Koiran laaja terveystarkastus

Sairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen pitää koirasi hyvinvoivana mahdollisimman pitkään. Laaja terveystarkastus auttaa selvittämään lemmikkisi kunnon kuonosta hännänpäähän. Kliinisen tutkimuksen lisäksi se sisältää joukon laboratoriotutkimuksia.

Milloin laaja terveystarkastus on tarpeen?

Laaja terveystarkastus on suositeltava vuosittainen rutiini etenkin kaikille iäkkäille koirille. Vanhuuden kaudeksi kutsutaan lemmikin keskimääräisen eliniän viimeistä neljännestä. Yleensä koiraa pidetään ikääntyneenä, kun se on täyttänyt seitsemän vuotta. Roduissa on kuitenkin eroja. Esimerkiksi tanskandoggin tai englanninbulldoggin on syytä käydä laajassa terveystarkastuksessa jo viisivuotiaasta lähtien, kun vaikkapa jackrussellinterrierin tarkastuksen tarve alkaa vasta yli seitsemänvuotiaana. Laaja terveystarkastus sopii myös nuoremmille koirille, jos halutaan saada tarkempi kuva eläimen terveydentilasta.

Miksi laajaa terveystarkastusta suositellaan etenkin vanhenevalle lemmikille?

Ikä näkyy meissä kaikissa. Koirilla nivelrikko, kulumat ja eri elinten rappeutumismuutokset yleistyvät vanhuuden myötä aiheuttaen toimintakyvyn asteittaista heikkenemistä ja kipua. Lisäksi monet kasvainsairaudet kehittyvät vanhuusiällä. Elimistön vastustuskyky heikkenee ja eläimet ovat aiempaa alttiimpia tulehduksille ja tarttuville taudeille.

Sairauden oireita on vaikea nähdä kotona ja lisäksi krooniset sairaudet kehittyvät usein pikkuhiljaa. Se, että koira nukkuu enemmän, ei halua hypätä tai vetäytyy omiin oloihinsa, voidaan usein laittaa vanhuuden piikkiin, vaikka todellisuudessa syynä onkin koiran kipu tai sairaus.

Selkeiden oireiden ilmaantuessa on sairaus usein edennyt jo pitkälle, jolloin sen hoito on vaikeampaa. Mitä aikaisemmin mahdolliset vaivat huomataan ja hoidetaan, sitä pidempään nelijalkainen perheenjäsenesi pysyy hyvässä kunnossa.

Voit arvioida lemmikkisi mahdollisia kipuoireita seuraavalla kaavakkeella: koiran kivun arviointi. Jos olet menossa eläinlääkäriin tai terveystarkastukseen lemmikkisi kanssa, on suositeltavaa ottaa kaavake valmiiksi täytettynä mukaasi.

Kuinka usein laajassa terveystarkastuksessa olisi hyvä käydä?

Vuodessa koira vanhenee keskimäärin saman verran kuin ihminen seitsemässä vuodessa. Siinä ajassa moni sairaus etenee jo pitkälle. Suosittelemme pitkäaikaiselle kaverillesi laajaa terveystarkastusta vähintään vuosittain.

Mitä laajassa terveystarkastuksessa tutkitaan?

Laajassa terveystarkastuksessa koira tutkitaan kuonosta hännänpäähän ja lisäksi tehdään iso joukko laboratoriotutkimuksia. Eläinlääkärimme pyrkii löytämään ajoissa tyypillisimmät terveyttä ja hyvinvointia ennenaikaisesti huonontavat vaivat. Näitä ovat mm. kasvaimet, liikkumisvaikeudet ja nivelkivut, sydän-, hammas- ja paino-ongelmat, erilaiset tulehdukset sekä sisäelinsairaudet.

Jos jotain löytyy, eläinlääkäri keskustelee kanssasi jatkotoimenpiteistä ja -tutkimuksista. Tarkastuksessa on varattu aikaa myös mieltäsi askarruttaville kysymyksille.

Miten laaja tarkastus tehdään?

Laaja tarkastus on kattava puolen tunnin hyvinvointikäynti, johon kuuluu perusteellinen kliininen tutkimus:

  • suun ja hampaiden tarkastus ja hoitotarpeen arviointi
  • silmien, korvien ja ihon tarkastus tulehdusmuutosten varalta
  • sydämen ja hengitysteiden kuuntelu
  • imusolmukkeiden ja vatsaontelon elinten tunnustelu
  • ihannepainon määrittäminen ja tarvittaessa ruokintasuositusten antaminen
  • liikuntakyvyn ja lihaskunnon arviointi
  • rektaalitutkimus
  • tyypillisimpien kasvainmuutosten seulonta (maitorauhas-, anaalirauhas- ja kiveskasvaimet)
  • kivun arviointi kipukaavakkeen avulla

Käynnillä tutkitaan myös useita laboratorionäytteitä

  • Ulostenäytteestä tutkitaan sisäloislääkitystarve. Katso ohjeet ulostenäytteen ottamiseen Ulostenäyte.
  • Vapaasti lasketusta virtsanäytteestä tutkitaan moniliuskatesti ja ominaispaino, jos omistaja tuo virtsanäytteen mukanaan Katso ohjeet virtsanäytteen ottamiseen.
  • Verinäytteestä tutkitaan täydellinen verenkuva sekä peruselinarvot ja elektrolyytit.
  • Verinäytteiden ottoa varten koiran on hyvä olla syömättä 8 tuntia ennen käyntiä, vettä saa olla tarjolla.
  • Samalla käynnillä koirasi voidaan tarvittaessa myös rokottaa, jos lemmikin terveydentila tämän sallii. Rokotus ja mahdolliset jatkotoimenpiteet hinnoitellaan erikseen. Mikäli lemmikkisi terveydentila vaatii jatkotutkimuksia tai hoitoa, niille varataan uusi käyntiaika.

Varaa aika laajaan tarkastukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat