Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Koiran ensiapu metsässä

Metsästyskoiraa tai muuten luonnossa liikkuvaa lemmikkiä uhkaavat monet tapaturmat, joihin omistajan on hyvä varautua jo ennakkoon pakkaamalla mukaan ensiaputarpeet myös koiralle.

Koiria uhkaavat metsässä liikuttaessa osittain samat haaverit kuin omistajaakin.

– Koira voi esimerkiksi tippua korkealta kalliolta, jolloin sen jalat voivat murtua, tai se voi juosta katkenneeseen oksaan tai saada potkun hirveltä tai joutua yhteenottoon villisian, suden tai ilveksen kanssa. Koira voi myös tippua jäihin tai loukata itsensä juostessaan juurakoissa tai kivikoissa. Myös kyy voi purra tai ampiainen pistää metsässä liikkuvaa koiraa, ELT, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jan Räihä Evidensiasta kertoo.

Jotta mahdolliset koiran kunnosta johtuvat tapaturmat voidaan ehkäistä ennalta, on metsästävän koiran hyvä tavata eläinlääkäri jo ennen kauden alkua metsästyskoiran terveystarkastuskäynnillä. Käynnillä varmistetaan koiralle hyvät toimintavalmiudet kauden käynnistyessä tarkistamalla mm. sen fyysinen kunto, mahdolliset nivel- ja lihasvaivat, rokotussuoja sekä loishäätölääkityksen tarve.

Lue lisää metsästyskoiran terveystarkastuksesta

Jan Räihä harrastaa itsekin metsästystä karkeakarvaisten saksanseisojiensa kanssa. Kokeneen metsästäjän ja eläinlääkärin ensiapulaukku on todennäköisesti keskimääräistä kattavammin varusteltu: Räihän ensiapupakkauksesta löytyvät tarvikkeet muun muassa koiran rauhoittamiseen ja haavan ompeluun.

– Vakavimmissa tilanteissa on aina hyvä ottaa pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin jo siitäkin syystä, että kivuissaan oleva koira voi käyttäytyä arvaamattomasti, minkä vuoksi eläin on usein tärkeää rauhoittaa hoitoa varten, Räihä muistuttaa.

Ensiapupakkaukseen sidetarpeita ja tossut tassujen suojaksi

Ensiapupakkaus on tärkeää pakata mukaan paitsi koiraa, myös itseä ja muita metsästäjiä varten. Sen lisäksi, että säilyttää autossa kattavammin varusteltua pakkausta, kannattaa tärkeimpiä ensiaputarpeita kuljettaa mukana koko ajan.

Koiran ensiapupakkauksesta on Räihän mukaan hyvä löytyä ainakin erikokoisia steriilejä taitospakkauksia, sillä laastareista ei ole apua koiran haavojen suojaamisessa. Kyypakkausta ei tule antaa ensiapuna kyyn puremaan, mutta ampiaisenpistoon kyypakkauksesta voi olla apua.

– Ampiaisen pisto on useimmille koirille vaaraton ja koira voi pistosta huolimatta jatkaa metsästystä. On kuitenkin myös yksilöitä, jotka voivat olla pistoille yliherkkiä, jolloin ne voivat pahimmillaan saada pistosta anafylaktisen sokin ja jopa menehtyä. Jos kyy puree koiraa, tulee koira pyrkiä pitämään mahdollisimman liikkumattomana ja kuljettaa se eläinlääkärin vastaanotolle hoitoa varten, Räihä sanoo.

Kertaa ensiapuohjeet ampiaisen piston varalle
Kertaa ensiapuohjeet kyyn pureman hoitoon

Haavataitosten lisäksi Räihä kehottaa pakkaamaan koiran ensiapupakkaukseen esimerkiksi vaseliinia erilaisten hiertymien hoitoon sekä koiran tossut, joilla voidaan tarvittaessa suojata haavoittunut tassu. Koirille tarkoitetut kipulääkkeet ovat reseptilääkkeitä, joita eläinlääkäri voi määrätä kivun hoitoon tarpeen vaatiessa.

– Jos koira saa esimerkiksi syvän rintaontelohaavan, on mukana hyvä olla myös suurempia sidetarpeita, jotta haava saadaan suojattua ja mahdollinen verenvuoto saadaan tyrehdytettyä. Jos koiran jalka katkeaa, tulee se lastoittaa. Ensiavun jälkeen koira on hyvä kantaa autolle ja suunnata pikaisesti eläinlääkärin vastaanotolle jatkohoitoa varten, Räihä sanoo.

Räihän hoitoon on vuosien varrella tullut useita villieläinten kanssa yhteenottoihin ajautuneita koiria. Myös koiran ristisiteet voivat mennä poikki metsästystilanteissa esimerkiksi juoksemisen tai liukastumisen seurauksena.

– Lihasvammoja metsästävät koirat voivat saada siinä missä huippu-urheilijatkin, Räihä kertoo.

Hyvä tapa välttää lihasvammat on ylläpitää koiran hyvää fyysistä kuntoa sekä metsästyskauden aikana että sen ulkopuolella. Esimerkiksi fysioterapiasta voi olla apua.

– Tärkeä keino haavereiden ennaltaehkäisyksi on pitää koiran kynnet lyhyinä, noin sentin mittaisina. Pitkät kynnet voivat helposti tarttua juurakoihin, jolloin kynsi voi murtua hyvin kivuliaasti, eikä koira enää kykene metsästämään. Kynsien lyhentämisessä voi käyttää apuna kynsisaksien lisäksi myös kynsiviilaa tai hiekkapaperia, Räihä vihjaa.

Koiran ensiapupakkaus metsässä

  • Steriilit haavataitokset
  • Sidetarpeet
  • Koiran tossut
  • Vaseliini tai vastaava hiertymien hoitoon
  • Kyypakkaus
  • Reseptillä saadut kipulääkkeet
  • Lähimmän päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot