Kolarikoira Jesse

Tapahtumahetkellä 5 v shetlanninlammaskoira Jesse oli juossut pihamaalta auton eteen. Jesse oli joutunut auton alle. Auton kuljettaja oli arvellut Jessen joutuneen pyörän alle.

Potilaan omistaja oli vienyt potilaan suoraan päivystävän eläinlääkärin vastaanotolle. Eläinlääkäri antoi  Jesselle ensiapua. Tutkimuksen yhteydessä hän totesi lantion alueella vaikeita vammoja, joiden hän tiesi vaativan jatkotutkimuksia ja -hoitoja mahdollisimman nopeasti. Eläinlääkäri lähetti potilaan nopeasti jatkotutkimuksiin ja hoitohin eläinsairaalaan heti kun Jessen tila saatiin stabiloitua.

Autokolaripotilaat ovat usein monivammapotilaita, jotka vaativat usean eläinlääkärin paneutumista potilaan hoitoon.  Nykyaikaisissa eläinsairaaloissa tämä on mahdollista.

Sairaalaan saavuttuaan Jesse tutkittiin huolellisesti. Tärkeiden elintoimintojen toiminnan varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää.  Kliinisen tutkimuksen perusteella vastaanottava eläinlääkäri suosittelin Jessen jättämistä eläinsairaalaan jatkotutkimuksia ja hoitoja varten.

Tietokonetomografia kuva Jessen murtuneesta ristiluusta. Murtumalinjat merkitty nuolella. Tämä murtuma ei ollut havaittavissa normaali röntgenkuvissa, mutta murtuman olemassaolo vaikutti merkittävästi hoidon suunnitteluun. Tietokonetomografiatutkimus vaikutti keskeisesti oikean diagnoosin saamiseen ja oikean toteuttamiseen.

Jessen vointi sairaalaan saapumisen yhteydessä arvioitiin olevan olosuhteisiin nähden hyvä. Jesse pystyoi vain vaivoin seisomaan, kävely ei kunnolla onnistunut.  Aluksi Jesselle suoritettiin vatsaontelon ultraäänitutkimus. Ultraäänitutkimuksessa pystyttiin varmistamaan, että virtsarakko oli ehjä eikä vatsaontelossa ole viitteitä sellaisiin sisäelinvammoihin, jotka voisivat vaatia kirurgista hoitoa tai aiheuttaisivat verenvuotoja vatsaonteloon. Seuraavassa vaiheessa siirryttiin röntgenkuvaukseen. Röntgenkuvauksen tarkoitus oli varmistaa keuhkojen sekä lantion alueen tila.  Keuhkojen todettiin olevan hyvässä kunnossa. Lantion alueella todettiin useiden luiden murtuneen. Näytti siltä, että lantion alueen murtumat vaatisivat kirurgista korjausta. Lantion alueen kuvantaminen ja kuvien tulkinta lantion rakenteen vuoksi on ajoittain haastavaa. Ortopediaan paneutunut eläinlääkäri ehdotti potilaan omistajalle tietokonetomografiakuvausta diagnoosin ja hoitosuunnitelman täsmentämiseksi.  Tietkonetomografiatutkimuksen kiistaton etu on se, että se muodostaa kohteestaan kolmiuloitteisen kuvan . Lisäksi tietokonetomografiakuvauksen etuna voidaan pitää erittäin hyvää erottelukykyä.  Jessen lantion alue sekä rinta-että vatsaontelo kuvattiin.

Tietokonetomografiatutkimuksessa todettiin Jessen keuhkojen olevan kunnossa. Lantion alueen murtumat pystyttiin kartoittamaan tarkasti hoitosuunnitelman tekemiseksi. Kuvauksessa löydettiin sellaisia vammojen , joita ei pystytty aikaisemmin todentamaan röntgentutkimuksessa todentamaan. Jessen ristiluussa oli murtuma, jota ei tavallisella röntgentutkimukselle pystytty osoittamaan.

Jessen yleistilan stabiloituduttua siirryttiin kirurgiseen hoitoon. Lantion luiden rakenteet tuettiin metallilevyn ja ruuvein niin, että lantio saatiin riittävän tukevaksi, jotta toipuminen voisi alkaa.

Toipuminen lantiomurtumista on usein pitkä johtuen laajoista vammoista, Aktiivisella kuntoutuksella, niin fysioterapeutin kuin potilaan omistajan suorittamana,  on merkittävä rooli. Jesse oli onnekas, sillä se  toipui vakavista vammoitaan normaaliin elämään 4 kk aikana.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900