Toimintamallimme

Toimintamallimme

Evidensian klinikoita ympäri Suomen johtavat eläinlääkärit. Evidensia on monta pientä ja suurta eläinlääkäriasemaa ja -sairaalaa yhdessä, Suomessa ja kansainvälisesti.

Työllistämme Suomessa lähes 700 eläinten hoidon ammattilaista, joista yli 200 on eläinlääkäreitä. Verkostoomme kuuluu tällä hetkellä 40 eläinlääkäriasemaa Helsingistä Rovaniemelle, pienistä yhden eläinlääkärin ja hoitajan lähiklinikoista ympäri vuorokauden palveleviin kattavasti varusteltuihin päivystäviin eläinsairaaloihin. Tarjoamamme palvelut perustuvat suomalaiseen huippuosaamiseen.

Verkoston tuki mahdollistaa eläinlääkäreille keskittymisen hoitotyöhön

Eläinlääkäriasemien ketjuuntuminen Suomessa alkoi vuonna 2007. Noin vuotta myöhemmin syntyi Univet, kun kolme suomalaista eläinlääkäripariskuntaa halusi aloittaa yhteistyön voidakseen keskittyä eläinten hoitoon hallinnollisten tehtävien sijaan.

– Espoon eläinsairaala työllisti tuolloin noin 35 henkilöä ja hallinnolliset tehtävät alkoivat viedä liikaa aikaa. Monilla klinikoilla Suomessa pohdittiin samaan aikaan samoja asioita. Uskoimme, että saisimme isompana toimijana synergiaetuja ja pyrimme siihen, ettei kaikkea tarvitsisi tehdä itse, vaan voisimme eläinlääkäreinä keskittyä lemmikkien hoitoon ja eläinlääketieteen kehittämiseen, kertoo eläinlääketieteen tohtori, erikoiseläinlääkäri Jan Räihä. Räihä on yksi Univetin sekä Espoon eläinsairaalan (nyk. Evidensia Finnoo) perustajista ja toimii tänä päivänä Evidensia-eläinlääkäriasemien eläinlääketieteellisenä neuvonantajana.

Samoista syistä syntyi Ruotsissa vuonna 2012 Evidensia-ryhmä, kun neljä maan vanhinta ja tunnetuinta eläinsairaalaa ja -klinikkaa päätti yhdistää voimansa. Tavoitteena oli lähteä kehittämään eläinlääkäriasemien verkostoa, joka tarjoaisi parasta mahdollista hoitoa kaikille maan lemmikkieläimille. Tähän tavoitteeseen halusi lähteä mukaan joukko muitakin Pohjoismaiden ja Euroopan maineikkaimpia eläinsairaaloita ja eläinlääkäriasemia, ja pian myös Univet liittyi osaksi Evidensiaa. Sittemmin Evidensiaan liittyi myös toinen suomalainen eläinlääkäriketju Animagi, ja keväällä 2015 syntyi yhdistymisten seurauksena Suomen laajin eläinlääkäripalveluiden verkosto, joka tunnetaan tänä päivänä nimellä Evidensia.

Evidensia-klinikoita johtavat eläinlääkärit

Alkuvuonna 2017 Evidensia yhdistettiin brittiläisen IVC-eläinlääkäriketjun (Independent Vetcare) kanssa. Tällä hetkellä tähän Euroopan suurimpaan eläinlääkäriasemien verkostoon, IVC Evidensiaan, kuuluu yli 1300 klinikkaa mm. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Iso-Britanniassa, Alankomaissa, Saksassa ja Sveitsissä.

IVC Evidensiaan liittymisen myötä Evidensian toimintamalli Suomessa muuttui merkittävästi: ketjuohjauksesta luovuttiin, ja nyt reilut 40 eläinlääkäriasemaamme ovat vahvasti paikallisesti johdettuja. Jokaista klinikkaa johtaa kokenut eläinlääkäri, jonka tukena hallinnollisissa tehtävissä toimii klinikkamanageri. Klinikoiden tukena ovat keskitetyt tukitoimintomme mm. henkilöstöasioissa ja markkinoinnissa, jotta eläinlääketieteen ammattilaiset voivat keskittyä eläinlääketieteeseen ja sen kehittämiseen.

– Uskomme, että asiakkailleen tutut, paikalliset eläinlääkärit tuntevat parhaiten asiakaskuntansa tarpeet ja toiveet, ja ovat siksi parhaita henkilöitä johtamaan omia eläinlääkäriasemiaan. Kaiken toiminnan taustalla on kuitenkin aina tarvittaessa kattavan verkostomme apu ja tuki, Evidensian toimitusjohtaja Jukka Toivanen kertoo.

– Halusimme Univetilla alusta lähtien panostaa henkilöstömme osaamisen kehittämiseen ja erikoisosaamisen tarjoamiseen asiakkaillemme. Muun muassa kouluttautumisen ja esimerkiksi laiteinvestointien näkökulmasta kattava kansainvälinen taustaverkostomme tuo ainutlaatuisia mahdollisuuksia, josta hyötyvät kaikki Suomen eläinlääkärit ja toki ennen kaikkea lemmikkipotilaat, Räihä kertoo.

Osoituksena aiempaa itsenäisemmästä ja paikallisemmasta toiminnasta lähes puolet Evidensia-verkostoon kuuluvista eläinlääkäriasemista ja eläinsairaaloista on palauttanut käyttöönsä vanhoja, vuosien takaa tuttuja tai kokonaan uusia nimiä ja brändejä, kuten Malmin Eläinklinikka Apex, Lohjan Pieneläinklinikka ja Eläinsairaala Vettori.

– Vaikka eläinlääkäriasemat ovat yhä osa maanlaajuista ja kansainvälistä verkostoamme, kehitetään toimintaa nyt paikallisesti, paikallisten lemmikkien ja omistajien hyväksi. Klinikoilla on valta ja vastuu päättää itse muun muassa hinnoittelustaan, aukioloajoistaan ja palvelutarjonnastaan, Toivanen kertoo.

– Lemmikin hoitoon liittyvät yksilölliset päätökset tekee aina hoitava eläinlääkäri yhdessä lemmikin omistajan kanssa, ja näin on toki aina ollutkin, hallintorakenteen muutoksista huolimatta, Toivanen painottaa.

IVC Evidensian omistaa ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö EQT. Tämä tarjoaa verkostolle muun muassa ainutlaatuiset mahdollisuudet investoida mahdollisimman tarkkoihin ja moderneihin tutkimus- ja hoitolaitteisiin, jotka mahdollistavat lemmikkipotilaiden parhaan mahdollisen hoidon. Evidensia Suomessa tarjotut eläinlääkäripalvelut perustuvat suomalaisten eläinlääkäreiden ja hoitajien osaamiseen ja yritys maksaa veronsa Suomeen.

IVC

Tiesitkö että?

Olemme osa Euroopan suurinta eläinlääkäriasemien verkostoa. IVC Evidensiaan kuuluu yli 1000 eläinlääkäriasemaa ja -sairaalaa kymmenessä Euroopan maassa.