Koiran karies

Karieksen aiheuttavat tietyt bakteerit, tavallisimmin Streptococcus mutans ja S. salivarius, jotka käyttävät ravintonaan lyhytketjuisia sokereita. Sokereiden fermentaatiotuotteet ovat happamia ja demineralisoivat kiillettä. Kun kiille on tuhoutunut, vuorossa on dentiini ja lopulta pulpa. Usein karieksesta kärsivillä koirilla on poikkeama ruokavaliossaan, esimerkiksi keksit tai makeiset. Kariesta esiintyy tavallisimmin molaarien kuppimaisilla purupinnoilla, mutta sitä voi olla muuallakin. Kliinisesti nähdään värjäytyneitä, pehmeitä kraatereita, joihin koetin tarkastuksen yhteydessä uppoaa.

Koiran kiille on huomattavasti ohuempi kuin ihmisen, joten karies etenee nopeammin. Koirat eivät myöskään kerro alkavasta hammassärystä eivätkä usein käy edes säännöllisessä hammashoidossa. Siksi on epätavallista, että karies havaitaan ennen kuin se on vaurioittanut dentiiniä.

Karieksen hoitovaihtoehdot ovat paikkaus, juurihoito tai hampaan poisto. Valitettavan usein poisto on ainoa järkevä vaihtoehto, kun hampaan runkoa on menetetty niin paljon. Paikkauksen edellytys on terve pulpa. Täytyy kuitenkin muistaa, että dentiini ei ole tiivis rakenne, joten kariekseen ilman pulpiittia kannattaa suhtautua epäilyksellä. Vaurion asteen arvioinnissa röntgenkuvaus on välttämätön.

Artikkelin kirjoittaja: Mari Koljonen, ELL
Artikkelin kirjoitusvuosi: 2008

© 2008 Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy. Lyhyt lainaus artikkelista sallitaan, kun artikkelin kirjoittaja, Evidensia ja kirjoitusvuosi mainitaan.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900