Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Kissan senioritarkastus

Senioritarkastus on suositeltava vuosittainen rutiini kaikille iäkkäille kissoille. Senioritarkastuksessa kissa tutkitaan huolellisesti kuonosta hännän päähän.

Sairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen pitää kissasi hyvinvoivana mahdollisimman pitkään. Senioritarkastus on suositeltava vuosittainen rutiini kaikille iäkkäille kissoille. Vanhuuden kaudeksi kutsutaan lemmikin keskimääräisen eliniän viimeistä neljännestä. Kissa kannattaa tuoda senioritarkastukseen, kun se on täyttänyt 10 vuotta, vaikka kotona sillä ei olisikaan havaittu mitään normaalista poikkeavaa.

Miksi senioritarkastus on tarpeen?

Vanhuus näkyy meissä kaikissa. Kissoilla nivelrikko, kulumat ja eri elinten rappeutumismuutokset yleistyvät vanhuuden myötä ja aiheuttavat toimintakyvyn asteittaista heikkenemistä ja kipua. Lisäksi monet kasvainsairaudet kehittyvät vanhuusiällä. Elimistön vastustuskyky heikkenee ja kissat ovat aiempaa alttiimpia tulehduksille ja tarttuville taudeille.

Sairauden oireita on vaikea nähdä kotona ja lisäksi ikääntyvien lemmikkien sairaudet kehittyvät usein pikkuhiljaa. Se, että iäkäs kissa nukkuu enemmän, ei hyppää tai vetäytyy omiin oloihinsa, voidaan usein laittaa vanhuuden piikkiin, vaikka todellisuudessa syynä onkin kissan kipu tai sairaus.

Selkeiden oireiden ilmaantuessa on sairaus usein edennyt jo pitkälle, jolloin sen hoito on vaikeampaa. Mitä aikaisemmin mahdolliset vaivat huomataan ja hoidetaan, sitä pidempään nelijalkainen perheenjäsenesi pysyy hyvässä kunnossa.

Mitä senioritarkastuksessa tutkitaan?

Senioritarkastuksessa tutkimme kissasi kuonosta hännänpäähän. Eläinlääkäri pyrkii löytämään ajoissa tyypillisimmät terveyttä ja hyvinvointia ennenaikaisesti huonontavat vaivat. Näitä ovat mm. hammasvaivat, liikkumisvaikeudet ja nivelkivut, sydän- ja paino- ongelmat, erilaiset tulehdukset, sisäelinsairaudet ja kasvaimet.

Jos jotain löytyy, eläinlääkäri keskustelee kanssasi jatkotoimenpiteistä ja -tutkimuksista. Senioritarkastuksessa on varattu aikaa myös mieltäsi askarruttaville kysymyksille.

Miten senioritarkastus tehdään?

Senioritarkastus on kattava puolen tunnin kliininen tutkimus, johon kuuluu

  • suun tarkastus ja hoitotarpeen arviointi
  • silmien, korvien ja ihon tarkistus tulehdusmuutosten varalta
  • sydämen ja hengitysteiden kuuntelu
  • vatsaontelon ja sen elinten tunnustelu
  • ihannepainon määrittäminen ja tarvittaessa ruokintasuositusten antaminen
  • liikuntakyvyn ja lihaskunnon arviointi

Käynnillä kissasta voidaan ottaa myös verinäytteet. Verinäytteistä voidaan tutkia esimerkiksi kissan kilpirauhasarvot, sillä kilpirauhasen liikatoiminta on yleinen sairaus keski-ikäisillä ja vanhoilla kissoilla. Siksi suosittelemme ikääntyvän kissan verinäytteiden tutkimusta vuosittain.

Verinäytteiden ottoa varten kissan on hyvä olla syömättä 8 tuntia ennen käyntiä, vettä saa olla tarjolla. Senioritarkastuksen yhteydessä voidaan lisäksi tutkia kissan virtsanäyte sekä mitata sen verenpaine.

Samalla käynnillä kissasi voidaan tarvittaessa myös rokottaa, jos lemmikin terveydentila tämän sallii. Rokotus ja mahdolliset jatkotoimenpiteet hinnoitellaan erikseen. Mikäli lemmikkisi terveydentila vaatii jatkotutkimuksia tai hoitoa, niille varataan uusi käyntiaika.

Kuinka usein senioritarkastuksessa olisi hyvä käydä?

Vuodessa kissa vanhenee keskimäärin saman verran kuin ihminen kuudessa vuodessa. Siinä ajassa moni sairaus etenee jo pitkälle. Suosittelemmekin tuomaan pitkäaikaisen kaverisi senioritarkastukseen vähintään kerran vuodessa.

Varaa aika senioritarkastukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat