Kasvattaja: Varhaisrokotetun pennun kanssa voi liikkua vapaammin

Vaikka Suomessa tautitilanne ei tunnu uhkaavalta, lisää varhaisrokotus pennun vastustuskykyä sekä kannustaa liikkumaan lemmikin kanssa turvallisemmin heti luovutushetkestä alkaen, pohtii yli 30 vuotta kasvatustyötä tehnyt ja vuoden kasvattajana palkittu Pia Vatanen varhaisrokotuksen etuja.

– Jos pentu varhaisrokotetaan jo pentutarkastuksen yhteydessä 7–9 viikon iässä, voin kasvattajana rohkeammin kannustaa uutta omistajaa ja pentua tapaamaan muita koirakavereita ihan pienestä pitäen, sosiaalistumisen kannalta tärkeässä 7–14 viikon iässä. Emolta siirtyvien tai yksittäisen pennun vasta-aineiden määriähän ei voi tietää. Vaikka Suomessa tarttuvien tautien tilanne ei ole nykyään huolestuttava, tautisriskit lisääntyvät sitä kautta, että mahdollisesti puutteellisesti rokotettuja koiria liikkuu tätä nykyä ehkä aiempaa enemmän yli rajojen, Vatanen arvioi.

Hän kertoo odottavansa mielenkiinnolla, miten kansainvälinen neljän rokotuskerran ohjelma mukautetaan käytännöksi Suomessa.

Ensimmäinen vuosi on koiran terveyden kannalta se olennainen ja tärkein. Rokotukset, terveystarkastukset, sosiaalistuminen ja arvojärjestys ovat perusasioita, joista Vatanen muistuttaa kasvattiensa uusia omistajia.

– Jos kyseessä on perheen ensimmäinen koira, voi rokotusohjelma tuntua alkuun monimutkaiselta. Se, että muistuttelen tekstiviestillä rokotusajan varaamisesta, ei ole kontrollointia, vaan kuuluu kasvattajan vastuulliseen toimintaan.

Kennel Ikurin on kotikennel, jossa Pia Vatanen kasvattaa yhdessä tyttärensä ja tyttärentyttärensä kanssa englantilaistaustaisia keeshondeja, tuttavallisemmin ”kessuja”. Vatasen ensimmäiset pennut lähtivät maailmalle yli 30 vuotta sitten. Vastuullisen kasvattajan pitkä ura on palkittu mm. useilla muotovalioilla, kymmenillä RYP- ja BIS-sijoituksilla sekä Vuoden Kasvattaja -kilpailun voitolla.

– Kennel Ikurin pennut luovutetaan uuteen kotiin aina eläinlääkärin tarkastamina, rekisteröityinä, mikrosirutettuina ja kolmeen kertaan madotettuina, Pia Vatanen kiteyttää.

Kuva: Salme Mujunen

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa