Kani ei syö

Suoliston toiminnan hidastumiseen liittyvät ongelmat ovat tavallisimpia syitä, joiden seurauksena kanipotilas tulee eläinlääkärin vastaanotolle. Mikäli kani kärsii vatsavaivoista, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Ajoissa huomatut vaivat voidaan usein parantaa, mutta edetessään tilanne voi muuttua nopeasti henkeä uhkaavaksi.

Kanin vatsavaivat – yleisimmät syyt

Kani lopettaa syömisen ja muuttuu apaattiseksi melkein minkä tahansa sairausprosessin yhteydessä. Oirekuva on aina sama, mutta syitä voi olla lukemattomia. Kanin maha-suolikanavan hypomotiliteettia kuvaava Suomen kielen sana on hevosihmisille tuttu termi “ähky”. Ähkyoireita ovat heikentynyt tai kadonnut ruokahalu, muuttunut tai loppunut papanointi, vatsakivusta kielivä levottomuus tai paikallaan nököttäminen ja tilan edetessä shokkitila.

Taustalla voi olla ruuansulatuskanavan toimintahäiriö, kuten bakteeriepätasapaino usein ruokintavirheistä johtuen tai ruuansulatuskanavan toimintaa mekaanisesti estävä tila kuten hammasongelmat tai suolitukos. Syy löytyy usein kuitenkin muualta kuin ruuansulatuskanavasta, tavallisia löydöksiä ähkyoireiden taustalla ovat esimerkiksi maksalohkon kiertymä, munuaiskivet ja kohtukasvaimet.

Liian helposti sulava ravinto

Kanin tärkeintä ravintoa on hyvälaatuinen kuiva heinä. Jos kani saa jatkuvasti helposti sulavaa ravintoa, kuten pellettejä tai muita ruokaseoksia, sen suoliston toiminta voi heiketä ajan mittaan. Kani voi myös alkaa nirsoksi ja valita jatkossakin helpommin sulavaa ravintoa heinän sijaan. Vaikka vääränlainen ruokinta olisi kestänyt pitkään, oireet ilmenevät yleensä äkillisesti.

Kanin hammasongelmat

Kanin hammasongelmat ovat tavallinen syy kanin syömisvaikeuksille ja niiden aiheuttamille vatsavaivoille. Kanin hammasongelmissa on usein kyse poskihampaiden väärästä kulumisestä tai purentavirheestä. Hammassairaus on etenevä oireyhtymä, mutta etenemistä voidaan hidastaa oikealla ruokinnalla ja hammashoidoilla. Kanin hammasvaivoja on hankala tutkia itse, joten hammasongelmia epäiltäessä on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Kani lopettaa syömisen

Pelokas tai stressaantunut kani voi yllättäen lopettaa syömisen, sillä stressihormonien nousu hidastaa suoliston liikehdintää. Paitsi henkinen, myös fyysinen kipu mistä tahansa syystä nostaa stressihormonitasoa.  Suoliston toiminnan hidastuessa ruokasula ei etene ja suolensisältö voi alkaa kaasuuntua aiheuttaen kovia kipuja. Syömättömyys vaatii eläinlääkärin hoitoa sillä se voi johtaa hengenvaaraan jo tuntien aikana.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa