Anaalirauhasten tyhjennys

Joskus lemmikin anaalirauhaset eivät tyhjene normaalisti ja saattavat täyttyä tai tulehtua. Tällöin koiran tai kissan anaalirauhasten tyhjennys eläinlääkäriasemalla voi olla tarpeen.

Anaalirauhasten tyhjennys – milloin?

Tukosta tai tulehdusta on syytä epäillä, jos koira tai kissa on epänormaalin kiinnostunut takapäästään, nuolee peräaukon seutua tai hankaa peräpäätään maahan. Ulostaminen voi myös olla hankalaa tai kivuliasta. Tukkeutunut ja tulehtunut anaalirauhanen saattaa puhjeta.

Eläinlääkäri tutkii koiran tai kissan tilanteen ja tyhjentää anaalirauhaset puristamalla. Joskus rauhaset joudutaan huuhtelemaan. Lemmikki saatetaan joutua rauhoittamaan toimenpidettä varten.

Miten anaalirauhaset toimivat?

Koiran ja kissan anaalirauhaset sijaitsevat lemmikin peräaukon molemmilla puolilla. Anaalirauhaset toimivat hajurauhasina, jotka tukevat viestintää lajitovereiden kesken.

Rauhaset erittävät anaalirauhaseritettä ja tyhjenevät ulostaessa. Ulosteen aiheuttama paine puristaa rauhasia tyhjemmäksi. Esimerkiksi ulosteen löysempi koostumus tai ummetus voivat olla taustasyynä rauhasen puutteelliselle tyhjenemiselle.

Varaa aika lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa