Koirille myrkylliset sienet

Tietyt sienet ovat myrkyllisiä ja vaarallisia koirille, joten loppukesästä ja syksyllä tulee lemmikinomistajan olla tarkkana, ettei koira pääse maistelemaan sieniä. Päivystyksessä nähdään syksyisin kohtalaisen runsaasti koirapotilaita, joiden oireiden tiedetään tai epäillään johtuvan koiran ulkona syömistä sienistä. Kissat ovat huomattavasti koiraa nirsompia, joten sienimyrkytykset niillä ovat harvinaisia. 

Sienimyrkytyksen oireet ja hoito

Myrkyllisyys ja koiralle mahdollisesti aiheutuvat oireet riippuvat paljon myrkkysienilajista. Vaarallisimpia ovat amanitiinia sisältävät sienet, kuten valkokärpässieni ja kavalakärpässieni. Nämä sienilajit voivat aiheuttaa akuutin, usein kuolemaan johtavan maksavaurion. Tämän kaltaiset vakavat myrkytykset ovat onneksi kuitenkin harvinaisia.

Muskariinia sisältävät sienet, kuten risakkaat ja malikkaat sen sijaan aiheuttavat niin sanottuja kolinergisiä oireita. Koira saattaa kuolata, oksennella ja ripuloida rajusti. Pupillit voivat olla pienet ja sydämen syketaso matala.  Punainen kärpässieni ja ruskokärpässieni aiheuttavat edellä mainittujen oireiden lisäksi neurologisia oireita, koira saattaa esimerkiksi hoiperrella ja vaikuttaa uneliaalta.

Sienimyrkytyksen hoito on oireenmukaista tukihoitoa, joka on aina tapauskohtaista. Tukihoito voi pitää sisällään esimerkiksi potilaan oksettamisen, lääkehiilen annon, nestehoidon ja pahoinvoinninestolääkityksen. Tiettyjen sienten aiheuttamia kolinergisiä vaikutuksia voidaan kumota antikolinergisellä lääkkeellä. Vakavissa tapauksissa potilas voi vaatia teho-osastotasoista hoitoa.

Jos epäilet, että koirasi on syönyt myrkyllisiä sieniä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Jos mahdollista, ota mukaasi sieni tai kuva sienestä, jota epäilet tai tiedät koirasi syöneen.
 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa