Koiran ensiapu metsässä

Koiria uhkaavat metsässä liikuttaessa osittain samat haaverit kuin omistajaakin. Koira voi esimerkiksi tippua korkealta kalliolta, jolloin sille voi tulla murtumia. Se voi myös juosta katkenneeseen oksaan, tippua jäihin tai loukata itsensä juostessaan juurakoissa ja kivikoissa.

Myös kyy voi purra tai ampiainen pistää metsässä liikkuvaa koiraa. Vakavimmissa tilanteissa on aina hyvä ottaa pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin jo siitäkin syystä, että kivuissaan oleva koira voi käyttäytyä arvaamattomasti, minkä vuoksi eläin on usein tärkeää rauhoittaa hoitoa varten.

Koiran ensiapupakkaus metsässä

  • Steriilit haavataitokset
  • Sidetarpeet
  • Vaseliini tai vastaava hiertymien hoitoon
  • Kyypakkaus
  • Lähimmän päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot

Miksi ensiapupakkaus on tärkeää ottaa mukaan metsäretkelle?

Ensiapupakkaus on tärkeää pakata mukaan paitsi koiraa, myös itseä ja muita metsässä liikkujia varten. Sen lisäksi, että säilyttää autossa kattavammin varusteltua pakkausta, kannattaa tärkeimpiä ensiaputarpeita kuljettaa mukana koko ajan.

Kyypakkausta ei tule antaa ensiapuna kyyn puremaan, mutta ampiaisenpistoon kyypakkauksesta voi olla apua. Ampiaisen pisto on useimmille koirille vaaraton ja koira voi pistosta huolimatta jatkaa metsässä liikkumista. On kuitenkin myös yksilöitä, jotka voivat olla pistoille yliherkkiä, jolloin ne voivat pahimmillaan saada pistosta anafylaktisen sokin ja jopa menehtyä. Jos kyy puree koiraa, tulee koira pyrkiä pitämään mahdollisimman liikkumattomana ja kuljettaa se eläinlääkärin vastaanotolle hoitoa varten.

Kertaa ensiapuohjeet ampiaisen piston varalle
Kertaa ensiapuohjeet kyyn pureman hoitoon

Koiran ensiapupakkauksesta on hyvä löytyä ainakin erikokoisia steriilejä haavataitoksia, sillä laastareista ei ole apua koiran haavojen suojaamisessa. Haavataitosten lisäksi koiran ensiapupakkaukseen on hyvä pakata esimerkiksi vaseliinia erilaisten hiertymien hoitoon.

Mukana on hyvä olla myös suurempia sidetarpeita, jotta isompikin haava saadaan suojattua ja mahdollinen verenvuoto tyrehdytettyä. Jos epäilee koiran jalan murtuneen olisi hyvä tukea jalka ja estää koiraa astumasta sille. Ensiavun jälkeen koira on hyvä mahdollisuuksien mukaan kantaa autolle ja suunnata pikaisesti eläinlääkärin vastaanotolle jatkohoitoa varten.

Tärkeä keino haavereiden ennaltaehkäisyksi on pitää koiran kynnet lyhyinä, noin sentin mittaisina. Pitkät kynnet voivat helposti tarttua juurakoihin, jolloin kynsi voi murtua hyvin kivuliaasti. Kynsien lyhentämisessä voi käyttää apuna kynsisaksien lisäksi myös kynsiviilaa tai hiekkapaperia.

Kertaa ohjeet koiran kynsien leikkaamiseen

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan