Kaneille on hyödyllistä kerätä luonnon antimia


Kaneille on hyödyllistä kerätä luonnon antimia, sillä niissä piilee koko kirjo makua ja erinomaisia ravintoaineita. Kanit voivat nauttia muun muassa erilaisista ruohoista, siankärsämöstä, voikukasta, ahomansikanlehdistä, vadelmanlehdistä, pihatähtimöstä, pyökistä, lehmuksesta, lepästä, vaahterasta, poppelistä, piharatamosta, sinimailasesta ja leskenlehdistä sekä monista muista herkuista. Kuivattu nokkonen taas tarjoaa erinomaista makua ja runsaasti ravintoaineita. 

On kuitenkin tärkeää kerätä kasveja vain, jos tunnistat ne varmasti, sillä Suomen luonnossa kasvaa myös myrkyllisiä lajeja. Vaikka villikani tietää, mitä syödä, lemmikkikaneilla ei ole tätä luontaista tietoa. Esimerkiksi sipulikasvit, avokado, raparperi, lupiini, kielot ja monet muut lajit ovat vaarallisia kaneille. Myrkytyksen seurauksena kani voi joutua hengenvaaraan, sillä sen maksa ja munuaiset kärsivät vaurioita. Jos epäilet kanisi syöneen jotain myrkyllistä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. 

Oikein tunnistettuna kasvit ovat kuitenkin erinomaista ravintoa, sillä ne ovat täynnä antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Toukokuu on ihanteellista aikaa kasvien keräämiseen, ja keräilykausi jatkuu aina heinäkuulle saakka. Kasvit voi kuivattaa ripustamalla, tarjota suoraan tai säilyttää viileässä tuoreina muutaman päivän ajan. 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa