Koiranpennun ruokinta ja tarvikkeet – miten valmistautua pennun tuloon?

– Uudessa kodissa pentu tarvitsee alkuun turvallisen paikan, jossa nukkua. Sille on hyvä hankkia sopiva peti, ruokakuppi ja vesikuppi, tarvittaessa turkinhoitovälineet ja kynsisakset. Myös leluja on hyvä olla, sekä makupaloja, puruluita ja muuta ajanvietettä, listaa klinikkaeläintenhoitaja Maija Lappalainen Evidensia Keljonkankaalta. Lappalainen on kasvattanut labradorinnoutajia vuodesta 1995 kennelnimellä Jummi Jammin.

– Ennen pennun tuloa kodista on tärkeää tehdä turvallinen. On tärkeää katsoa, ettei pentu pääse käsiksi sähköjohtoihin eikä lattioilla ole pientavaraa. Erityisen tärkeää tämä on siinä vaiheessa, kun pentu jää yksin, eläinlääkäri Henna Jaffe Evidensia Haminasta muistuttaa. Jaffe on kasvattanut brasilianterrierejä vuodesta 2009 kennelnimellä Lacrimale.

Koiranpennun ruokinta – huomioi nämä!

Ruokinnassa on pennun kotiuduttua hyvä noudattaa kasvattajan ohjeita.

– Kun pentu vaihtaa kotia, sen pentulaatikko vaihtuu uuteen ympäristöön, tutut sisarukset, emo ja kaikki ympärillä muuttuvat, joten yksi asia kannattaa pitää samana ja ainakin ensimmäisen viikon ajan on hyvä pysytellä tutussa ruuassa ja tutuissa ruokarutiineissa, kertoo asiantuntijaeläinlääkäri Pirkko Syrjäläinen Hill’siltä.

– Monesti pennut ruokitaan neljästi päivässä. Noin 3–4 kuukauden iässä voidaan siirtyä kolmeen ruokintakertaan päivässä ja puolen vuoden iästä alkaen kahteen annokseen päivässä, Syrjäläinen jatkaa.

Hän muistuttaa, että pennun ravitsemukselliset tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin aikuisella, ja pennun ruoka tulisikin valita koiran aikuiskoon mukaan.

– Tasapainoinen penturuoka on paras turvallisen ja tasapainoisen kasvun tae, Syrjäläinen painottaa.

Entä tulisiko pennun nappulat turvottaa? Aivan pienille pennuille toki, jotta ne saavat ruuan syötyä, mutta siinä vaiheessa kun pentu on jo muuttanut omaan kotiinsa, se pystyy pureskelemaan koviakin nappuloita, Syrjäläinen sanoo.

– On olemassa myös aivan pieniä nappuloita, jotka sopivat pieneenkin suuhun. Esimerkiksi yön yli turvotusta ei suositella, sillä silloin ruoka on tuoreruokaa, ja se voi alkaa käymään, mikä ei ole hyväksi, Syrjäläinen sanoo.

Milloin eläinlääkäriin ensimmäistä kertaa? 

Uudessa kodissaan pennulle on hyvä varata ensimmäinen eläinlääkäriaika viimeistään sen ollessa 12 viikon ikäinen, jolloin aloitetaan koiranpennun rokotusohjelma.

– Tottakai, jos omistaja on mistään huolissaan jo ennen tätä, on tärkeää olla yhteydessä omaan eläinlääkäriin, eläinlääkäri Henna Jaffe muistuttaa.

– Pennuilla voi useinkin olla mahavaivoja, sillä ne syövät monesti kaiken mahdollisen. Ei siis ole tavatatonta, että pennun vatsa on löysällä. Sitä voidaan hoitaa penturuualla tai eläinlääkäristä saatavalla hyvin sulavalla, hellävaraisella ja vatsaystävällisellä ruualla, joka sopii myös kasvavalle pennulle, Pirkko Syrjäläinen sanoo.

Jos pennulla ilmenee voimakkaita vatsaoireita, on syytä ottaa viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin, sillä pennut kuivuvat nopeasti, ja mikäli pennulla ilmenee esimerkiksi rajua oksentelua, voi se olla nielaissut vierasesineen.

– Pennun kasvaessa on tärkeää seurata myös sen purentaa ja hampaiden vaihtumista, ja jos pennun terveydentilassa havaitsee jotain epänormaalia, on aina syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, Jaffe sanoo.

Katso myös: Haaveissa koiranpentu? – Näin hankit pennun vastuullisesti

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900