Koiran maitohampaiden vaihtuminen

Kuten ihmislapsilla, myös koiranpennuilla kasvaa ennen pysyvien hampaiden tuloa maitohampaat. Arkikielessä maitohampaita kutsutaan “naskaleiksi” – varmasti juurikin niiden pienen koon ja nipistelevän terävyyden vuoksi.

Koiranpennun maitohampaat puhkeavat pennun ollessa vielä kasvattajan luona, noin kolmen viikon iässä. Kun aikuisella koiralla on suussaan 42 hammasta, on maitohampaita vain 28, pysyvissä hampaissa on siis melkoinen kasvaminen! Hammashoitoihin ja -kirurgiaan perehtynyt eläinlääkäri Riina Larmela kertoo, että koiranpennun hampaat vaihtuvat maitohampaista pysyviin hampaisiin normaalisti 3–7 kuukauden iässä. Ikä vaihtelee hieman muun muassa koiran koosta riippuen. Hampaiden vaihtuminen pysyviin alkaa yleensä etuhampaista (noin 12–16 viikon iässä). Tämän jälkeen vaihtuvat kulmahampaat ja välihampaat. Poskihampaat vaihtuvat tavanomaisesti viimeisenä, mahdollisesti vasta pariakin kuukautta myöhemmin.

Hampaiden heiluminen, vaihtuminen ja kasvaminen voivat tuntua ikenissä ikävältä ja kutittavalta, siksi koiravekara saattaakin turvautua paremman puutteessa järsimään vaikkapa sängynjalkaa tai sohvankulmaa. Onkin tärkeää, että hampaiden vaihtumisen ajan pennulla on paljon sallittua, mieluisaa pureskeltavaa. Pentu saa syödä normaalisti myös hampaiden vaihtumisen aikaan.

– Maitohampaat, varsinkin terävät maitokulmahampaat, saattavat murtua helpommin kuin pysyvät hampaat, Larmela muistuttaa.

Täten hyvin kovien puruluiden antamista kannattaa välttää. Leikeissä vältetään myös kovia leluja ja vetoleikkejä, jotka altistavat murtumille. Hyvä, joustava purulelu voi olla oikein kelpo helpotus ikenien jomotukseen.

Joskus maitohampaat eivät irtoakaan aivan ongelmitta, hampaiden vaihtuessa kannattaakin tarkkailla päivittäin pennun suuta normaalin vaihtumisen ja murtumien varalta. Kun pysyvä hammas puhkeaa, tulisi maitohampaan jo heilua. Jos koiran pysyvä hammas puhkeaa eikä maitohammas heilu, suositellaan pennun viemistä eläinlääkäriin tilanteen arvioon. Jos maitohampaat eivät lähde normaalisti pysyvien hampaiden tieltä, saattavat ne ohjata pysyvän hampaan virheasentoon. Silloin maitohammas on parempi poistaa ajoissa.

Kun hampaat ovat vaihtuneet kannattaa myös tarkistaa, että koiralla on kaikki pysyvät hampaat nähtävissä suussa. Koiralla on normaalisti yläleuoissa 6 etuhammasta, 2 kulmahammasta, 8 väliposkihammasta sekä 4 poskihammasta. Alaleuoissa on normaalisti 6 etuhammasta, 2 kulmahammasta, 8 väliposkihammasta sekä 6 poskihammasta.

Teksti: Tyrni Särkkä, klinikkaeläinhoitaja
Evidensia Finnoo, 2016

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900