Tietoa kyyn puremasta kissalla ja koiralla

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Kyynpuremat ovat kohtalaisen yleisiä koirilla ja vapaasti ulkoilevilla kissoilla niillä seuduilla, jossa kyitä ylipäätään esiintyy. Tavallisimmin purema kohdistuu kissalla tassuun ja koiralla kuonoon. Tyypillisesti purema-alueelle kehittyy voimakas, aristava turvotus viimeistään kahden tunnin sisällä puremasta. 

Osa kyyn puremista on niin kutsuttuja “kuivia puremia”, joissa ei ole myrkkyä. Tällainen purema ei aiheuta eläimelle mitään oireita. Kyyn puremaan kannattaa kuitenkin aina suhtautua vakavasti, sillä pahimmillaan se voi olla kissalle kohtalokas. Mikäli kyy puree lemmikkiäsi, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Apteekista saatavia kyytabletteja ei nykyään suositella annettavaksi. Ainoastaan silloin, jos lemmikilläsi on hengitysvaikeuksia aiheuttava voimakas turvotus pään alueella, voi kyytabletista olla hyötyä.

Kyynpuremat ovat koirille ja kissoille vaarallisempia kuin ihmisille, sillä eläimet ovat kooltaan pienempiä. Paikallisen kudosturvotuksen lisäksi potilaalle voi kehittyä vakavia yleisoireita ja esimerkiksi munuaisten toiminnan vajausta. Yleensä kissat selviävät puremista koiria paremmin. Hoidon kulmakivinä ovat suonensisäinen nestehoito, kivun hoito, sekä tarvittaessa ja saatavuuden mukaan kyyn myrkyn vasta-aine. 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa