Punkkien torjunta
Kun luonto herää kevääseen, heräävät myös lemmikinomistajille tutut harmin aiheet – punkit. Suojaa eläinystäväsi ajoissa ja ehkäise punkkien puremat. Punkkien torjunta koiralla ja kissalla on tärkeä osa lemmikin – ja samalla omistajan – perusterveydestä huolehtimista. Puutiaisia eli punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.
Punkkien torjunta Evidensiassa
Käynnillä eläinlääkäri tekee lemmikillesi terveystarkastuksen ja määrää sopivan punkkilääkityksen. Lääkkeet saat suoraan mukaanne käynnin yhteydessä, mikäli lemmikillesi sopivaa valmistetta löytyy hyllystä. Muistathan, että myös lemmikkisi tulee olla mukana käynnillä, jotta terveystarkastus voidaan tehdä. Palvelu on tarjolla kaikissa verkostomme toimipisteissä, niin 24/7-eläinsairaaloissa kuin eläinlääkäriasemilla.
Jos edellisestä käynnistä valitsemallasi klinikalla on alle 12 kuukautta, voidaan punkkilääkitys määrätä ilman vastaanottokäyntiä. Tässä tapauksessa ota yhteyttä kyseiseen klinikkaan. Huomaathan, että aiempi käynti 12 kuukauden sisällä muissa verkostomme toimipisteissä ei riitä. Tässä tapauksessa sinun tulee varata käyntiaika.
Käyntiajan pääset varaamaan oheisen painikkeen kautta. Valitse ensin haluamasi toimipiste ja tämän jälkeen löydät punkkien torjunnan ”1. Valitse käynnin syy”-listalta ensimmäisenä.
Tietoa punkeista
Punkkeja esiintyy lähes koko Suomessa
Punkit eivät enää ole vain rannikkoalueiden tai eteläisen Suomen riesa. Viime vuosien aikana punkit ovat yleistyneet koko Suomessa runsaasti muun muassa ilmaston lämpenemisen seurauksena. Puutiaisia esiintyy nykyään myös itäisessä ja pohjoisessa Suomessa aina Kuusamon korkeudella asti.
Punkkien levittämät sairaudet on vaikea diagnosoida
Punkit levittävät lemmikeille borrelioosia ja anaplasmoosia sekä puutiaisaivokuumetta, joiden toteaminen ja hoito voi olla hankalaa. Sairauksien oireita lemmikeillä ovat muun muassa kuume, ontuminen, huonontunut yleiskunto ja vatsavaivat, jotka voivat ilmetä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua tartunnasta. Tällöin ne ovat yleisoireina hankalasti yhdistettävissä mahdolliseen punkin puremaan. Puutiaisaivokuumetta esiintyy erityisesti ihmisillä, ja suuri osa tartunnan saaneista koirista on oireettomia. Mitä kauemmin punkki on kiinnittyneenä lemmikkiin, sitä suuremmaksi sairastumisen riski kasvaa.
Samat punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet eivät sovi kaikille
Uiko koirasi paljon tai pestäänkö se usein? Osa punkkipannoista on haitallisia vesistöille ja paikallisvaleluliuokset saattavat menettää tehoaan ihon kastuessa.
Punkkilääkkeet – kuten muutkin lääkkeet – voivat harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa lemmikille myös haittavaikutuksia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi reaktiot iholla tai pahoinvointi. Sama lääkevalmiste ei välttämättä sovi kaikille saman perheen lemmikeille. Mahdollisista lääkeaineallergioista ja muista yliherkkyyksistä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa, jotta jokaiselle lemmikille saadaan valittua sopivin vaihtoehto.