Koiran tai kissan lääkemyrkytys

Ihmisille tavalliset lääkkeet, esimerkiksi särkylääkkeet, voivat olla lemmikeille vaarallisia. Esimerkiksi Panadolin vaikuttava aine parasetamoli voi olla väärin annosteltuna lemmikille hyvin haitallista.

Jotkut ihmisten lääkkeet voivat aiheuttaa kissalle tai koiralle sisäistä verenvuotoa vatsassa ja suolistossa. Vaarana ovat myös munuais- ja maksavauriot sekä jopa kuolema. Oireet ilmenevät usein vasta muutaman päivän kuluttua lääkkeen syömisestä. Munuaisvaurion ilmenemisessä voi kestää useita viikkoja.

Älä jätä ihmisten lääkkeitä lemmikkisi ulottuviin ja käytä eläinystäväsi hoitoon vain lemmikeille tarkoitettuja tulehduskipulääkkeitä, ellei eläinlääkäri toisin ohjeista. Mikäli lemmikkisi hoitoon käytetään parasetamolia tai muita ihmisten lääkkeitä, noudata aina eläinlääkärin määräämää annostelua.

Jos lemmikkisi suuhun päätyy epähuomiossa yliannos ihmisten lääkeaineita, ota pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin.

Lääkemyrkytyksen hoito

Mikäli epäilet lemmikkisi syöneen ihmisten lääkkeitä, ota yhteys eläinlääkäriin. Myrkytys voi olla vaikeaa havaita, sillä oireet voivat olla epämääräisiä ja ilmaantua vasta myöhemmin. Ota yhteys eläinlääkäriin, mikäli lemmikilläsi on seuraavia oireita:

  • Kuumeilu
  • Väsymys ja apaattisuus
  • Ruokahaluttomuus
  • Vaaleat limakalvot
  • Oksentaminen tai ripuli
  • Kiihtynyt hengitys tai levottomuus

Älä yritä oksennuttaa lemmikkiäsi kotikonstein, sillä esimerkiksi suolalla oksennuttaminen voi johtaa suolamyrkytykseen. Eläinlääkäriasemalla kissa tai koira voidaan oksennuttaa lääkkeillä, eläinlääkärin valvonnassa.

Lue lisää kissojen myrkytyksistä
Lue lisää koirien myrkytyksistä

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900