Pidä lemmikkisi kilot kurissa

Onko perheeseesi juuri otettu koiran- tai kissanpentu? Vai tehtiinkö lemmikillesi kenties juuri kastraatio tai sterilisaatio? Muun muassa nämä ovat hetkiä, jolloin olisi hyvä kiinnittää erityistä huomiota eläinkaverisi päivittäiseen ravitsemukseen.

Jos eläin kerää liikaa painoa jo kasvuiässä, on normaalipainon saavuttaminen myöhemmällä iällä huomattavasti hankalampaa. Kastraatio, sterilisaatio ja ikääntyminen sen sijaan hidastavat aineenvaihduntaa ja lisäävät ruokahalua, jolloin liikakiloja voi tulla nopeastikin – ja usein vaivihkaa, kun päivittäiseen ruokavalioon ei huomata tehdä muutoksia hyvissä ajoin.

Ylipaino tuo herkästi mukanaan terveysongelmia, kuten diabetestä, sydänsairauksia, nivelvaivoja ja virtsakiviä. Normaalipainoiset lemmikit elävät yleensä 1–2 vuotta ylipainoisia lemmikkejä pidempään.

Paras keino ylipaino-ongelmaan onkin sen ennalta ehkäisy. Aloita näillä vinkeillä!

Punnitse säännöllisesti

Niin kasvuikäistä pentua kuin täysikasvuista eläintäkin on hyvä punnita säännöllisesti. Se on luotettavin tapa esimerkiksi huomata ajoissa pennun liian jyrkkä painonkehityskäyrä ja seniorin tai leikatun lemmikin painonnousu. Jos eläinkaveria on vaikea saada vaa’alle, pyydä apua eläinlääkäriasemaltasi. Animagin toimipisteissä voit koska tahansa käydä punnitsemassa lemmikkisi ilman ajanvarausta.

Anna laadukasta ruokaa

Lemmikkien ruokien laadussa, ravintoarvoissa ja koostumuksissa on paljon eroja. Selkeästi halvimmat eläintenruuat ovat ravintoarvoiltaan usein aika köyhiä – ne ovat tavallaan eläinten pikaruokaa, kuten vaikkapa hampurilaisateriat meille ihmisille. Silloin tällöin syötynä ne eivät lihota, mutta päivittäisessä ruokavaliossa ne herkästi saavat painokäyrän nousuun eivätkä ne sisällä riittävästi tärkeitä ravintoaineita.

Halpojen ruokasäkkien ostaminen voi tuntua houkuttelevalta, mutta laadukkaaseen – ja usein vähän hintavampaan – ruokaan panostaminen maksaa itsensä takaisin, sillä optimaalisesti suunniteltu ravintosisältö takaa sen, ettei annosten tarvitse olla niin suuria. Ja samalla lemmikin paino pysyy kurissa helpommin.

Liikuta lemmikkiäsi riittävästi

Lemmikkieläinten painonhallinnassa pätee paljolti samat säännöt kuin ihmistenkin kilokamppailussa: jos syöt enemmän kuin kulutat, lihot. Etenkin kissat saavat usein liian vähän liikuntaa, sillä niitä ei lenkkeilytetä ulkona niin paljon kuin koiria.

Lemmikille tykätään osoittaa rakkautta ja kiintymystä herkkupaloilla, mutta välittämistä voi näyttää myös muilla tavoilla, kuten yhdessä puuhastelemalla. Lisää ulkolenkkien määrää koirasi kanssa ja leikitä kissaasi ahkerasti. Herkkupalojen antaminen on usein suurempi nautinto niiden antajalle kuin lemmikille itselleen. Eläimelle herkkuja olennaisempaa onkin saada huomiota ja virikkeitä omistajaltaan.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900