Koiran alakulmahampaat painavat kitalakeen tai ikeneen

Vikaa pidetään perinnöllisenä, mutta periytymiskaavaa ei tunneta. Ongelmana on kitalakeen tai yläikeneen aiheutuva pehmytosavaurio, joka aiheuttaa koiralle kipua ja voi pahimmillaan johtaa avanteen muodostumiseen nenäonteloon asti (oronasaalifisteli). Purentaongelman hoito on aina yksilöllinen ja esimerkiksi valokuvien perusteella on vaikea arvioida purentaa kunnolla. Hoidon ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmaan päästään puuttumaan.

Koiran maitohampaat

Maitohammaspurenta muistuttaa yleensä pysyvää purentaa. Jos maitoalakulmahampaat painavat ikeneen/kitalakeen, ne kannattaa poistaa. Purentaongelmaisilla pennuilla käy usein myös niin, että maitohampaat eivät irtoa pysyvien hampaiden puhkeamisen yhteydessä. Jos pysyvä hammas on jo puhjennut, maitohammas tulisi poistaa mahdollisimman pian ellei se selvästi jo heilu. On tärkeää, että maitohampaan juuri saadaan kokonaan pois ja siksi leikkauksellinen poistotekniikka on suositeltavampi.

Koiran pysyvät hampaat

Lievä pysyvien alakulmahampaiden linguoversio voi korjaantua siten, että alakulmahampaita painellaan kotona sormin ulospäin ja koiraa motivoidaan pitämään suussaan palloa tai gongia, joka kääntää hampaita ulospäin. Pallon/gongin koko on tärkeä: se ei saa aivan mahtua alakulmahampaiden väliin mutta sen tulee istua hyvin heti niiden taakse. Pallon tai gongin pureskelu 15 min kerrallaan 2-3 kertaa päivässä voi aiheuttaa jopa 5-6 mm siirtymän muutamassa viikossa. Tähän hoitoon voidaan tarvittaessa yhdistää ienplastiaa, jossa alakulmahampaille tehdään tilaa ja / tai kruunupidennykset.

Koiran vakava purentavika – hoitovaihtoehdot

1. Alakulmahampaiden lyhennys ja pulpa-amputaatio/juurihoito

Alakulmahampaan kruunuosaa lyhennetään niin, että se ei enää osu kitalakeen tai ikeneen. Alakulmahampaan täytyy olla kokonaan puhjennut kun hoito tehdään. Lyhennettyyn hampaaseen tehdään pulpa-amputaatio. Tarkoitus on että epäkypsä hammas säilyy elävänä ja jatkaa kypsymistään. Pulpa-amputoitu hammas voidaan myöhemmin juurihoitaa.

Juurihoidettu tai pulpa-amputoitu hammas kontrolloidaan rtg-kuvin ensimmäisen kerran 4-6 kk kuluttua hoidosta ja sen jälkeen vuosittain (tai useammin jos on tarvetta). Kontrollin voi yhdistää vuosittaiseen hammashoitoon. Jos pulpa-amputaatio epäonnistuu ja hammas tulehtuu, hammas täytyy poistaa tai juurihoitaa (jos mahdollista).

2. Koiran hampaiden oikominen

Suuhun valmistetaan oikomiskoje, ja kontrollissa käydään 1-2 viikon välein. Oikominen kestää yleensä muutamasta vkosta muutamaan kuukauteen. Anestesioita tulee useita. Koira ei hoidon aikana saa purra mitään kovaa (kuonokoppa), se ei saa leikkiä toisten koirien kanssa ja suuhygieniasta on pidettävä hyvää huolta. Oikominen aiheuttaa koiralle jonkinasteista kipua.

Oikominen on hoitovaihtoehdoista selkeästi hintavin ja vaatii omistajalta suurta paneutumista ja koiraltakin kärsivällisyyttä, mutta toisaalta vaiva on yleensä kokonaan poissa hoidon päätyttyä. On muistettava, että oikomishoidolla muutetaan koiran perinnöllistä ilmiasua, joten koiraa ei sen jälkeen tulisi käyttää jalostukseen.

3. Alakulmahampaiden poisto

Yksi hoitovaihtoehto on poistaa ongelmana olevat alakulmahampaat kokonaan, tai joissakin tapauksissa voidaan poistaa yläkulmahampaat niiden tieltä. Alakulmahampaiden poistoa on perinteisesti pidetty vähiten suositeltavana hoitomuotona, koska alakulmahampaiden juuret ovat suuret ja muodostavat siten merkittävän osan alaleukaa. Käytännössä hampaiden poisto ei kuitenkaan aiheuta ongelmia leuan kestävyyden suhteen, jos koiran leukojen käyttö on tavanomaista. Alakulmahampaat pitää aina poistaa leikkauksellisesti. Poistohaavat hoidetaan kotona suuhuuhteella.

Jos koiran kieli on suhteessa alaleukaan suuri (esim. lyhytkuonoisilla koirilla), kieli saattaa alakulmahampaiden poiston jälkeen roikkua suusta aiempaa useammin.

Purennan hoitoa suunniteltaessa otetaan aina huomioon kokonaistilanne. Monesti alakulmahampaiden poisto voi olla omistajan ja koiran kannalta paras vaihtoehto; kontrolleja ei jatkossa tarvita ja ongelma poistuu yleensä yhdellä hoitokerralla kokonaan.

Artikkelin kirjoittaja: Mari Koljonen, ELL

Artikkelin kirjoitusvuosi: 2012

, päivitetty 17.3.2019

© Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy. Lyhyt lainaus artikkelista sallitaan, kun artikkelin kirjoittaja, Evidensia Eläinlääkäripalvelut ja kirjoitusvuosi mainitaan.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900