Eläinsairaala Vethausissa eläinystävä pääsee heti hoitoon

torstai 7. toukokuuta 2020
20200302_Heppu_evidensia Eläinsairaala Vethaus Hattula, kuvaaja Susanna Mattila

Heppu on tullut leikkauksen jälkeiseen hakasten poistoon Eläinsairaala Vethausiin. Juha Virolainen saa tehdä tutkimuksensa rauhassa, kun omistaja Päivi Parkku pitelee Heppua. Kuva: Susanna Mattila

  • eläinsairaala
  • Hattula
  • päivystys
  • Vethaus

Kun lemmikki sairastuu tai tapaturma osuu eläinystävän kohdalle, on apu lähellä Hämeessä. Eläinsairaala Vethaus auttaa hädän tullen kellonaikaan ja kotipaikkaan katsomatta.

Suomenpystykorva Heppu on tottunut kävijä Eläinsairaala Vethausissa Hattulassa. Omistaja Päivi Parkku kertoo, että Heppu on saanut pennusta saakka kaiken tarvitsemansa rutiinirokotuksista tapaturmien hoitoon samassa eläinsairaalassa.

– Ensimmäinen vakavampi juttu oli kyyn purema. Toisen kerran tarvitsimme apua, kun Heppu tuli toisen koiran raatelemaksi viime kesänä. Aina olemme päässeet heti hoitoon, kun apua on tarvittu, Parkku kertoo.

Heppua hoitava eläinlääkäri ja klinikan johtaja Juha Virolainen sanoo, että etenkin kyyn puremaa epäiltäessä tulee toimia nopeasti. Jos kyy on päässyt puremaan kunnolla, vasta-aineseerumi täytyy antaa vuorokauden sisällä puremasta.

– Pienikin määrä myrkkyä rasittaa munuaisia. Hoidossa voidaan selvitä pelkällä nesteytyksellä ja kivunhallinnalla, hän kertoo.

Tällä kertaa Heppu on tullut eläinsairaalaan ristisideleikkauksen jälkeiseen hakasten poistoon. Luvassa on vielä leikkauksen jälkeistä fysioterapiaa ja jälkitarkastus.

Pomo on rauhoitettu virallisten röntgenkuvien ottamista varten. Eläinlääkäri Petra Nieminen (takana) tarkistaa asennon, eläintenhoitajat Jeanette Nieminen ja Emma Pitkänen avustavat. Kuva: Susanna Mattila

Vastaanotolle myös ilman lähetettä tai ajanvarausta

Vethaus Eläinsairaala – Evidensia Hattula palvelee omistajiensa eläinystäviä vuorokauden ympäri kaikkina viikonpäivinä. Eläinlääkäri ja toinen klinikan johtaja Petra Nieminen kertoo, että eläinsairaala avattiin maaliskuussa 2011, eikä sen jälkeen ovia ole suljettu kertaakaan.

– Vastaanotolle voi tulla hätätapauksessa myös ilman ajanvarausta, mutta tietysti toivomme, että meille soitetaan ennen klinikalle saapumista. Silloin voimme hieman varautua tilanteeseen ja antaa omistajalle aika-arvion hoitoon pääsyn ajankohdasta. Sairaalaan voi tulla myös eläinlääkärin lähetteellä, muttei se ole välttämätöntä hoitoon pääsemiseksi, hän kertoo.

Tavallisimmat syyt tulla sairaalaan ovat hyvin moninaisia. Eläimellä voi olla maha-suolikanavan ongelmia, esimerkiksi oksentelua ja ripulointia, traumoja, kuten lenkillä sattuneita vahinkoja, tai vaikkapa kroonista kipua, johon suunnitellaan sopiva hoito.

Eläinsairaalassa hoidetaan lisäksi vaativampia potilaita, esimerkiksi tähystyskirurgiaa, pehmytosakirurgiaa tai luuleikkauksia vaativia potilaita. Käytössä on laaja kuvantamiskalusto, CT-kuvauslaite, röntgen ja ultraääni sekä tähystysvälineistö. Esimerkiksi vierasesineiden poistoja vaikkapa henkitorvesta, ruokatorvesta tai vatsalaukusta tehdään myös päivystysluonteisesti.

– Tämä on ymmärtääksemme palvelu, jota muut klinikat eivät tällä hetkellä tarjoa. Aina vierasesinettä ei saada tähystämällä pois, mutta meillä ollaan valmiita ainakin yrittämään. Meillä ei myöskään lisätä päivystysmaksuja CT-tutkimuksen hintaan iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, vaan hinta on aina omistajalle sama, Nieminen kertoo.

Eläinsairaalalla on myös oma laboratorio, josta eläinten omistajat saavat vastaukset tavallisesti jo odotellessaan. Syystä tai toisesta verta tarvitseville koirapotilaille eläinsairaalassa toimii myös veripankki.

Pienessä yksikössä laajaa osaamista

Yksi Eläinsairaala Vethausin vahvuuksista on laaja osaaminen, joka täydentää Evidensian muiden yksiköiden osaamista. Hattulassa on erityisen vahvaa ortopedinen osaaminen. Ortopedit Juha Virolainen ja Jan Ivèn tekevät selektiivisten ristisideleikkauksien lisäksi muun muassa lonkkaproteesileikkauksia, nivelten tähystyksiä ja selkäleikkauksia.

Eläinsairaala Vethausissa työskentelee kolmisenkymmentä ammattilaista, joista kymmenkunta on eläinlääkäreitä, noin 15 hoitajaa ja neljä asiakaspalvelijaa. Lisäksi Hattulassa palvelee eläinfysioterapeutti.

– Pienehköksi yksiköksi meillä on laajasti osaamista ja meiltä saa apua aina, kun sitä tarvitaan. Jos meiltä ei löydy asiantuntijaa, ohjaamme potilaan siihen Evidensian yksikköön, josta apua löytyy. Tämä yhteistyö klinikoiden välillä toimii molempiin suuntiin, eli myös muista yksiköistä voidaan lähettää meille potilaita esimerkiksi kiiretilanteessa, Nieminen ja Virolainen kertovat.