Ehkäise koiranpennun liian nopea kasvu

Pentuaikana on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että pennulle annetaan oikea määrä ravintoa – ei liikaa eikä liian vähän. Olennaista on, että pentu saa sopivasti energiaa sen kokoon ja kasvuun nähden. Liian suuri energiamäärä isokokoisille pennuille lisää kasvunopeutta ja saattaa altistaa nivelten kehityshäiriöille, vaikka ruumiinrakenne pysyisikin normaalina. Pienten rotujen pentujen ruuan taas tulee olla riittävän energiapitoista, jotta kasvunopeus pysyisi tasaisena.

Jos lemmikki kerää ylipainoa jo pentuna, on kiloista vaikeampi päästä eroon myöhemmin. Pennun ylipaino voi lisätä kasvuhäiriöitä, ja ylipaino aikuisenakin on haitallista eläimen terveydelle ja hyvinvoinnille ja lyhentää lemmikin elinikää.

Monta pientä ateriaa päivässä

Oikeaan energiamäärään vaikuttavat tietysti pennun ikä ja paino. Kun pentu on nuorempi, se tarvitsee suhteessa enemmän energiaa kuin aikuisikää lähestyvä pentu, sillä energiantarve tasoittuu lemmikin kasvaessa.

Pentu tarvitsee ruokaa 2–4 kertaa päivässä. On parempi, että pieni pentu syö useamman pienen aterian kuin muutaman suuren. Kaikki pennut eivät kuitenkaan kasva samaa vauhtia ja ruokavaliota miettiessä on hyvä pitää mielessä koirien erilaiset kasvutavat. Kun kyseessä on isokokoisen koirarodun pentu, on sitä hyvä ruokkia penturuualla, joka on suunniteltu hillitsemään koiran kasvua eli sisältää vähemmän kaloreita. Pienikokoisen rodun pennut tarvitsevat suhteessa enemmän kaloreita – toisin sanoen energiapitoisempaa ruokaa.

Yksilölliset erot ovat suuria

Kaikilla pennuilla on kuitenkin yksilöllinen aineenvaihdunta ja energiantarve, ja esimerkiksi saman pentueen jäsenillä voi olla hyvinkin erilaiset kasvukäyrät. Energiamäärän arvioinnissa auttaa viikoittainen punnitus ja kasvun seuranta. Rauhallinen kasvutahti edistää pennun hyvinvointia ja kehitystä ja ehkäisee myöhempiä aikuisiän vaivoja.

Tarvitsetko apua pentusi hoitamiseen ja ruokavalion suunnitteluun? Ota yhteyttä lähimpään Evidensia-eläinlääkäriasemaasi!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa