Kissan laaja terveystarkastus

Laaja terveystarkastus on suositeltava vuosittainen rutiini etenkin kaikille iäkkäille kissoille. Laajassa terveystarkastuksessa kissa tutkitaan huolellisesti kuonosta hännän päähän ja se sisältää myös joukon laboratoriotutkimuksia. Kissan laaja terveystarkastus on hyvinvointikäynti, joka on tarkoitettu piilevien vikojen ja sairauksien tunnistamiseen.

Sairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen pitää kissasi hyvinvoivana mahdollisimman pitkään. Laaja terveystarkastus on suositeltava vuosittainen rutiini etenkin kaikille keski-ikäisille ja vanhoille kissoille. Kissa kannattaa tuoda laajaan terveystarkastukseen, kun se on täyttänyt 7 vuotta, vaikka kotona sillä ei olisikaan havaittu mitään normaalista poikkeavaa. Jos kissallasi on sairauden oireita, varaa tavanomainen eläinlääkärikäynti.

Miksi laaja terveystarkastus on tarpeen?

Ikä näkyy meissä kaikissa. Kissoilla nivelrikko, kulumat ja eri elinten rappeutumismuutokset yleistyvät iän myötä ja aiheuttavat toimintakyvyn asteittaista heikkenemistä ja kipua. Lisäksi monet kasvainsairaudet kehittyvät vanhuusiällä. Elimistön vastustuskyky heikkenee ja kissat ovat aiempaa alttiimpia tulehduksille ja tarttuville taudeille.

Sairauden oireita on vaikea nähdä kotona ja lisäksi monet krooniset sairaudet kehittyvät usein pikkuhiljaa. Se, että kissa nukkuu enemmän, ei hyppää tai vetäytyy omiin oloihinsa, voidaan usein laittaa vanhuuden piikkiin, vaikka todellisuudessa syynä onkin kissan kipu tai sairaus.

Selkeiden oireiden ilmaantuessa on sairaus usein edennyt jo pitkälle, jolloin sen hoito on vaikeampaa. Mitä aikaisemmin mahdolliset vaivat huomataan ja hoidetaan, sitä pidempään nelijalkainen perheenjäsenesi pysyy hyvässä kunnossa.

Voit arvioida lemmikkisi mahdollisia kipuoireita seuraavalla kaavakkeella: kissan kivun arviointi. Jos olet menossa eläinlääkäriin tai terveystarkastukseen lemmikkisi kanssa, on suositeltavaa ottaa kaavake valmiiksi täytettynä mukaasi.

Mitä laajassa terveystarkastuksessa tutkitaan?

Laajassa terveystarkastuksessa tutkimme kissasi kuonosta hännänpäähän ja analysoimme ison joukon kissasi laboratorionäytteitä. Eläinlääkäri pyrkii löytämään ajoissa tyypillisimmät terveyttä ja hyvinvointia ennenaikaisesti huonontavat vaivat. Näitä ovat mm. hammasvaivat, liikkumisvaikeudet ja nivelkivut, sydän- ja paino- ongelmat, erilaiset tulehdukset, sisäelinsairaudet ja kasvaimet.

Jos jotain löytyy, eläinlääkäri keskustelee kanssasi jatkotoimenpiteistä ja -tutkimuksista. Laajassa terveystarkastuksessa on varattu aikaa myös mieltäsi askarruttaville kysymyksille.

Miten laaja terveystarkastus tehdään?

Laaja terveystarkastus on kattava puolen tunnin hyvinvointikäynti, johon kuuluu perusteellinen kliininen tutkimus

  • suun tarkastus ja hoitotarpeen arviointi
  • silmien, korvien ja ihon tarkistus tulehdusmuutosten varalta
  • sydämen ja hengitysteiden kuuntelu
  • imusolmukkeiden ja vatsaontelon elinten tunnustelu
  • ihannepainon määrittäminen ja tarvittaessa ruokintasuositusten antaminen
  • liikuntakyvyn ja lihaskunnon arviointi
  • kivun arviointi kipukaavakkeen avulla

Käynnillä tutkitaan myös useita laboratorionäytteitä

  • ulostenäytteestä tutkitaan sisäloislääkitystarve
  • vapaasti lasketusta virtsanäytteestä tutkitaan moniliuskatesti ja ominaispaino
  • verinäytteestä tutkitaan täydellinen verenkuva sekä peruselinarvot ja elektrolyytit

Yli 10-vuotiaille kissoille suosittelemme lisäksi kilpirauhasarvojen määritystä ja verenpaineen mittausta (hinnoitellaan erikseen), sillä kilpirauhasen liikatoiminta on yleinen sairaus vanhenevilla kissoilla. Suosittelemme ikääntyvän kissan verinäytteiden tutkimista vuosittain.

Samalla käynnillä kissasi voidaan tarvittaessa myös rokottaa, jos lemmikin terveydentila tämän sallii. Rokotus ja mahdolliset jatkotoimenpiteet hinnoitellaan erikseen. Mikäli lemmikkisi terveydentila vaatii jatkotutkimuksia tai hoitoa, niille varataan uusi käyntiaika.

Kuinka laajaan terveystarkastukseen valmistaudutaan?

Verinäytteiden ottoa varten kissan on hyvä olla syömättä 8 tuntia ennen käyntiä, vettä saa olla tarjolla.

Käynnin hintaan kuuluu myös ulostenäytetutkimus matolääkitystarpeen arviointia varten ja vapaasti lasketun virtsanäytteen tutkimus.

Näin otat ulostenäytteen

Loistutkimusta varten tarvitaan noin 5 grammaa eli noin peukalon kokoinen määrä kissan ulostetta. Näytteen voi ottaa puhtaaseen purkkiin tai voit hakea näytteenottopurkin lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemalta. Seulontatutkimukseen riittää näyte yhdeltä päivältä.

Näin otat virtsanäytteen

Kissan virtsanäytteen voi yrittää pyydystää kauhalla tai sujauttamalla syvän kertakäyttölautasen tai huolellisesti puhtaaksi pestyn lasipurkin kannen kissan pepun alle sen mennessä hiekkalaatikolle. Vaihtoehtoisesti hiekkalaatikon voi peittää muovikelmulla, jolloin virtsaa saattaa jäädä poimuihin. Virtsanäytteen keräämiseen voi käyttää myös erikoishiekkaa, johon virtsa ei imeydy. Virtsaa tarvitaan näytteeksi noin teelusikallisen verran.

Tuo lemmikin virtsanäyte Evidensiaan viimeistään kahden tunnin sisällä sen otosta. Säilytä näyte siihen asti jääkaapissa. Näyte voidaan tarvittaessa ottaa myös klinikalla punktoimalla suoraan virtsarakosta (maksullinen lisäpalvelu).

Kuinka usein laajassa terveystarkastuksessa olisi hyvä käydä?

Vuodessa kissa vanhenee keskimäärin saman verran kuin ihminen kuudessa vuodessa. Siinä ajassa moni sairaus etenee jo pitkälle. Suosittelemmekin tuomaan pitkäaikaisen kaverisi laajaan terveystarkastukseen vähintään kerran vuodessa.

Varaa aika laajaan terveystarkastukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa