Eläinlääkärin vinkit Voittaja-koiranäyttelyihin

Vuodesta 2012 koiranäyttelyiden eläinlääkärinä toiminut Ira Kallio-Kujala Evidensia Tikkurilasta kertoo, mitä eläinlääkärin tehtäviin vuoden suurimmassa koiranäyttelyssä kuuluu.

– Eläinlääkärin tärkein tehtävä on näyttelyssä olevien koirien terveyden turvaaminen. Lääkärin vastuulla on huolehtia, että loukkaantuneet potilaat saavat ensiavun ja että näyttelyalueella ei esiinny koiria, joilla on jotain tarttuvaan sairauteen viittavaa. Eläinlääkäri myös seuraa näyttelyalueella olevia koiria ja ottaa tarvittaessa kantaa koiran esiintymiskuntoon, Kallio-Kujala kertoo.

Jos koirilla ilmenee tapahtumassa mitään terveydellisiä ongelmia, eläinlääkäri vastaa eläinten ensihoidosta. Tyypillisimpiä potilastapauksia ovat Kallio-Kujalan mukaan erilaiset tapaturmat, esimerkiksi liukastumiset, taittuneet kynnet tai yhteenotossa toisen koiran kanssa tulleet vauriot.

Näillä vinkeillä ongelmattomaan näyttelyviikonloppuun

Vinkkinä näyttelyvieraille Kallio-Kujala kehottaa pitämään koirat omissa oloissaan ja välttämään kuonokontakteja etenkin tuntemattomien koirien kanssa, sillä ahtaissa tiloissa tunteet kuumenevat helposti.

Kuonokontaktia kannattaa välttää myös siksi, että Voittaja-koiranäyttelyiden kaltaiset massatapahtumat ovat hyvä areena tautien, kuten kennelyskän ja vatsavaivojen leviämiselle. Jotta ikäviltä kotiinviemisiltä vältytään, on omistajan muistettava huolehtia käsihygieniastaan ja näyttelyn järjestäjän varmistettava, että tuomarit ja muut koirien kanssa kontaktissa olevat ihmiset desinfioivat käsiään mahdollisimman usein.

Eläinlääkäri on koiranäyttelyssä mukana myös rokotustarkastuksissa ja tekee ongelmatapauksessa päätökset siitä, voiko koira päästä näyttelyalueelle.

– On tärkeää katsoa jo ennen lähtöä, että kaikki koiran paperit ovat kunnossa. Papereissa tulee olla merkinnät kahdesta nelosrokotuksesta sekä voimassa olevasta rabiesrokotuksesta, Kallio-Kujala muistuttaa.

Rokotustodistusten lisäksi hän kehottaa varaamaan mukaan syötävää, juotavaa ja rentoa asennetta:

– Näyttelypäivät ovat usein pitkiä ja raskaita sekä omistajalle että lemmikille, ja koiranäyttelyssä on aina paljon odottamista. Hyvällä retkimielellä ja rennolla asenteella pärjää pitkälle!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan