Hyväntekeväisyys Evidensiassa

Hyväntekeväisyys Evidensiassa

Me Evidensia-eläinlääkäriasemilla olemme sitä mieltä, että kaikki lemmikit rotuun tai taustaan katsomatta ansaitsevat aina parasta mahdollista hoitoa. Verkostossamme hoidetaan vuosittain kymmeniä tuhansia kissoja, koiria ja eksoottisia lemmikkejä ja lisäksi tuemme eläinten hyväksi toimivia tahoja paikallisesti ja valtakunnallisesti.

Paikallisesti tukea oman kaupungin eläinsuojelutyöhön 

Evidensian eläinlääkäriasemat ovat paikallisesti eläinlääkäreiden johtamia ja klinikoiden toimintaa kehitetään paikallisesti, mikä tarkoittaa myös paikallista yhteistyötä erinäisten oman alueen toimijoiden kanssa – yhdessä eläinten hyväksi. 

Raumalla eläinlääkäriasema Evidensia Rauma aloitti vuoden 2019 alussa yhteistyön Eläinten turvakoti EHY ry:n kanssa tarjoten turvakodin kissa-asukkaille leikkauksen, sirutuksen ja rokotuksen ilman toimenpidekuluja. Lisäksi klinikalla on kirpputorinurkkaus, johon asiakkaat voivat jättää hyväkuntoisia lemmikkien tarvikkeita myytäväksi. Tuotteista maksetaan omantunnon mukaan ja tuotto menee lyhentämättömänä EHY ry:n lippaaseen.


Eläinlääkäriasema Evidensia Salo on jo vuosia toiminut Perniön seudun eläinsuojeluyhdistyksen ja Salon seudun eläinsuojeluyhdistyksen kumppanina. Yhdistykset lahjoittaa kaikille klinikalla leikatuille kissoille mikrosirut, ja klinikka tarjoaa yhdistysten kissoille toimenpiteet alennetuin etuhinnoin. Eläinlääkäriasema ja eläinsuojeluyhdistykset järjestävät toisinaan yhdessä myös erinäisiä tempauksia, joiden tuotto ohjataan lyhentämättömänä eläinsuojeluun.

Lemmikkiklinikka MAi-VET tekee myös yhteistyötä paikallisen Seinäjoen eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Ssesyllä on MAi-VETissa sopimushinnat kissojen leikkauksista, rokotuksista ja muista hoidoista. Lisäksi klinikalla on yhdistyksen lipas ja klinikka sponsoroi yhdistyksen kalenteria. Klinikalle voi myös tuoda lahjoitustavaroita yhdistykselle toimitettavaksi. Tämän lisäksi MAi-VET tekee yhteistyötä paikallisen opaskoiria kouluttavan NouHaun Opaskoirapalvelun kanssa.

Tampereen Evidensia tekee jatkuvaa yhteistyötä Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Lisäksi yhteistyösopimuksia on solmittu useiden pienempien alueen kissaloiden ja löytöeläintalojen kanssa. Yhteistyökumppanit saavat alennuksia klinikan palveluiden hinnoista, ja eläinlääkäriasemalla on mahdollisuus teettää ns. populaatiopäiviä, joissa suurelle kissajoukolle tarjotaan leikkaukset, tarttuvien tautien testaukset, sirutukset ja muut perustoimenpiteet kampanjahinnoin. Tampereen Evidensiassa hyväntekeväisyys on tärkeää, ja klinikka onkin tehnyt myös useita pienempiä tempauksia, mm. lahjoittanut joulukorttirahat kansainväliselle ympäristöjärjestö WWF:lle sekä lahjoittanut Romaniaan paikalliseen avustustyöhön lankoja, neuloja ja työvaatteita.

Myös Kissaklinikka Felina on lahjoittanut tarvikkeita hyvään tarkoitukseen: Felina lahjoittaa kissankoppeja HESYlle, ja klinikan kautta myös asiakkaat voivat jättää tavara- tai ruokalahjoituksia yhdistykselle.

Eläinlääkäriasema Villimys Lappeenrannassa on tehnyt yhteistyötä Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen kanssa kesästä 2018 lähtien. Yhdistyksen kissat saavat leikkaukset sopimushinnoin ilman poliklinikkamaksua, laboratioriotutkimukset tarjotaan 20 % alennuksella normaalihinnoista ja lisäksi klinikalla voidaan ottaa muun toimenpiteen yhteydessä maksutta verinäytteet tarttuvien tautien seulontoja varten. Leikkauksien yhteydessä kissat rokotetaan lääkekustannusten hinnalla. Lisäksi Villimyksen eläinlääkärit käyvät tekemässä kissojen joukkorokotuskäyntejä Eläinkoti Pesällä normaalin rokotuskäynnin hinnalla. Klinikan ilmoittautumistiskillä on myös yhdistyksen keräyslipas. Lisäksi paikallisen Apua Nuorille -timin kaverikoira on saanut klinikalta pentuajan rokotukset maksutta.

Eläinsuojeluyhdistysten keräyslippaita on myös useilla muilla Evidensian eläinlääkäriasemilla. Kouvolan eläinsairaalassa on Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen lipas ja Tikkurilan, Finnoon ja Malmin klinikoilla Helsingin seudun eläinsuojeluyhdistyksen lipas. MyllyVetissä on SEY:n keräyslipas ja Evidensia Hämeenlinnan ilmoittautumistiskiltä löytyy Hämeenlinnan Kissojen Ystävät ry:n lipas, jolla kerätään varoja Kissakoti Kattilalle.

Toijalan eläinlääkäriasemalla on jatkuva lipaskeräys Kissojen katastrofiyhdistykselle. Lisäksi paikallisen Kisu ry:n kanssa on sovittu kissojen leikkauskampanjoista, ja joulun aikaan on kerätty tarvike- ja ruokalahjoituksia vaihtuville kohteille, vuonna 2018 Pelastettujen koirien turvakoti ry:lle.

Eläinlääkärasema Evidensia Kalanti tekee yhteistyötä paikallisen MirriRescue ry:n kanssa. Eläinlääkäriasema tarjoaa yhdistyksen kissoille edullisen perusterveydenhuollon paketin sisältäen leikkauksen yhteydessä tarttuvien tautien testauksen, sirutuksen ja rokotuksen ilman toimenpidemaksua. Klinikalla ollaan joustavia eläinsuojan ajanvarausten suhteen ja annetaan joukkoalennuksia, jos esimerkiksi isompi populaatio tuodaan tutkimuksiin samaan aikaan. Yhteistyössä yhdistyksen vapaaehtoisten kanssa järjestettiin huhtikuussa myös kissojen leikkauspäivä. 

Karhupuiston eläinlääkäriasema ja Eläinlääkäriasema Käpälämäki tekevät yhteistyötä Responsible rescue -hankkeen kanssa, jonka tavoitteena on tehdä rescue-koirien adoptoinnista mahdollisimman turvallista. Eläinlääkäriasemat tarjoavat hankkeeseen sitoutuvien yhdistysten kautta tulleille koirille tarttuvien tautien seulonnat etuhintaan. Jouluna 2017 eläinlääkäriasemat lahjoittivat kuukauden ajan euron jokaisesta poliklinikkamaksusta hyväntekeväisyyteen Rescueyhdistys Kulkureille tukeakseen koirien sterilointikampanjoita Romaniassa. 

Evidensia-eläinlääkäriasemilla tehdään toisinaan myös yksittäisiä tempauksia paikallisten eläinten ja omistajien hyväksi: Vallilan Evidensia oli mukana keväällä 2019 järjestetyissä koirankakkojen siivoustalkoissa lahjoittamalla kiitoksena osallistujille mm. koirien puruherkkuja. Pohjois-Suomen eläinsairaalassa Oulussa päätettiin joulun aikaan 2018 käyttää joululahjarahat henkilöstön toiveesta hyvään tarkoitukseen. Henkilöstön yhteisellä päätöksellä lahjoituksen saajaksi valikoitui PoPoPet ry, joka sai klinikalta noin 700 euron arvosta jouluapua tärkeään työhönsä. Oulussa on myös 2019 järjestetty kissojen leikkauspäiviä, jolloin sairaala tarjosi tarvikkeet sekä lääkkeet ja henkilökunta oli paikalla omalla vapaa-ajallaan, joten PoPoPet ry:lle toimenpide oli ilmainen.


Apua kissoille ja muille tarvitseville valtakunnallisesti

Tutkimme kesällä 2017 eläinlääkäripalveluiden ostamista ja tutkimuksessa selvisi, että noin viidennes suomalaisista lemmikinomistajista on jättänyt lemmikin rokotuksen tai peruskäynnin väliin, koska se on tuntunut turhalta tai kalliilta. Tämä on huolestuttavaa, sillä lemmikkien lisääntyneen matkustamisen ja liikkumisen vuoksi tautipaine on lisääntynyt. Haluamme osaltamme varmistaa, ettei hinta olisi este perusterveydenhuollossa ja että jokaisella lemmikillä on mahdollisuus rokotukseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon. Siksi lanseerasimme kesällä 2017 pysyvästi edullisen JokaKoiran ja -Kissan rokotuskäynnin.

Tukeaksemme erityisesti kissojen perusterveydenhoitoa olemme jo kolmena keväänä muistuttaneet kissojen leikkauttamisen ja sirutuksen tärkeydestä. Keväällä 2018 ja 2019 tarjosimme leikatuille kissoille mikrosirutuksen veloituksetta. Osalla klinikoista on tarjottu tällöin myös leikkaukset kampanjahinnoin, jotta toimenpide olisi laajasti saatavilla. Yhteensä kissoja on sirutettu maksutta kampanjoiden aikana noin tuhat kappaletta. 

Keväisen kampanjan yhteydessä olemme järjestäneet Facebookissa jo kolmena vuonna yhteistyössä Hill’sin kanssa kilpailun, jossa keväällä 2017 mukana myös Royal Canin. Kilpailujen myötä on lahjoitettu yhteensä jo noin 1700 kg kissanruokaa löytöeläintaloihin eri puolilla Suomea. Keväällä 2017 lahjoitimme lisäksi jokaisesta kampanjan aikana tehdystä kissojen leikkauksista viisi euroa Rekku Rescuelle. Yhteensä lahjoitussumma oli 4100 euroa. 

Syksyllä 2017 otimme osaa Suomi100-juhlavuoteen järjestämällä 100lemmikkiä-tempauksen. Tempauksessa etsimme apua tarvitsevia lemmikkejä omistajineen, ja lahjoitimme sadalle apua tarvitsevalla 100 euron arvoiset Evidensia-lahjakortit. Yhteensä lahjoituksen arvo oli 10 000 euroa, ja hakemuksia tuli yli 1000. 

Syksyllä 2018 lahjoitimme euron kaikista Eläinten viikon aikana eläinlääkäriasemillamme hoidetuista potilaasta Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton Eläinten viikon keräykseen. Yhteensä lahjoitussumma oli 6113 euroa. 

Eläinten viikolla 2019 järjestimme puolestaan jälleen Facebook-kilpailun, jossa jokaisesta osallistuneesta kuvasta lahjoitettiin 100 grammaa laadukasta Hill’s-lemmikinruokaa kodittomille lemmikeille, arvonnan voittajien valitsemiin kohteisiin. Ruokalahjoitus oli yhteensä huikeat lähes 3000 kiloa, ja se jaettiin Turun Eläinsuojeluyhdistyksen, Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen ja Alavuden seudun eläintiimin kesken.