Voiko lemmikin hammaskiven poistaa kotikonstein?

Ilmiö, jossa lemmikin hammaskivi poistetaan kotikonstein esimerkiksi rapsuttamalla tai ultraäänihammasharjalla huolestuttaa eläinlääkäriä.

– Hereillä tehtävä hammaskivenpoisto aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä ja sen vuoksi siitä olisi kieltäydyttävä, painottaa ELT, suu- ja hammassairauksien dosentti, DiplAVDC, EVDC Eva Sarkiala Evidensia Tammistosta.

– Koiran tai kissan suun ja hampaiden perusteellinen tutkiminen ja hammaskivenpoisto hampaiden väleistä, ientaskuista, kielenpuoleisilta pinnoilta ja suun takaa ei ole mahdollista ilman anestesiaa.

Jos hammaskiveä rapsutetaan lusikan kärjellä tai muulla terävällä instrumentilla, hampaan kiille voi naarmuuntua, jolloin epätasaiselle pinnalle kertyy hammaskiveä jatkossa aiempaa nopeammin. Käytettäessä teräviä instrumentteja hereillä olevalle lemmikille voidaan myös vaurioittaa sen suun limakalvoja ja ikeniä.

Plakki ja hammaskivi on poistettava hampaiden pinnoilta ja ientaskuista nimenomaan eläinlääkärin käytössä olevalla ultraäänihammaskivenpoistolaitteella, ei ultraäänihammasharjalla, joka on huomattavaksi tehottomampi. Epänormaalin syvät ientaskut tulee puhdistaa huolellisesti erikseen, mikä ei ole mahdollista ilman anestesiaa. Jos syviin ientaskuihin jää plakkia tai hammaskiveä, bakteerit aiheuttavat hampaan tukikudosten menetystä ja lopulta hammas joudutaan poistamaan.

– Lemmikit, joille on tehty hammaskivenpoisto hereillä kotikonstein, tulevat usein myöhemmin hammashoitoihin erikoistuneille eläinlääkäreille laajoihin hammastoimenpiteisiin. Toimenpiteissä saatetaan joutua poistamaan useita huonokuntoisia hampaita pitkälle edelleen parodontiitin eli hampaan tukikudoksen sairauden vuoksi, Sarkiala kertoo.

Kissojen ja koirien hampaiden hoitoon liittyy paljon vääriä uskomuksia. Tutustu myytteihin täällä

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900