Tarvitseeko vanha koira tai kissa rokotukset?

Osa lemmikinomistajista uskoo, ettei vanhaa lemmikkiä enää tarvitse rokottaa. Myös eläinlääkärit ovat aiemmin antaneet aiheesta virheellistä tietoa. Todellisuudessa hyvä rokotussuoja voi kuitenkin olla seniorilemmikille jopa elintärkeä.

– Iäkkäiden lemmikkien rokottaminen on jopa tärkeämpää, kuin perusterveiden aikuisten, sillä eläimen ikääntyessä sen oma vastustuskyky voi heikentyä, eläinlääkäri Sanna Mäkinen Malmin eläinklinikka Apexista sanoo.

– Rokottamaton vanhempi lemmikki voi siis sairastua helpommin ja oireilla vakavammin esimerkiksi kaupunkiympäristössä yleisenä esiintyvään ja helposti tarttuvaan kennelyskään.

Ruokavirasto suosittelee kaikkien koirien ja kissojen, myös sisäkissojen, rokottamista säännöllisesti koko lemmikin elämän ajan.

Milloin lemmikin voi jättää rokottamatta?

Rokotteista, kuten kaikista lääkkeistä, voi harvinaisissa tapauksissa aiheutua potilaalle haittavaikutuksia. Todennäköisempi riski lemmikin sairastumiselle on kuitenkin riittämätön rokotesuoja, joka altistaa sekä eläimet että niiden omistajat tartunnoille.

Jos esimerkiksi tiettyjen rotujen osalta havaitaan korostunutta yliherkkyyttä, käytetään sellaisia rokotevalmisteita, joiden tiedetään aiheuttavan kyseisellä rodulla vähiten rokotusreaktioita. Rokotteiden aiheuttamia yliherkkyysreaktioita seurataan tarkasti, ja jos poikkeavuutta havaitaan, voidaan valmisteen käyttö tarvittaessa lopettaa kokonaan.

– Osa eläinyksilöistä voi olla tavallista herkempiä rokotusreaktioille ja saada niitä useista eri rokotevalmisteista. Tällöin eläinlääkäri voi suositella rokotusten lopettamista kokonaan. Tällaisen lemmikin turva on se, että muilla lemmikeillä sen ympäristössä on kattava rokotesuoja, Mäkinen muistuttaa.

Rokottaminen on tärkeä osa eläinystävän ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa ja pääsääntöisesti hyvin turvallista. Oman kissan tai koiran rokotussuojasta huolehtiminen sen koko elämän ajan on kaikkien Suomessa asuvien lemmikkien etu.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa