Ternimaito ja suoliston hyvinvointi

Suoliston bakteerikannan hyvinvointi on tärkeää koirille ja kissoille

Tiesitkö, että koiran- ja kissanpennulla ei ole emon kohdussa ollessaan lainkaan bakteereita? Suoliston oma, koiran ja kissan terveydentilan kannalta oleellinen mikrobiota alkaa kehittyä vasta syntymän hetkellä ja muodostuu ajan kanssa juuri kyseiselle yksilölle tyypilliseksi. Suoliston mikrobiota on yksilöllisyydessään verrattavissa ihmisen sormenjälkeen.

Kun pentu syntyy, se saa suolistonsa bakteerikannan alkua emoltaan. Ensimmäiset maitoateriat laittavat suoliston mikrobiotan kehittymiseen vauhtia. Ternimaito onkin varsinaista superruokaa!

Ternimaito

Maidontuotto käynnistyy viimeistään synnytyksessä. Tätä alkuvaiheen maitoa kutsutaan ternimaidoksi, ja se poikkeaa myöhemmin muodostuvasta maidosta monin tavoin. Ternimaito on vastasyntyneelle tärkeää ravintoa, sillä se sisältää runsaasti emolta tulleita vasta-aineita eli immunoglobuliineja ja valkosoluja. Suolen limakalvo läpäisee immunoglobuliineja ja valkosoluja parin ensimmäisen elinvuorokauden aikana, ja näin pentu saa suojaa erilaisilta tarttuvilta sairauksilta. Onkin tärkeää, että vastasyntynyt saa ensimmäisen maitoateriansa mahdollisimman pian.

Ternimaidon hyödylliset ominaisuudet eivät rajoitu pelkästään ensimmäisten vuorokausien immunoglobuliinien saantiin.  Terveyshyödyt säilyvät senkin jälkeen, kun pennun suoliston limakalvon läpäisevyys vähenee. Ternimaidossa on immunoglobuliinien lisäksi muitakin suoliston bakteerikantaan ja limakalvojen vastustuskykyyn vaikuttavia ainesosia, muun muassa laktoferriiniä, lysotsyymia, musiinia ja sytokiineja. Ne estävät tautia aiheuttavien bakteereiden lisääntymistä ja tukevat suoliston limakalvon puolustusjärjestelmän toimintaa.

Hyvin toimiva suoliston limakalvo estää taudinaiheuttajabakteereita pääsemästä suolistosta verenkiertoon.

Suoliston bakteerikanta

Ternimaidon sisältämät bioaktiiviset ainesosaset suosivat erityisesti maitohappobakteerien ja bifidobakteerien kasvua suolistossa. Maitohappobakteerit ja bifidobakteerit tukevat puolestaan suoliston immuunijärjestelmän tehokasta toimintaa ja vähentävät taudinaiheuttajabakteereita, suojaten pentua muun muassa ripulilta ja vakavammiltakin sairauksilta. Ternimaito on tärkeää hyvän suoliston mikrobiotan muodostumisessa. Suoliston mikrobiotan koostumus voi vaikuttaa eläimen terveydentilaan ja sairastumisalttiuteen koko sen elinajan.

Ternimaitolisällä parempi rokotusvaste

Rokottamalla pyritään saamaan suoja tartuntatauteja vastaan. Rokote herättää elimistön oman vasta-ainetuotannon. Jos rokotettu eläin sitten saa tartunnan, sen immuunijärjestelmä on jo varautunut tätä taudinaiheuttajaa vastaan. Mahdollisesti jopa hengenvaarallinen taudinaiheuttaja joko eliminoidaan jo alkuunsa tai eläin sairastuu vain lievästi.

Elimistön vaste rokotteelle on yksilöllinen, toiset koirat ja kissat muodostavat vasta-aineita nopeammin ja tehokkaammin kuin toiset. Tutkimuksissa on todettu, että antamalla rokotusikäisille kissan- ja koiranpennuille ruuan mukana kuivattua lehmän ternimaitoa saadaan parempi vaste rokotuksille.

Ternimaitolisä tukee suoliston mikrobiotan hyvinvointia

Ternimaidon hyödyt pikkupennulle ovat kiistattomat. Tutkimukset ovat osoittaneet, että myös aikuiset koirat hyötyvät ternimaitolisästä. Kuivattu lehmän ternimaito osana ruokavaliota lisää suoliston immuunipuolustuksen osalta tärkeän immuuniglobuliini A:n muodostumista. Ternimaitolisä tekee myös suoliston mikrobiotasta monimuotoisempaa. Mikrobiatan monimuotoisuus voi myös vähentää esimerkiksi koiran alttiutta ripulointiin.

Tiesitkö? Valikoimissamme on Purinan Expert Care -päivittäisruokasarja, jossa on mukana ternimaidosta eristettyjä aktiiviaineita, joiden on osoitettu ylläpitävän lemmikin suoliston tervettä bakteerikantaa ja tukevan sen elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa. Lue lisää täältä.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa