Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Suomen suurin yksityinen eläinsairaala hoitaa koiraurheilun huiput

Hädän hetkellä on tärkeää, että apua on saatavilla helposti, sanoo maailmalla menestynyt suojelukoiraharrastaja Tommi Vanhala.

– Fyysisesti vaativassa lajissa tyypillisimpiä tapaturmia ovat muun muassa hampaiden katkeamiset ja lihasten venähdykset, paljastaa Tommi Vanhala, useita Suomen mestaruuksia voittanut ja maailmanmestaruuskisoissa menestynyt suojelukoiraharrastaja ja -kouluttaja.

Suomen suurin yksityinen pieneläinsairaala on avattu Vantaan Tammistoon. Laajennuksen myötä Evidensia Tammistossa palvelee maan suurin eläinten akuutin tehohoidon yksikkö, joka päivystää vuoden jokaisena päivänä, vuorokauden ympäri.

– Olen itse maalimiehenä joutunut useampaan kertaan päivystykseen, mutta koirien osalta vastaavat tilanteet ovat onneksi harvinaisempia. Onnettomuuksilta vältytään, kun koirien fysioterapia ja lihashuolto huomioidaan jo varhaisessa vaiheessa.

Apua kellon ympäri

Kokeneena koiranomistajana Vanhala on kuitenkin joutunut turvautumaan päivystävän eläinsairaalan apuun arjessaan. Esimerkiksi kolme vuotta sitten, vain viikkoa ennen lähtöä maailmanmestaruuskilpailuihin, Vanhalan Harmi-saksanpaimenkoira sairastui mahalaukun kiertymään. Tämä suurikokoisilla koirilla esiintyvä tila on hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä hoitoa.

Evidensia Tammiston eläinsairaalaan voi tulla mihin vuorokaudenaikaan tahansa, hädän hetkellä jopa ilman etukäteisilmoitusta. Tulivat potilaat sitten mistä päin maata tai maailmaa tahansa, lähetettä ei tarvita.

– Havaitsin kiertymän myöhään illalla, ja ainoaan silloin päivystäneeseen eläinsairaalaan vaadittiin lähete. Lähetteen hankkiminen etenkin ilta-aikaan on hankalaa, ja akuutissa tapauksessa hitaus saattaa johtaa jopa koiran menehtymiseen. Se, että Tammistoon voi tulla mistä ja milloin tahansa ja aina ilman lähetettä, on minulle valtavan iso asia, kertoo Vanhala.

Tammiston eläinsairaalassa on yöaikaankin paikalla vähintään yksi eläinlääkäri ja kaksi hoitajaa. Sairaalassa on muun muassa oma laboratorio, useita leikkaussaleja, ultra- ja röntgenlaitteisto sekä moderni CT- eli tietokonetomografialaitteisto. Jatkuva aukiolo ja ympäri vuorokauden käytössä olevat laitteet mahdollistavat eläinten erikois- ja tehohoidon sekä pitkäaikaista valvontaa vaativien potilaiden hoitamisen.

Terve lemmikki kaikilla osa-alueilla

Evidensia Tammistossa potilaita vastaanottavat muun muassa kirurgiaan, sisätauteihin, ihotauteihin, silmäsairauksiin, syöpäsairauksiin ja sydänsairauksiin perehtyneet eläinlääkärit. Erikoishoidon lisäksi sairaala tarjoaa samassa paikassa lemmikin hoitoketjun terveystarkastuksista hoitotoimenpiteisiin ja kuntoutukseen.

– Huoli eläimestä on aina suuri, etenkin kun näkee kärsivän lemmikin edessään. Silloin apua tulee olla saatavilla helposti, eikä rahallakaan ole merkitystä. Parhaat muistot jäävät niistä kerroista, kun eläin pelastuu, Vanhala pohtii.

Tutustu Evidensia Tammiston palveluihin ja varaa aika

Kuvat: Raili Mykkänen