenpoiston tarvetta. Vaikka hampaita harjataankin säännöllisesti ja hampaiden kruunut näyttävät puhtailta, hammaskiveä voi silti olla kertynyt ikenien alle, sillä hammasharja ei poista plakkia syvältä ientaskuista. Ikenien alla oleva hammaskivi ja plakki poistetaan eläinlääkärin toimesta, sillä muuten se aiheuttaa parodontiittia ja lopulta hampaan menetyksen.

Hampaiden harjaus on ehdottomasti tehokkain keino ehkäistä plakin kertymistä. Muita keinoja ovat puruluut, plakin ehkäisyyn tarkoitetut erikoisruokavaliot, klorheksidiinipitoiset suuhuuhteet ja juomaveteen lisättävät aineet. Kivikovia puruluita ei kannata koirille antaa, sillä ne voivat aiheuttaa hammasmurtuman.

Miksi sitten villieläimet eivät tarvitse hampaidenhoitoa? Villieläimet syövät raakaa lihaa ja muita ruhon osia, jotka pitävät hampaat puhtaimpina kuin kaupalliset eläinten ruoat. Lemmikit myös elävät monia villieläimiä pidempään ja siksi parodontiitti muodostuu niille aikaa myöten ongelmaksi.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan