Koiran tai kissan rotanmyrkkymyrkytys

Rotanmyrkky aiheuttaa koiralle tai kissalle veren ohenemista, mikä voi aiheuttaa sisäistä verenvuotoa esimerkiksi ruuansulatuskanavassa, keuhkoissa tai muissa elimissä. Myös rotanmyrkkyä saaneen hiiren syöminen voi johtaa myrkytykseen. Myrkytyksen oireita ovat mm. uneliaisuus ja apaattisuus, vaaleat limakalvot, raskas hengitys ja verinen uloste.

Valvo lemmikkiäsi sen ulkoillessa äläkä käytä rotanmyrkkyä, mikäli pihapiirissäsi liikkuu kissoja. Jos eläinystäväsi suuhun päätyy rotanmyrkkyä ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Milloin haen apua?

Jos kissasi tai koirasi on syönyt rotanmyrkkyä ota yhteyttä eläinlääkäriasemalle saadaksesi lisäohjeita. Eläinlääkäriasemalla kissa tai koira voidaan oksennuttaa lääkkeillä, eläinlääkärin valvonnassa.

Myrkytys voi olla vaikeaa havaita, sillä oireet voivat olla epämääräisiä ja ilmaantua vasta myöhemmin. Ota yhteys eläinlääkäriin, mikäli lemmikilläsi on seuraavia oireita:

  • Uneliaisuus ja apaattisuus
  • Vaaleat limakalvot
  • Raskas tai tihentynyt hengitys
  • Verinen uloste

Rotanmyrkkymyrkytyksen kotihoito

Mikäli koiran havaitaan tai sen epäillään hiljattain syöneen rotanmyrkkyä, se voidaan oksettaa. Turvallisimmin tämä tapahtuu eläinlääkärissä. Jos eläinlääkäriin on pitkä matka, voidaan koira yrittää oksettaa laimealla (3 %) vetyperoksidiliuoksella. Vetyperoksidia voi antaa noin ruokalusikallisen per 10 painokiloa, ei kuitenkaan yli 50 millilitraa suurellekaan koiralle. Helpoiten sen saa juotettua koiralle ruiskulla. Ennen vetyperoksidin juottamista koiralle voi antaa pienen määrän ruokaa. Oksettamisen hyöty on suurin alle tunnin sisällä myrkyn syömisestä.

Jos vetyperoksidia ei ole saatavilla, ja eläinlääkäriin on pitkä matka, oksettamista voi yrittää myös ruokasuolalla. Koiran koosta riippuen 1–3 teelusikallista suolaa pyöritellään vedellä kostutettuna palloksi, joka työnnetään mahdollisimman syvälle koiran kurkkuun. Koiran kuonosta pidetään kiinni, kunnes koira nielaisee. Yleensä suola laukaisee oksennusreaktion muutaman minuutin kuluttua. HUOM! Suolalla oksettamisessa on suolamyrkytyksen riski, eikä sitä saa yrittää kuin kerran. Koiran tulisi juoda riittävästi vettä suolalla oksettamisen jälkeen.

Lue lisää kissojen myrkytyksistä
Lue lisää koirien myrkytyksistä

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900