Eläinlääkäriasema Käpälämäki muuttaa uusiin tiloihin: Tärkeintä on lemmikin ja omistajan stressitön kokemus vastaanotolla

torstai 19. elokuuta 2021
Käpälämäki, Evidensia, Munkkivuori 2. helmikuuta 2021.

Eläinlääkäriasema Käpälämäki muuttaa Munkkivuoresta Käpylään 3,5-kertaa suurempiin, lemmikkiystävällisiin tiloihin. Kuvan Sofi ja Kyösti, Elina ja Teemu Tuovisen veikeä kaksikko, saa jatkossa hammashoitonsa entistä mukavammissa olosuhteissa eikä hoitoja tarvitse jännittää paikan työntekijöiden osaavissa käsissä.

  • Eläinlääkäriasema Käpälämäki
  • kissojen tilat
  • stressittömyys
  • Tanja Hakkarainen
  • tuontikoirat

Evidensia-verkostoon kuuluvan Eläinlääkäriasema Käpälämäen tavoitteena on, että jokaiselle lemmikille ja asiakkaalle voisi jäädä lääkärissä käynnistä stressitön kokemus ja hyvä mieli. Eläinlääkäriasema Käpälämäki ja siihen muutama vuosi sitten yhdistynyt Evidensia Karhupuisto muuttavat syksyllä Helsingin Munkkivuoresta laajempiin, uudistettuihin tiloihin, parempien liikenneyhteyksien päähän, rauhalliselle alueelle Käpylään.

Pitkin kesää tehty uuden Eläinlääkäriasema Käpälämäen remontti valmistunee syyskuussa. Avajaisia voidaan näillä näkymin pitää lokakuun puolivälissä. Uusi osoite on Kullervonkatu 20 Helsingin Käpylässä.

– Koko henkilökunta on innoissaan, kun pääsemme vihdoin väljempiin ja nykyaikaisiin tiloihin, joihin tulee paljon parannuksia nykyiseen verrattuna, iloitsee Eläinlääkäriasema Käpälämäen johtaja Tanja Hakkarainen.

Klinikan tilat kasvavat 3,5 kertaisiksi, nykyisistä 125 neliöstä 435 neliöön, mikä mahdollistaa monet uudet palvelut. Myös välineistö paranee ja voidaan aloittaa tähystysleikkaukset. Henkilökunta kasvaa kahdella lääkärillä ja yhdellä vastaanottohenkilöllä ja yhdellä hoitajalla.

– Käpylässä meillä on huomattavasti paremmat tilat tehdä esimerkiksi hammashoitoja, joita kehitetään entisestään. Tavoitteena on tarjota jatkossa myös erikoislääkäreiden, kuten silmälääkärin ja ortopedin, palveluita.

Koirahierontaa on luvassa mahdollisimman pian. Myös lemmikkien käytösongelmiin perehtyneen käytösterapeutti Helmi Pesosen vastaanottoaikoja lisätään uudella eläinlääkäriasemalla.

– Pyrimme entistä lemmikkiystävällisempiin asiakaskäynteihin, sillä koemme, että tulevaisuudessa lemmikin ja asiakkaan kokemus vastaanotolla on entistä tärkeämmässä roolissa. Siihen haluamme panostaa, Hakkarainen painottaa.

Eläinlääkäriasema Käpälämäen johtaja Tanja Hakkarainen vakuuttaa, että uusi toimitila tulee olemaan entistä lemmikkiystävällisempi. Lemmikin ja asiakkaan kokemus on meille vastaanotolla tärkeintä. Elvi-koira on ajatukseen tyytyväinen.

Isot odotustilat ja kissoille omat tilansa

Tulevissa tiloissa Käpylässä on aiempaa suurempi odotusaula, mikä vähentää eläinten kohtaamisia ja potilaille siitä mahdollisesti aiheutuvaa stressiä. Korona-aikaan tämä on tietenkin myös ihmisille mukavampaa.

Kissoille on oma erillinen odotustilansa, josta pääsee suoraan kissojen tutkimushuoneeseen.

– Haluamme varmistaa, että kissojen käynti vastaanotolla olisi mahdollisimman stressitöntä. Sisäänkäynti on yhteinen kaikille, mutta kissapotilaat pääsevät minimein koirakontaktein omaan odotustilaansa. Sinne tulee kiipeilyseinä, muita kiipeilypaikkoja ja kissoille sopivia alueita.

Iso parannus uuden sijainnin myötä on paremmat liikenneyhteydet verrattuna nykyisiin. Tulevalle klinikalle on helpompi tulla joko omalla autolla tai julkisilla, sillä kadunvarressa on riittävästi parkkipaikkoja, ja juna-asemalle on matkaa vain vähän. Myös busseja kulkee läheltä. Alue sijaitsee rauhallisen Puu-Käpylän vieressä, vastapäätä puistoaluetta, jossa voi käyskennellä lemmikin kanssa.

Erikoisosaamisena arat ja stressiherkät eläimet

Eläinlääkäriasema Käpälämäki on aiheeseen paneutuneen Tanja Hakkaraisen johdolla erikoistunut arkoihin, pelokkaisiin ja helposti stressaantuviin eläimiin, kuten esimerkiksi rescue- ja muihin vaikean taustan omaaviin koiriin.

– Pyrimme koulutuksen kautta perehtymään erityistarpeita vaativiin koiriin yhä syvällisemmin ja paremmin tiedoin. Tällä hetkellä esimerkiksi omasta asiakaskunnastani suuri osa on rescue-koiria. Näitä koiria on paljon, ja meillä on tietotaitoa niiden erityisterveydenhoitoon.

Koko Eläinlääkäriasema Käpälämäen henkilökunta on käynyt kansainvälisen koulutuksen, joka on käytössä jo useissa maissa.

– Henkilöstölle on ollut suorastaan sydämen asia kouluttautua aiheeseen, kaikki ovat olleet siitä innoissaan. Koulutuksessa paneuduttiin eläinten stressittömään käsittelyyn ja siihen, miten klinikkaympäristö voi olla mahdollisimman rauhoittava. Perehdyttiin myös siihen, miten ohjeistamme asiakkaita hankaliin tilanteisiin, joita lemmikin kanssa saattaa tulla eteen, esimerkiksi siihen, miten opetetaan kissa pakottamatta kuljetuslaatikkoon. Täältä saa tietoa siitä, miten kotoa lähtien vastaanotolla käynti helpottuu, Hakkarainen kertoo.

Eläinlääkäriasema Käpälämäen johtajan Tanja Hakkaraisen (oikealla) mukaan koirien maahan tuonnissa pitäisi kiinnittää huomiota erityisesti turvallisuuteen. Tuontikoirien terveydestä pitäisi huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla. Klinikkamanageri Tuija Naakka (vasemmalla) yhtyy Tanjan mielipiteeseen.

Sisustus voi rauhoittaa ja asiakkaiden toiveet ovat tärkeitä

Uusissa tiloissa on huomioitu visuaalisuuden merkitys stressin vähentämisessä ja lääkärikäynnin miellyttävyydessä.

– Pyrimme myös rakenteilla ja sisustuksella minimoimaan eläinten stressiä vastaanotolla. Ympäristön tulee olla mahdollisimman meluton ja visuaalisesti mahdollisimman rauhoittava. Pidämme huolen, ettei arkojen eläinten tarvitse olla lähellä muita eläimiä ja asiakkaita.

Tämä näkyy muun muassa Eläinlääkäriasema Käpälämäen väreissä. Sisustuksessa ei käytetä valkoista eikä heijastavia pintoja, vaan tummempia sävyjä. Kissojen odotustila on violetinsävyinen, minkä on todettu olevan kissoille rauhoittava väri. Muissa tiloissa värimaailma on vihreää ja ruskeaa, rauhallisia värejä.

– Tähtäämme siihen, että tiloissa olisi mahdollisimman vähän ylimääräistä meteliä, esimerkiksi kaapinovet ovat hiljaiset.

Myös asiakkailta toivotaan vastauksia siihen, mikä heille olisi tärkeää viihtyvyyden ja lemmikkejä rauhoittavan käyntikokemuksen kannalta. Kysely lähtee nykyisille asiakkaille pian sähköpostilla. Tulokset julkaistaan ennen avajaisia.

Kissat saavat Eläinlääkäriasema Käpälämäkeen omat odotus- ja vastaanottotilansa. Sisustuksessa ei käytetä valkoista eikä heijastavia pintoja, vaan tummempia sävyjä. Kissojen odotustila on violetinsävyinen, minkä on todettu olevan kissoille rauhoittava väri. Muissa tiloissa käytetään vihreää ja ruskeaa.

Teksti Riitta Nikkola ja kuvat Jarno Kuusinen