Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Hampaiden hoidon tärkeys korostuu koiraurheilun huipulla

– Terve suu on tärkeä osa koiran hyvää fyysistä kuntoa, muistuttaa maailmalla palkittu suojelukoiraharrastaja ja -kouluttaja Tommi Vanhala.

– Koiraurheilussa menestyminen vaatii koiralta kokonaisvaltaista hyvää fyysistä kuntoa, muistuttaa suojelun maailmanmestaruuskilpailuissa Saksassa kuudennelle sijalle Adi-saksanpaimenkoiran kanssa sijoittunut Tommi Vanhala. Vanhala on aiemmin Suomen mestaruuksia voittanut ja maailmalla menestynyt suojelukoiraharrastaja ja -kouluttaja.

Jopa 80 prosenttia aikuisista koirista kärsii parodontiitista eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehduksesta. Hoitamattomana suun tulehdukset saattavat heikentää lemmikin yleiskuntoa ja jopa johtaa hampaiden irtoamiseen. Jotta urheileva koira pysyy parhaassa mahdollisessa kunnossa, on myös sen hampaat syytä hoitaa säännöllisesti.

Kuva: Kati Saine

– Koiran otetyöskentelyyn eli siihen, miten se tarttuu suojahihaan, kiinnitetään huomiota suorituksen arvostelussa. Täydet pisteet saa vain, kun koira puree hihaa täydellä otteella, siis pääosin takahampailla. Pureminen pelkillä etuhampailla altistaa koiran herkemmin myös hammasvaurioille, Vanhala summaa.

Hampaiden katkeaminen on yksi tyypillisimmistä suojeluharjoituksissa ja -kilpailuissa tapahtuvista onnettomuuksista. Useimmiten katkenneissa hampaissa on Vanhalan mukaan ollut jo ennestään murtumia, kiillevaurioita tai muita ongelmia, jotka ovat saattaneet jäädä omistajalta huomaamatta. Koska eläin ei näytä kipuaan, saattavat hammasvaivat kehittyä huomaamatta vakaviksi.

Hampaiden säännöllinen tarkastaminen ja hammasvaurioiden hoitaminen ovat kiistattoman tärkeitä lajissa, jossa koiran tärkein työväline on sen suu. Jotta laji säilyy turvallisena kaikille osapuolille, on ensiarvoisen tärkeää huolehtia koiran hampaiden – ja koko kehon – ennaltaehkäisevästä hoidosta.

Kun koiran yleiskunto tutkitaan eläinlääkärin vastaanotolla säännöllisesti, on myös hampaat ja suu syytä tarkistaa. Koiran suun ja hampaiden perusteellinen tutkiminen tehdään aina anestesiassa, ja samalla hampaat voidaan röntgenkuvata lisätiedon saamiseksi.

– Nykyään hammasvaurioita näkyy harjoituksissa ja kilpailussa onneksi hirveän paljon vähemmän kuin aiemmin, sillä harjoituksen laatu on parantunut ja myös hampaiden ja suun terveyden merkitys tunnistetaan paremmin, Vanhala kertoo.

Varaa aika koirasi hammastarkastukseen

Kuva: Raili Mykkänen. Kuvassa Vanhalan kisakoira Adi (Nadir von der Mausebreede).