Kissan hampaiden hoito

Kissa kasvattaa elämänsä aikana kahdet hampaat. Ensimmäisiä kutsutaan maitohampaiksi, ja ne tulevat näkyville, kun kissanpentu on noin neliviikkoinen. Puolen vuoden ikään mennessä maitohampaat ovat jo vaihtuneet pysyviin hampaisiin, jotka eivät korvaudu uusilla, jos kissa onnettomuuden tai sairauden vuoksi menettää hampaita.

Kissa on lihansyöjä, jolla on lihan raateluun soveltuvat hampaat. Kissan hampaat pysyvät puhtaina ja vahvoina, kun se pureskelee niillä saaliseläinten tuoretta lihaa ja luuta. Harvalla lemmikkikissalla on kuitenkaan mahdollisuutta kulkea vapaana saalistamassa. Monet kissat elävät koko elämänsä sisällä ja syövät valmisruokia. Hyvin hoidettu sisäkissa elää onnellista ja turvallista elämää, mutta valmisruokaa syödessä ongelma on se, että ruoka ei tuota riittävästi haastetta kissan hampaille. Vastuullisen omistajan pitää tarkkailla kissansa hampaiden kuntoa, jotta kissan hammaskivi, ientulehdukset ja hammassyöpymät havaittaisiin ja hoidettaisiin ajoissa.

Lue lisää kissojen hammassairauksista

Kissan hammaskivi ja ientulehdus

Hampaiden pinnalle kertyvä kissan hammaskivi ja plakki aiheuttavat ientulehdusta (gingiviitti) ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta (parodontiitti). Hoitamaton tulehdus heikentää eläimen yleiskuntoa ja kudostuho voi pahimmillaan johtaa siihen, että kissan hampaat irtoavat ennen aikojaan.

Ientulehdusta ja parodontiittia voidaan ennaltaehkäistä yksinkertaisella tavalla: puhdistamalla kissan hampaat mekaanisesti. Kissan voi totuttaa hampaiden harjaamiseen hieromalla sen ikeniä ensin sormella ja palkitsemalla sen siitä herkuilla tai leikillä. Vähitellen harjaamiseen voi ottaa avuksi harjan ja kissoille tarkoitettua hammastahnaa.

Ihmisten hammastahnaa ei saa käyttää eläimille, koska se nieltynä ärsyttää eläimen vatsaa. Eläinlääkäri voi poistaa jo muodostuneen kissan hammaskivikertymän nukutuksessa, mutta ilman ennaltaehkäisevää hoitoa hammaskiveä kertyy pian lisää.

TR-muutokset eli kissojen hammassyöpymä

Kissan hampaat voivat myös alkaa syöpyä sisältäpäin. Sairautta kutsutaan hammassyöpymäksi (aiemmin FORL (Feline odontoclastic resorptive lesions), nykyään TR-muutokset). Hammassyöpymässä kissan hampaaseen on tullut kiillevaurio ja hammasluu on esillä ja syöpynyt. Syöpymä alkaa kehittyä hammasluussa kiilteen ja alla ja jos se yltää hammasjuureen saakka, hammas joudutaan poistamaan. Ennaltaehkäisyä hammassyöpymille ei tunneta, ja sairauden alkuvaiheessa varman diagnoosin voi tehdä vain röntgenkuvaamalla kissan hampaat nukutuksessa tehtävän hammastarkastuksen yhteydessä. Hoitona syöpynyt hammas poistetaan.

Taparturmien aiheuttamat vauriot kissojen hampaissa

Kissan hampaat voivat vaurioitua myös tapaturmaisesti. Hammasvauriot ovat useimmiten erittäin kivuliaita, vaikka sitä ei eläimen käytöksestä huomaisikaan. Hoitamaton hammasvaurio voi myös aiheuttaa vaarallisen tulehduksen. Kaikki muutokset kissan suussa tulisi käydä näyttämässä eläinlääkärille, joka arvioi, onko esimerkiksi hampaan poisto tarpeen. Kissat toipuvat hampaan poistosta yleensä nopeasti, eivätkä kaipaa puuttuvaa hammasta millään lailla.

Kissan hampaiden hoito säännöllisesti tärkeää

Hampaisiin kertyy ikääntyessä yhä enemmän plakkia ja hammaskiveä, joka on syytä poistattaa ennen kuin se ehtii aiheuttamaa ien- ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta eli parodontiittia.

Hammaskiven määrä on melko yksinkertaista tarkistaa pintapuolisesti käsittelyyn tottuneelta kissalta. Tarkempi hampaiden tutkiminen ja hoito vaatii aina eläimen rauhoittamisen tutkimuksen ajaksi. Ruskehtavan harmaan värinen kivimäinen muodostelma hampaan pinnalla on hammaskiveä. Hampaiden kunto on syytä tarkistuttaa eläinlääkärillä säännöllisesti ja etenkin jos hammaskiveä on selvästi hampaiden pinnalla, kissalla on ientulehdus (ikenet punoittavat tai vuotavat verta) tai kissan hengitys haiskahtaa selvästi pahalle.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900