Kissojen myrkytykset

Onko kissasi syönyt jotakin sopimatonta? Pyri ensin selvittämään, mitä kissasi on syönyt, kuinka kauan aikaa syömisestä on kulunut ja kuinka paljon myrkyllistä ainetta kissa on saanut syötyä. Ota sitten yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäriasemalle on hyvä ottaa mukaan esimerkiksi kissan syömän suklaan käärepaperi. Kissaa ei tule oksennuttaa kotikonstein.

Kissojen myrkytykset – aiheuttajat

On selvää, että esimerkiksi rotanmyrkky ja jäähdytysneste ovat kissoille haitallisia, mutta osa lemmikeille haitallisista aineista saattaa hämmästyttää. Kaikki eivät esimerkiksi tiedä, että tavallinen ihmisten päänsärkytabletti voi olla kissalle erittäin vaarallinen. Myös tumma suklaa ja monet kasvit voivat olla lemmikille haitallisia.

Liljat ja muut kissalle haitalliset kasvit
Kissalle myrkylliset ruoka-aineet
Rotanmyrkyn aiheuttama myrkytys
Alfakloraloosimyrkytys
Lääkeainemyrkytys
Etyleeniglykoli- eli jäähdytysnestemyrkytys

Myrkytyksen hankalasti havaittavat oireet

Myrkytyksiä ei usein huomata heti, sillä oireet voivat olla epämääräisiä tai ilmetä vasta myöhemmin. Kissalle voi nousta kuume, se voi olla väsynyt, apaattinen tai ruokahaluton ja sen limakalvot voivat muuttua vaaleiksi. Muita oireita ovat oksentelu ja ripulointi, kiihtynyt hengitys sekä yliaktiivisuus.

Kissan myrkytyksen hoito

Hoito riippuu myrkytyksen laadusta sekä myrkytyksen aiheuttamista vaurioista. Mikäli myrkyn syömisestä on vähän aikaa, korkeintaan pari tuntia, eläinlääkäri voi oksennuttaa kissan tai kissaa voidaan nesteyttää suonensisäisesti elimistön huuhtelemiseksi. Joissakin tapauksissa kissalle voidaan antaa lääkehiiltä myrkyllisten aineiden imeytymisen estämiseksi.

Jos myrkytys on vakava, kissa voi joutua jäämään eläinlääkäriasemalle nesteytystä ja suonensisäisesti annettavaa lääkitystä varten. Jos myrkytyksestä on kulunut pitkä aika, kissaa ja sen vaurioituneita elimiä hoidetaan oireiden mukaan. Myös vastamyrkkyä voidaan antaa.

Mikäli epäilet kissasi saaneen suuhunsa jotain sille myrkyllistä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900