Koiran sterilisaatio tähystysleikkauksena

Koiran sterilisaatio tähystysleikkauksena on koiralle normaalia avoleikkausta kivuttomampi ja toipuminen on normaalia avoleikkausta nopeampaa.

 

Koiran sterilisaatio ehkäisee kohtutulehduksia

Sterilisaatio estää koiraa sairastumasta kohtutulehdukseen, joka on leikkaamattomilla nartuilla riskinä aina kiima-ajan jälkeen. Nuorena, ennen ensimmäisiä tai toisia juoksuja leikatuilla nartuilla on todettu vähemmän maitorauhaskasvaimia, kuin leikkaamattomilla tai myöhemmin leikatuilla nartuilla.

Leikkaus kahden tai kolmen pienen haavan kautta

Tähystysleikkauksessa sterilisaatio suoritetaan 1–3:n (0,5–3 cm) haavan kautta. Leikkauksen aikana vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla paremman näkyvyyden aikaansaamiseksi.

Kun narttukoira sterilisoidaan tähystämällä, siltä poistetaan yleensä vain munasarjat ja kohtu jätetään paikalleen. Näin voidaan tehdä silloin, kun kohtu on täysin normaali. Mikäli kohdussa todetaan muutoksia ja se pitää poistaa, voidaan joutua siirtymään avoleikkaukseen.

Koira toipuu tähystysleikkauksesta nopeammin

Tähystysleikkaus aiheuttaa koiralle tutkitusti vähemmän kipua kuin perinteinen ns. avoleikkaus. Useissa tutkimuksissa on myös todettu koirien toipuvan nopeammin tähystyksellä suoritetusta leikkauksesta. Menetelmän edut on huomattu koiranomistajien keskuudessa myös käytännössä – kokemukset tähystysleikkauksista ovat olleet erinomaisia. Erityisesti käyttö- ja harrastuskoirille tähystysleikkaus on suositeltava vaihtoehto, jos treenitauko halutaan mahdollisimman lyhyeksi.

Milloin narttukoiran voi leikata?

Narttukoiran edellisestä kiimasta tulisi olla kulunut vähintään 2-3 kuukautta eikä sillä tuli olla valeraskauden oireita.

Ennen leikkausta koiran tulisi olla 8 tuntia syömättä, vettä saa juoda. Leikattavan koiran yleisen terveydentilan tulee olla hyvä. Ennen anestesiaa eläinlääkäri saattaa haluta tutkia koiran verinäytteen varmistaakseen leikkauspotilaan terveydentilan.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa