Elämä sokean lemmikin kanssa

Sokea lemmikki voi elää onnellista ja turvallista elämää, kunhan omistaja huomioi lemmikin ympäristössä tiettyjä seikkoja.

Eläimillä kuulo- ja hajuaisti ovat merkittävästi paremmin kehittyneet ja näkökyvyn merkitys ei ole niin suuri kuin meillä ihmisillä. Omistajan voi olla vaikeaa huomata, että lemmikki on sokea, koska tutussa ympäristössä lemmikin käyttäytyminen on lähes normaalia.

Seuraavassa on vinkkejä siitä, mitä sokean lemmikin ympäristössä tulee huomioida, jotta lemmikki ei loukkaa tarpeettomasti itseään ja voi siten elää onnellista ja turvallista elämää:

 1. Välttäkää muuttamasta tarpeettomasti eläimen ympäristöä. Esimerkiksi huonekalujen siirtäminen paikasta toiseen tai muutto uuteen asuntoon voi alkuun tuottaa ongelmia, jotka ajan kanssa kyllä voitetaan. Voitte nopeuttaa tottumista tutustuttamalla eläin ohjatusti uusiin asioihin. Joillekin eläimille uuden tai siirretyn huonekalun merkitseminen esim. hajulla voi olla riittävä apu väistää kohdetta loukkaamatta itseään.
 2. Älkää vaihtako ruoka- ja juomakuppien paikkaa tarpeettomasti.
 3. Opettakaa lemmikki ulkoilemaan aina kytkettynä, jotta ulkoilu sujuu turvallisesti. Käyttäkää jatkossa paljon ääntä apuna kutsuessanne, ohjatessanne lemmikkiä erityisesti, kun haluatte lemmikin olevan varuillaan / hidastavan liikettä.
 4. Jos mahdollista, aidatkaa turvallinen ulkoilualue tai sisätila lemmikillenne missä kasvit, huonekalut yms. pysyvät paikoillaan.
 5. Mikäli on vaarana, että lemmikki putoaa portaikossa, laiturilta tai kuistilta tms. aidatkaa sellaiset alueet mahdollisuuksien mukaan tai estäkää muulla tavoin lemmikin pääsy vaarallisille alueille.
 6. Kannustakaa lemmikkiänne käyttämään muita aisteja korvaamaan menetetty näköaisti:
  • Hankkikaa leluja, jotka tuottavat ääntä tai tuoksuvat.
  • Merkatkaa huonekalut hajuilla, esim. laittamalla jotain hajustetta pöydänjalkoihin. Tällöin eläin tunnistaa hajun perusteella kohteen ja osaa väistää sitä.
  • Ottakaa uusi lemmikki vanhan kaveriksi. Tämä helpottaa sokean eläimen arkea: seuralaista on helpompi seurata kuulon ja hajun perusteella.
 7. Mikäli lemmikin sokeuden syynä on silmiin liittyvä mahdollisesti etenevä tulehdusta ja kipua aiheuttava tila (kuten esim. silmänpainetauti tai pitkälle edennyt harmaakaihi), on silmät hyvä tarkistaa päivittäin punoituksen, siristelyn, hankaamisen, ylimääräisen vuodon, silmämunan suurenemisen yms. varalta. Siten tarpeetonta kipua aiheuttava tila saadaan hoitoon mahdollisimman nopeasti.
 8. Kannustakaa lemmikkiä ulkoiluun ja liikuntaan. Näin voidaan välttää ylipainon kehittyminen, mikä puolestaan altistaa monille muille ongelmille.
 9. Äkillisesti sokeutuva lemmikki voi olla alkuun pelokas, masentunut tai jopa aggressiivinen. Välttäkää tällaisessa tapauksessa lisäämästä eläimen pelkoa tai stressiä. Informoikaa kaikkia perheenjäseniä ja muita asianosaisia tilanteesta, erityisesti lapsia. Opettakaa kaikille, miten eläintä lähestytään varoittamalla siitä äänen avulla etukäteen.

Sokeakin lemmikki voi viettää onnellista elämää!

Lue lisää koirien silmäsairauksien hoidosta

Sari Jalomäki, ELL
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, silmätarkastuseläinlääkäri
Malmin Eläinklinikka Apex