Koiran askelanalyysi

Askelanalyysimittausta käytetään esimerkiksi lievien ontumien havaitsemiseen, askeleen epäsymmetrian havaitsemiseen tai kuntoutumisen seurantaan. 

Askelanalyysillä voidaan havaita lievä liikkeen epäsymmetria ja painonvarauksen epätasainen jakauma, jotka voivat olla paljaalla silmällä vaikeita havaita. Askelanalyysi antaa tietoa muun muassa kullekin jalalle tulevasta kuormituksesta ja painovarauksesta, paineen jakautumisesta kullekin tassulle, askeleen pituudesta sekä askeleen tuki- ja heilahdusvaiheen jakautumisesta.

Miten koiran askelanalyysi tehdään?

Askelanalyysimittaus sopii kaikille yli kolmekiloisille koirille. Askelanalyysi voidaan tehdä eläinlääkärin ontumatutkimuksen yhteydessä tai omistaja voi halutessaan tuoda ontumattoman koiran ajanvarauksella pelkkään askelanalyysiin. Askelanalyysi ilman eläinlääkärin tutkimusta sisältää raportin analyysista, joka käydään lyhyesti omistajan kanssa läpi. Mahdollisten löydösten diagnosointia varten on varattava aika eläinlääkärille.

Askelanalyysi mitataan siihen tarkoitetulla juoksumatolla. Askelanalyysiin on hyvä varata aikaa kokonaisuudessaan noin puoli tuntia. Aluksi koira saa tutustua juoksumattoon rauhassa. Ennen varsinaista mittausta tehdään muutama koekävely ja ravipätkä matolla. Sen jälkeen tehdään varsinainen mittaus käynnissä ja ravissa. Mittaus voidaan tehdä tarvittaessa myös pelkässä käynnissä, jos koiralla on vielä esimerkiksi liikuntarajoitteita. Mittauksia voidaan tarvittaessa tehdä useita. Useimmat koirat jännittävät hieman juoksumattoa. Analyysissä ei kuitenkaan haittaa vaikka koira välillä kulkee epärytmissä, sillä mittauksen raportiin otetaan mukaan tasaisin osuus. Joskus harvoin koira voi pelätä liikkuvaa alustaa niin paljon ettei mittaus ole mahdollista.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa