Koiran tai kissan fysioterapia

Fysioterapialla voidaan esimerkiksi lievittää koirasi tai kissasi kipua, korjata virheellisiä liikeratoja tai huoltaa sen lihaksistoa. Yleisenä fysioterapian tavoitteena on aina parantaa lemmikkisi päivittäistä elämänlaatua ja toimintakykyä.

Miksi fysioterapiaan?

Fysioterapian aloittamisen syynä voi olla esimerkiksi nivelrikko tai murtumaleikkauksen jälkeinen kuntoutus, kivun lievitys, kilpailevan tai metsästävän koiran toimintakyvyn kohentaminen.

Fysioterapian tavoitteet muotoutuvat koiran tai kissan sen hetkisen tilanteen ja siihen kohdistettujen tavoitteiden mukaisesti. Fysioterapian tavoitteena voi olla muun muassa virheellisen liikemallin normalisoiminen, ennaltaehkäisevä lihashuolto tai vaikka puutteellisen painonvarauksen parantaminen. Yleisenä fysioterapian tavoitteena on aina parantaa koiran tai kissan päivittäistä elämänlaatua ja toimintakykyä.

Terveen koiran tai kissan fysioterapia

Terve koira tai kissa voi tulla fysioterapiaan ilman lähetettä suoraan ajanvarauksen kautta.

Terveen lemmikin fysioterapiakäynnille voi olla monia syitä. Fysioterapian potilaisiin lukeutuu niin kotikoiria, kilpailevia harrastajia kuin kuntoutuvia toipilaita.

Sairaan koiran tai kissan fysioterapia

Sairaan koiran tai kissan kuntoutuksessa fysioterapeutti toimii yhteistyössä koiran hoitavan eläinlääkärin kanssa. Sairaan lemmikin fysioterapia aloitetaan aina eläinlääkärin lähetteellä. Mikäli havaitset koirallasi tai kissallasi akuutteja sairauden oireita, kuten tulehduksen merkkejä, kipua tai heikkoutta, tulee sen hetkinen terveydentila tutkituttaa ensin eläinlääkärillä ennen fysioterapian aloittamista.

Koiran tai kissan fysioterapiakäynti

Fysioterapiakäynti alkaa aina koiran tai kissan liikkeiden, toimintakyvyn ja tuki- ja liikuntaelimistön tilan tutkimisella sekä havainnoiden että tunnustellen. Sen hetkinen terveydellinen tilanne kartoitetaan ja valitut hoitomenetelmät ja -ohjeet valitaan löydösten mukaisesti. Fysioterapeutti antaa neuvoja liikuntaan ja päivittäiseen harjoitteluun liittyvissä asioissa.

Mitä eläinfysioterapia on?

Eläinfysioterapia on yksi fysioterapian erikoisaloista. Eläinfysioterapeutti on suorittanut sekä fysioterapian ammattikorkeakoulututkinnon (3,5 v) että eläinfysioterapian täydennyskoulutuksen ammattikorkeakouluopintoina (1,5 v).

Eläinfysioterapia on eläimen lääkinnällistä kuntoutusta. Eläinfysioterapiassa sovelletaan ihmisten fysioterapiassa hyödynnettyjä menetelmiä eläimiin. Eläinfysioterapeutti tuntee hoidettavan eläimen anatomian ja biomekaniikan ja arvioi lemmikin liikkumista, toimintakykyä ja terveyttä. Valitut terapeuttiset menetelmät perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Tavallisimpia käytettyjä menetelmiä ovat manuaalinen terapia, liikehoidot, hieronta, terapeuttinen harjoittelu ja vesiterapia.

Ennaltaehkäisy

  • Harrastus- ja kotikoirat
  • Lihashuolto
  • Suoritus- ja toimintakyvyn arviointi
  • Harjoittelun ja liikunnan suunnittelu ja ohjaus

Ortopedinen kuntoutus

  • Nivelsairaudet
  • Murtumat ja pehmytkudosvammat
  • Muut tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet

Neurologinen kuntoutus

  • Keskus- tai ääreishermoston sairaudet
  • Halvauksesta kuntoutuminen

Ikääntymisen tuomat muutokset

  • Päivittäisen hyvinvoinnin tukeminen ja edistäminen

Varaa koirallesi aika fysioterapiaan Evidensia-eläinlääkäriasemalta!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa