Koiranpennun murtunut maitohammas – Sulon tarina

Muutamaa päivää 12-viikkoisrokotuksen jälkeen Suloa illalla sohvalla rapsutellessa jokin on hassusti. Sulo on ollut koko päivän väsyneempi ja oireet tuntuvat lisääntyvät, koira väistää kosketusta, aukoo suutaan ja koettaa taivuttaa päätään toiseen suuntaan. Tarkemmalla tutkimuksella huomataan, että Sulon alaleuka on turvoksissa oikealta puolelta. Siinä säikähtävät kaikki: onko käärme voinut purra Suloa? Kukaan ei ole nähnyt kyytä, mutta kun koirat saavat liikkua pihassa, voi aina olla, että utelias pentu on ehtinyt työntää nokkansa väärään paikkaan. Sulon omistaja mittaa lämmön, eikä hyvältä näytä. Sulo on kuumeinen, eikä antaisi millään tutkia suutaan. Ei auta kuin pakkautua autoon ja lähteä kohti päivystävää Eläinsairaala Evidensia Tammistoa.

Vantaalla Sulo kannetaan vastaanotolle, jossa tullaan heti vastaan ja viedään koiranpentu omistajineen tutkimushuoneeseen. Siellä eläinlääkäri käy läpi päivän tapahtumia Sulon omistajan kanssa. Mitään onnettomuutta ei ole sattunut, joten yhä pohditaan kyyn tai ampiaisen mahdollisuutta. Sulon suu on edelleen hirmuisen kipeä, eikä leukoja saa avata ollenkaan, mutta muuten pentu on todella reipas hoidettava.

Sulon etujalkaan laitetaan suonikanyyli. Se on pieni pistos, jonka avulla Sulolle voidaan antaa nesteytystä ja lääkkeitä suoraan suoneen. Kipulääkeannoksen jälkeen olo alkaa helpottaa ja uupunut Sulo nukahtaa omistajansa syliin. Nyt kun ei enää satu, päästään myös katsomaan suuhun: puremajälkiä ei näy missään, mutta Sulon maitokulmahammas on murtunut! Murtuneesta hampaasta on jäänyt yhteys juurikanavaan, jonka kautta bakteerit ovat päässeet jylläämään.

Kaikki huokaisevat helpotuksesta, kun kyseessä ei olekaan kyynpurema. Mutta hoitoa Sulo silti tarvitsee! Se saa kotiin kipulääkettä ja antibioottia, on myös varattava mahdollisimman pian aika hampaanpoistoihin perehtyneeltä eläinlääkäriltä.Onneksi Evidensiasta löytyy osaajia kaikilla aloilla, ja aika saadaankin varattua jo ylihuomiselle.

Ennen hammashoitoa Sulon olo kohenee jo hieman lääkkeiden ansiosta. Ruokahalu ei Sulolla heikkene hetkeksikään. Yllättävää kyllä, monesti kissa tai koira syö kovaakin ruokaakin mieluusti, vaikka suussa olisi isojakin ongelmia – suun säännöllinen tarkistaminen onkin erityisen tärkeää kaikenikäisillä lemmikeillä.

Sulon hammasoperaatiopäivä saapuu. Koska hammas poistetaan nukutuksessa, turvallisen nukutuksen takaamiseksi täytyy olla syömättä ennen käyntiä. Sulo saa pienen pistoksen, joka saa sen nukahtamaan. Kun Sulo nukkuu, sille laitetaan suonikanyyli lääkintää ja nesteytystä varten sekä intubaatioputki, jonka kautta Sulo saa happea ja hengitettävää nukutusainetta. Hengitystä, sydämensykettä ja verenpaineita mittaavilla laitteilla varmistetaan, että kaikki on hyvin koko nukutuksen ajan.

Murtunut hammas voi vaurioittaa tulevaa, pysyvää hammasta, joten sen nopea poisto ammattilaisen toimesta on erityisen tärkeää. Kokeneissa käsissä hammas saadaankin turvallisesti kokonaisuudessan pois. Leuka röntgenkuvataan vielä ennen ja jälkeen hampaanpoiston, jotta varmistetaan kaiken olevan hyvin ja hampaan jättämä haava suljetaan itsestään sulavilla ompeleilla. Tämän jälkeen Sulo pääsee heräilemään.

Kun kivun aiheuttaja on poissa, paraneminen lähtee nopeasti käyntiin. Sulo herää rauhallisesti ja jatkohoitona vielä kotiin saadut kipulääkkeet ja antibiootit se syö mieluusti ruoan seassa. Koska suussa on ollut tulehdus, pitää ientä seurata vielä operaation jälkeenkin ja varmistaa paranemisen etenevän eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Itsestään sulavat tikit lähtevät parin viikon sisällä, sitä ennen on huolehdittava vedellä huuhtelemalla, ettei ruoantähteitä jää roikkumaan tikkilankoihin.

Sulo piristyy nopeasti, kivun helpottaessa alkaa vauhtiakin taas riittää entiseen tapaan. Hurjan seikkailun jälkeen taaksepäin katsoessa voi hiljalleen huokaista helpotuksesta – onneksi apua ja ammattitaitoa on saatavilla kellon ympäri!

Asiantuntijan vinkit koiranpennun hampaiden hoitoon

Hammashoitoihin ja –kirurgiaan perehtynyt eläinlääkäri Riina Larmela Eläinsairaala Evidensia Finnoosta kokosi vinkit koiranpennun hampaiden hoitamiseen:

Myös pennun hampaita tulee hoitaa ja suun tilanne tarkistaa päivittäin. Pennun hampaiden hoito on lähinnä hampaiden harjauksen harjoittelua ja siihen totuttamista. Suun hoitoa harjoitellaan aluksi niin että huulia nostetaan ja suuta avataan hellästi. Kun pentu antaa tutkia suuta rauhassa edes hyvin pienen ajan, siitä palkitaan. Tämän jälkeen otetaan avuksi pehmeä hammasharja. Hammasharjan voi kastella veteen ja harjoitella harjaamista sellaisenaan. Koirien omat, hyvänmakuiset, hammastahnat voivat auttaa harjoittelussa. Pennun kanssa harjoittelutilanteet pidetään lyhyinä niin että saataisiin onnistumisia ja muistetaan palkita aina onnistuneesta suorituksesta. Alkuun ei pyritäkään käymään kaikkia hampaita läpi vaan aloitetaan muutaman sekunnin harjauksella. Hampaiden hoitoon voidaan laskea myös rajujen vetoleikkien välttäminen sekä kivien ym. kovan kanniskelun estäminen hammasmurtumia ajatellen.

Kun pentu otetaan, on hyvä tarkistaa pennun purenta. Erilaiset purentavirheet eivät ole usein ainoastaan kosmeettinen ongelma vaan voivat aiheuttaa koiralle traumaa suuhun ja vaatia hoitotoimenpiteitä eläinlääkärillä. Jos koiralla on purentavika, kannattaa tilanne tarkistuttaa eläinlääkärillä. Päivittäin hampaat tarkistetaan murtumien varalta. Ohuet ja pienet maitohampaat saattavat murtua helposti leikin tiimellyksessä. Lisäksi tarkistetaan että hampaiden väliin tai muualle suuhun ei ole tarttunut vierasesineitä. Kun hampaat alkavat vaihtua, tarkkaillaan että maitohampaat irtoavat pysyvien hampaiden tieltä. Lue tästä miten toimia, jos maitohampaat eivät irtoa.

Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä aina jos jokin asia askarruttaa suun tai hampaiden osalta. Murtunut  maitohammas aiheuttaa koiralle kipua, altistaa tulehdukselle ja sitä kautta mahdollisesti pysyvän, vasta kehittymässä olevan, hampaan vaurioitumiselle. Jos pennulla huomataan murtunut maitohammas, on eläinlääkäriin otettava yhteys välittömästi. Kuten aiemmin mainittu, purentavikainen pentu kannattaa aina viedä eläinlääkärille tarkistettavaksi. Usein mahdollisimman aikaisin aloitettu hoito antaa parhaimman lopputuloksen. Hampaiden vaihtumista seurataan myös tarkasti. Jos koiran pysyvä hammas on puhjennut eikä maitohampaassa ole selvää liikkuvuutta, suositellaan otettavan yhteys eläinlääkäriin.

Teksti: Tyrni Särkkä, klinikkaeläinhoitaja
Evidensia Finnoo, 2016

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900