Fretin kemiallinen kastraatio ja sterilisaatio

Kemiallisessa kastraatiossa tai sterilisaatiossa fretin niskanahan alle sijoitetaan hormoni-implantti.

Implantti estää aivojen sukupuolihormonin tuotannon: kivekset tai munasarjat ikään kuin ”nukutetaan”, jolloin lisämunuaisten stimulointi estyy.

Implantti toimii 8–24 kuukauden ajan ja se suositellaan uusittavaksi 1,5–2 vuoden välein, tai kun kiiman oireita havaitaan jälleen. Urosfrettien kivekset pienenevät implantin asennuksen myötä ja kasvavat jälleen, kun implantin toiminta lakkaa, joten aika uuden implantin asennukselle on helposti huomattavissa. Naarasfretille implantin uusimisen aika on hankalammin havaittavissa, joten se suositellaan uusittavaksi 1,5 vuoden välein, ennen kiiman alkamista.

Kemiallinen sterilisaatio tai kastraatio on hyvä tapa lisämunuaisten sairauksien kehittymisen ehkäisemiseksi. Se ei kuitenkaan ole täysin varma keino, sillä lisämunuaisten sairauksia voivat aiheuttaa myös muut tekijät kuin aivojen sukupuolihormonit, kuten kasvain lisämunuaisissa. Tämä on kuitenkin harvinaista. 

Miksi steriloida tai kastroida fretti?

Urosfretin kastraatio voi vähentää reviirikäyttäytymistä ja ihosta erittyvän talin hajua.

Ellei naaraspuolisia frettejä käytetä jalostukseen, ne suositellaan steriloitavaksi. Muussa tapauksessa fretti voi kärsiä hyperestrogenismista eli liiasta estrogeenin tuotannosta, mikä aiheuttaa lukuisia ongelmia kuten karvanlähtöä, kutinaa ja luuytimen aplasiaa, joka on luuytimen toimintahäiriö jossa luuydin ei tuota soluja. Se voi aiheuttaa vakavaa anemiaa, leukopeniaa ja jopa kuoleman.

Fretti suositellaan steriloitavaksi tai kastroitavaksi kemiallisesti, sillä leikkauksella tehdyn toimenpiteen myötä fretin aivot saattavat alkaa erittää lisääntyvissä määrin sukupuolihormonia, mikä voi aiheuttaa ongelmia lisämunuaisissa.

Mitä fretin kastraatio- tai sterilisaatiokäynnillä tapahtuu?

  • Frettiä ei tarvitse paastottaa ennen käyntiä.
  • Lemmikki rauhoitetaan toimenpiteen ajaksi kevyesti.
  • Lemmikin turkki ajellaan pieneltä alueelta olkaluiden välistä.
  • Kapseli asetetaan paikalleen ihon alle neulalla.
  • Neulan aiheuttama pieni haava suljetaan liimaamalla.
  • Frettiä valvotaan 15–30 minuutin ajan sen toipuessa rauhoituksesta. Tämän jälkeen lemmikki on valmis lähtemään kotiin. Se voi olla hetken aikaa vaisu. Fretin voi jättää klinikalle tarkkailtavaksi, mikäli sen vointi epäilyttää.

Varaa aika fretillesi nyt!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa