Eläinlääkäreidemme vinkit turvalliseen kesään eläinkaverin kanssa

maanantai 11. toukokuuta 2020
elainlaakarin-kesavinkit-evidensia-1024×536

Eläinkaverin kanssa sattuu ja tapahtuu – varsinkin kesäaikaan. Varaudu vaaratilanteisiin näillä vinkeillä.

Kesä on vuoden parasta aikaa. Eläinlääkäreidemme vinkeillä vältät lemmikkien yleisimmät kesäharmit ja pääset nauttimaan lämpimästä vuodenajasta huolettomasti parhaan ystäväsi kanssa. Kertaa koosteesta eläinlääkäreiden kattavat kesävinkit ja jaa tiedoksi myös koira- ja kissakavereillesi.

Suojaa eläinystäväsi punkeilta koko kesäksi

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon eläinkaverin punkkihäätöä sunniteltaessa? Asiantuntijamme auttavat sinuakin suunnittelemaan eläinkaverillesi sopivimman punkkilääkityksen koko kaudeksi.

Eläinlääkäri: Huomioi nämä 5 asiaa punkkilääkkeen valinnassa
Punkkien torjunta koiralla
Punkkien torjunta kissalla

Kyy puri tai ampiainen pisti lemmikkiä

Jos kyy puree lemmikkiäsi, otathan pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriasemalle. Kyytabletin antamista ei suositella kyyn pureman hoitoon, vaan puremaa hoidetaan klinikalla suonensisäisellä nestehoidolla, kivunlievityksellä sekä vakavimmissa tapauksissa kyyn myrkyn vasta-aineella, jota on saatavilla useimmilta eläinlääkäriasemiltamme. Jos ampiaisen piston aiheuttama allerginen reaktio uhkaa koiran hengitysteitä, kyytabletti voidaan antaa. Tällöinkin on hyvä konsultoida eläinlääkäriä ennen lääkkeen antamista.

Kyyn purema koiralla
Ampiaisen pisto koiralla tai kissalla

Helteet ja lämpöhalvaus

Moni lemmikki ja omistaja nauttii aurinkoisista, lämpimistä kesäpäivistä. Muistathan kuitenkin, että lämpö voi tehdä eläinkaverisi olon tukalaksi. Tavallisimmin lämpöhalvaus uhkaa, kun eläin jätetään aurinkoisella säällä suljettuun autoon, jossa lämpötila voi nousta nopeasti vaarallisen korkeaksi. Kertaa ohesta ohjeet koiran ja kissan lämpöhalvauksen ekhäisyyn ja ensiapuun.

Koiran lämpöhalvaus
Kärsiikö kissa kuumuudesta? Eläinlääkäri vastaa!

Ensiapupakkaus kotiin ja kesämökille

Haavat ja vatsavaivat ovat tyypillisiä kesäharmeja. Kertaa eläinlääkärin vinkit ja kokoa koira- tai kissakaverillesi kattava ensiapupakkaus kotiin ja kesämökille, ja nauti kesästä turvallisin mielin yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Eläinlääkäri: Näin kokoat ensiapupakkauksen kissakotiin
Eläinlääkäri neuvoo: ensiapulaukku koiralle
Kun lemmikki saa haavan

Turvallista herkuttelua kesäaikaan

Muistathan, että kaikki ihmisten kesäherkut eivät sovi jaettavaksi lemmikin kanssa. Esimerkiksi maissintähkän kova keskiosa on yksi tavallisimpia koiran suolistoon juuttuvia vierasesineitä kesäaikaan, ja se voi pahimmillaan olla eläimelle hengenvaarallinen. Kertaa eläinlääkärin ohjeistus siitä, mitkä kesäherkut on syytä pitää eläinkaverin ulottumattomissa ja miten toimia, jos karvakaveri saa suuhunsa jotain sopimatonta. Myös liiallinen ruohon syöminen voi aiheuttaa koiralle ongelmia – lue lisää artikkelista!

Nämä kesäherkut eivät sovi lemmikille
Miksi koira syö ruohoa?

Näin hoidat uivan koiran kesäharmit

Hot spot vaivaa erityisesti paksuturkkisia, uimista rakastavia koiria, joilla karvapeite ei pääse kunnolla kuivumaan uintireissujen välillä. Myös allergiat ja loistartunnat altistavat koiran hot spotille. Myös vesihäntä voi olla uivan koiran kesäinen vaiva.

Hot spot eli akuutti ihottuma
Näin tunnistat vesihännän

Kannattaako koiralle leikata kesäturkki?

Miten paksuturkkinen koira pärjää kesäkuumalla ja onko turkin lyhentämisestä enemmän haittaa vai hyötyä?

Eläinlääkäri vastaa: Kannattaako koiralle leikata kesäturkki

Sinilevämyrkytys – toimi näin!

Sinilevä voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen myrkytyksen. Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä, ja pahimmassa tapauksessa sinilevämyrkytys voi viedä koiran hengen. Lue jutusta miten toimia, jos koira saa suuhunsa sinilevää.

Eläinlääkäri ohjeistaa: Toimi näin, jos lemmikki saa suuhunsa sinilevää

Vinkit aktiiviseen liikunta- ja harrastuskauteen

Kesällä liikutaan muita vuodenaikoja enemmän myös sellaisten koirien kanssa, jotka eivät välttämättä ole tottuneita fyysisiin aktiviteetteihin. Kunnon kohottaminen on tärkeää tehdä asteittain. Kesällä ortopedin päivät täyttyvät erilaisten traumapotilaiden hoidosta. Lievissä tapaturmissa pätevät ensiavun suhteen samat säännöt kuin ihmisilläkin. Kertaa ohesta ortopedin ensiapuvinkit venähdysten varalle sekä fysioterapeutin ohjeet aktiiviseen kisakauteen ja jaa muistutuksena myös muille koirakavereiden kanssa ulkoileville.

Eläinlääkärin ensiapuvinkit venähdyksiin
Fysioterapeutin vinkit: Näin pidät koirasi kunnossa

Kesä on matkailun aikaa – kertaa vinkit onnistuneeseen reissuun koirakaverin kanssa

Perheen pörröiset jäsenet otetaan yhä useammin mukaan kesälomamatkoille. Jotta reissu sujuu jouhevasti, kannattaa matkaan varautua hyvin. Tietopaketista voit kerrata tärkeimmät muistettavat asiat suunniteltaessa matkaa koiran kanssa.

Koira matkustaa

Eläinsairaalamme Vantaalla, Espoossa, Hattulassa, Tampereella, Raisiossa ja Oulussa päivystävät vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden – myös kesällä. Katso päivystävien sairaaloiden yhteystiedot