Borrelioosirokotteen aika on nyt

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Ei kannata odottaa ensimmäisiä kevään merkkejä, sillä sopiva aika rokottaa koira borrelioosia vastaan on juuri nyt keskitalvella. Punkkirokotetta suositellaan etenkin punkkialueilla asuville koirille.

Puutiaiskausi on pitkä ja alkaa jo huhtikuussa. Rokote annetaan mielellään hyvissä ajoin, jotta koira ehtii muodostaa riittävästi vasta-aineita ennen kuin punkeista tulee aktiivisia ulkolämpötilojen noustessa.

On suositeltavaa rokottaa koirat, jotka liikkuvat paljon luonnossa tai alueella, jolla puutiaisia on paljon. Riski borrelioosiin on kuitenkin kaikkialla, missä puutiaisia liikkuu. Koiran borrelioosirokotus suojaa koiria kolmelta eurooppalaiselta borreliatyypiltä. Ensimmäisellä rokotuskerralla koira rokotetaan kahdesti kolmen viikon välein ja sen jälkeen rokotetta tehostetaan vuoden välein. Koiranpennut voidaan rokottaa 12 viikon ikäisestä alkaen.

Borrelioosi eli Lymen tauti on vaikea sairaus

Borrelioosi on puutiaisten (Ixodes ricinus) levittämä bakteeritulehdus, jonka ensioireet alkavat pitkän ajan kuluttua siitä, kun punkki on imenyt verta koirasta. Oireet alkavat vähintään 4–6 viikon ja joskus pidemmän ajan jälkeen.

Borrelioosi on vaikea sairaus, koska se ei aina muodosta selkeää oirekuvaa ja on vaikeasti diagnostisoitava. Alkuvaiheessa oireina ovat väsymys, ruokahalun menetys ja kuume. Usein ilmenee myös yhden tai useamman nivelen arkuutta ja tulehdusta. Akuutin vaiheen jälkeen on riski, että tulehdus voi levitä koiran muihinkin elimiin. Borrelioosi voi aiheuttaa ongelmia nivelissä, sydämessä, maksassa, munuaisissa, ja se voi levitä myös hermostoon. Tauti on hoidettavissa pitkällä antibioottihoidolla, mutta hoidosta huolimatta koira tulee olemaan borrelian kantaja vuosia.

Varmistathan lemmikkisi rokotustarpeen ja rokotteen saatavuuden omalta Evidensia-eläinlääkäriltäsi!