Kanin ummetus

Taudin eteneminen

Kun kani kärsii ummetuksesta, oireilu alkaa usein nopeasti. Kanin omistaja saattaa huomata, että eläin on menettänyt ruokahalunsa, se vetäytyy syrjään ja istuu kumarassa. Muutaman tunnin kuluttua ulostaminen ei enää onnistu.

Joskus sairaus etenee vakavaksi, kanin vatsa turpoaa ja sen yleistila heikkenee nopeasti, sillä turvonnut mahalaukku painaa sydäntä ja keuhkoja. Kani, joka ei ole syönyt vuorokauteen, on syytä viedä eläinlääkärin tutkittavaksi pikaisesti.

Ehkäise ennalta

Paras tapa ennaltaehkäistä kanin ummetus ja muut vatsavaivat on kiinnittää huomiota sen oikeanlaiseen ruokintaan. Lisäksi on tärkeää suojella kania pelolta ja stressiltä esimerkiksi varmistamalla, etteivät petoeläimet pääse ulkona sen häkin lähelle.

Lisäravinteet

Sairastuneille kaneille on saatavilla lisäravinteita hyvin varustelluista eläinkaupoista ja eläinlääkäriasemilta. Mikäli epäilet kanisi vointia, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

Milloin haen apua?

  • Jos kanisi menettää yhtäkkiä ruokahalunsa.
  • Jos kanisi ei ole syönyt vuorokauteen.
  • Jos kanisi lopettaa ulostamisen ja eristäytyy.
  • Jos kanisi vatsa on turvonnut ja sen yleiskunto on heikentynyt.

Mitä eläinlääkäri tekee?

Eläinlääkäri pyrkii löytämään yhdessä kanssasi syyn oireisiin selvittämällä ensin potilaan taustatiedot. Kanista saatetaan ottaa röntgenkuvat. Jos vaiva ei ole edennyt pitkälle, voi nesteiden, vitamiinien, särkylääkkeiden ja suoliston toimintaa edistävien lääkkeiden antaminen riittää. Lääkitystä jatketaan tarpeen vaatiessa kotona. Vaikeissa tapauksissa kani saattaa tarvita tehohoitoa, esimerkiksi suonensisäistä nesteytystä nestetasapainon ja verenpaineen ylläpitämiseksi. Sen suun ja nenän kautta voidaan myös asettaa letku, jolla voidaan tyhjentää kaasu mahalaukusta tai antaa kanille ravintoa.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi