Koiranpennun ruokinta ja tarvikkeet – miten valmistautua pennun tuloon?

Uudessa kodissa pentu tarvitsee alkuun turvallisen paikan, jossa nukkua. Sille on hyvä hankkia sopiva peti, ruokakuppi ja vesikuppi, panta tai valjaat sekä hihna ja kynsisakset. Turkin laadusta riippuen saatetaan tarvita myös turkinhoitovälineitä. Myös leluja on hyvä olla, sekä makupaloja, puruluita ja muuta ajanvietettä

Ennen pennun tuloa kodista on tärkeää tehdä turvallinen. On tärkeää katsoa, ettei pentu pääse käsiksi sähköjohtoihin eikä lattioilla ole pientavaraa, joita pentu voi syödä. 

Koiranpennun ruokinta – huomioi nämä!

Alkuun pentu tarvitsee ruokaa neljästi päivässä. Noin 3–4 kuukauden iässä voidaan siirtyä kolmeen ruokintakertaan päivässä ja puolen vuoden iästä alkaen kahteen annokseen päivässä.

Pennun ravitsemukselliset tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin aikuisella, ja pennun ruoka tulisikin valita koiran aikuiskoon mukaan. etenkin jos kyseessä on iso- tai jättirotuinen pentu, on oikealla ruokinnalla oleellinen merkitys, jotta pennusta varttuu terveluustoinen aikuinen.

Pennuille tarkoitettu kaupallinen täsymuona on turvallinen valinta pennun ruuaksi. 

Entä tulisiko pennun nappulat turvottaa? Aivan pienille pennuille toki, jotta ne saavat ruuan syötyä, mutta siinä vaiheessa, kun pentu on jo muuttanut omaan kotiinsa, se pystyy pureskelemaan koviakin nappuloita eikä turvottaminen ole tarpeen. Jos kuivamuonaa turvottaa tuntien ajan, se voi alkaa pilaantua.

Milloin eläinlääkäriin ensimmäistä kertaa? 

Uudessa kodissaan pennulle on hyvä varata ensimmäinen eläinlääkäriaika viimeistään sen ollessa 12 viikon ikäinen, jolloin aloitetaan koiranpennun rokotusohjelma. Varhaisrokotuksen voi antaa jo kahdeksanviikkoisellekin. Tietysti jos pennun voinnissa on jotain huolestuttavaa, on syytä varata aika eläinlääkäriin jo aiemminkin tai olla yhteydessä etäeläinlääkäriin. 

Pennun kasvaessa on tärkeää seurata myös sen purentaa ja hampaiden vaihtumista, ja jos pennun terveydentilassa havaitsee jotain epänormaalia, on aina syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Katso myös: Haaveissa koiranpentu? – Näin hankit pennun vastuullisesti

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan