Kani ei syö

Suoliston toiminnan hidastumiseen liittyvät ongelmat ja hammasongelmat ovat tavallisimpia syitä, joiden seurauksena kanipotilas tulee eläinlääkärin vastaanotolle. Mikäli kani kärsii vatsavaivoista, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Ajoissa huomatut vaivat voidaan usein parantaa, mutta edetessään tilanne voi muuttua nopeasti vakavaksi.

Kanin ummetus on estettävissä antamalla kanille oikeanlaista, kuitupitoista ravintoa.

Kanin vatsavaivat – yleisimmät syyt

Kanin vatsavaivojen tyypillisimpiä syitä ovat kuidun puute ruokavaliossa ja se, että kani jostain syystä lopettaa syömisen.

Liian helposti sulava ravinto

Kanin tärkeintä ravintoa on hyvälaatuinen kuiva heinä. Jos kani saa jatkuvasti helposti sulavaa ravintoa, kuten pellettejä tai muita ruokaseoksia, sen vatsan toiminta voi heiketä ajan mittaan. Kani voi myös tulla nirsoksi ja valita jatkossakin helpommin sulavaa ravintoa heinän sijaan. Vaikka vääränlainen ruokinta olisi kestänyt pitkään, oireet ilmenevät yleensä äkillisesti.

Kanin hammasongelmat

Kanin hammasongelmat ovat tavallinen syy kanin syömättömyydelle ja sen aiheuttamille vatsavaivoille. Kanin hammasongelmissa on usein kyse poskihampaiden väärästä kulumisestä tai purentavirheestä. Kanin hammasvaivoja on hankala tutkia itse, joten hammasongelmia epäiltäessä on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Kani lopettaa syömisen

Pelokas tai stressaantunut kani voi yllättäen lopettaa syömisen. Ulkona oleileva kani on saattanut pelästyä petoeläintä, jolloin se pyrkii piiloutumaan. Kanilla voi myös olla kipuja, joiden vuoksi se lopettaa syömisen. Syömättömyys aiheuttaa ravinnon sulamattomuutta kanin mahalaukussa.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi