Fysioterapia parantaa lemmikin elämänlaatua ja toimintakykyä

Fysioterapialla voidaan auttaa niin kuntoutusta tarvitsevia potilaita kuin terveitä harrastus- ja työkoiria sekä ikääntyviä lemmikkejä ongelmien ennaltaehkäisyssä.

– Eläinlääketieteen kehityksen ansiosta yhä useampaa lemmikin sairautta tai ongelmaa on mahdollista hoitaa, mikä on näkynyt myös osaavan kuntoutuksen tarpeen kasvussa. Toisin kuin hieronta ja erilaiset hemmotteluhoidot, eläinfysioterapia nojaa eläinlääketieteeseen, kertoo Urheilukoiraklinikan eläinfysioterapeutti Hele Pekkanen.

Fysioterapialla voidaan muiden muassa lievittää lemmikin kipua, korjata virheellisiä liikeratoja tai huoltaa lihaksistoa. Yleisenä fysioterapian tavoitteena on aina parantaa lemmikin päivittäistä elämänlaatua ja toimintakykyä.

– Fysioterapiaan tullaan joko eläinlääkärin lähetteellä osana ortopedistä ja neurologista kuntoutusta tai omalla ajanvarauksella esimerkiksi silloin, kun omistaja haluaa ehkäistä paljon harrastavan koiran tai ikääntyneen kissan tai muun lemmikin ongelmia ennalta, Malmin Eläinklinikka Apexissa työskentelevä eläinfysioterapeutti Sofia Palmu valaisee.

Taustalla ihmisfysioterapian osaaminen

Eläinfysioterapeutti ei ole Suomessa laillistettu ammattinimike, joten sitä voi käyttää kuka tahansa. Evidensialla työskentelevät eläinfysioterapeutit ovat taustaltaan sekä fysioterapian ammattitutkinnon että eläinfysioterapian täydennyskoulutuksen suorittaneita, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran vahvistamia fysioterapeutteja.

Useimpien tavoin sekä Pekkanen että Palmu aloittivat työuransa ihmisterveydenhuollon parissa.

– Työskentelin terveydenhuollossa julkisella sektorilla kahdessa eri ammatissa yhteensä 15 vuotta. Ihmisfysioterapian osaamisesta on valtavasti hyötyä nykyisessä työssäni, sillä kuntoutuksen tekniikat ja keinot ovat aika pitkälti samoja kuin ihmisillä. Niitä vain sovelletaan eläimille sopiviksi, Pekkanen sanoo.

Myös Palmu korostaa, että ihmisen fysiologian osaaminen on olennainen perusta työlle.

– Olen perehtynyt erityisesti ortopedisistä ja neurologisista leikkauksista kuntoutuvien koirien fysioterapiaan, ja esimerkiksi mobilisoinnin osaamiseni tulee vahvasti ihmisterveydenhuollosta. Nykyiselle työlleni on ollut erityisen arvokasta kokemus muistisairaiden kanssa työskentelystä, sillä heidän kanssaan kommunikoidaan usein sanattomasti kosketuksella tai kuvilla, Palmu kertoo.

Kumpikin innostui eläinfysioterapiasta harrastuneisuutensa kautta. Palmun päälaji on nykyisin agility. Lisäksi hänellä on taustaa palveluskoiraharrastuksen parista.

Pekkanen puolestaan viettää koiriensa kanssa aikaa metsästyksen, canicrossin, mejän sekä agilityn ja rally-tokon parissa.

– Aktiivinen ammattitaidon ylläpitäminen ja kädentaitojen kasvattaminen on minulle tärkeää. Viimeisimpänä olen perehtynyt muiden muassa koirien fasciamanipulaatioon, Pekkanen sanoo.

Mitä käynnillä tapahtuu?

Fysioterapian lähtökohtana ovat aina eläimen ehdoilla toimiminen sekä yksilölliset hoitotarpeet ja -tavoitteet. Käynti alkaa koiran tai kissan liikkeiden, toimintakyvyn ja tuki- ja liikuntaelimistön tilan tutkimisella – sekä havainnoiden että käsin tunnustellen.

Fysioterapeutti kartoittaa lemmikin terveydellisen tilanteen ja valitsee hoitomenetelmät ja -ohjeet sen mukaisesti. Lisäksi hän antaa omistajalle neuvoja liikuntaan ja päivittäiseen harjoitteluun liittyvissä asioissa.

Sairaan lemmikin fysioterapia aloitetaan eläinlääkärin lähetteellä, jolloin kuntoutusta toteuttava fysioterapeutti toimii yhteistyössä hoitavan eläinlääkärin kanssa. Eläinfysioterapeutti tuntee hoidettavan eläimen anatomian ja biomekaniikan ja arvioi lemmikin liikkumista, toimintakykyä ja terveyttä. Valitut terapeuttiset menetelmät perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tietoon.

Tavallisimpia käytettyjä menetelmiä ovat manuaalinen terapia, liikehoidot, hieronta, terapeuttinen harjoittelu ja vesiterapia. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi vesijuoksumattoa, joka on käytössä sekä Urheilukoiraklinikalla että Malmin Eläinklinikka Apexissa. Vesijuoksumatolla koira liikkuu kevennettynä, tuettuna ja vastustettuna jokaisella askeleella, mikä tekee harjoittelusta sekä tehokasta että turvallista.

– Eläinlääkärin lähetteellä ortopediseen kuntoutukseen tulevien lemmikkien hoito koostuu useimmiten 4–5 käynnistä 2–3 viikon välein. Intensiivijakson jälkeen voidaan vielä tavata lyhyemmällä kontrollikäynnillä. Omalla ajanvarauksella tulevien harrastus- ja työkoirien sekä ikääntyvien lemmikkien käynnit jaksotetaan useimmiten 1–2 kuukauden välein toistuviksi, Palmu avaa.

Moniammatillinen yhteistyö ja korkealuokkaiset tilat mahdollistavat laadukkaan hoidon

Evidensian eläinlääkäriasemilla eri alojen osaajat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä. Viime lokakuussa avautunut Urheilukoiraklinikka on ensimmäisenä Suomessa erikoistunut työ- ja harrastuskoirien hoitoon ja suorituskyvyn ylläpitoon. Nimestä huolimatta klinikalla kuntoutetaan myös kissoja.

– Halusin työskennellä yhteistyössä eläinlääkäreiden kanssa, koska olen hyvin kiinnostunut kuntoutuksesta. Erityisen innostunut olen neurologiasta sekä tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista, joiden hoitoon täällä on hyvät edellytykset. Muun fysioterapiavälineistön ja vesijuoksumaton lisäksi meillä on käytössä esimerkiksi askelvoimamittaus, Pekkanen kertoo.

Pekkanen tekee ajanvarauksella askelvoimamittauksia terveille koirille, jos omistaja haluaa tarkistaa koiransa liikkeet. Lisäksi askelanalyysi voidaan tehdä ontumatutkimuksen yhteydessä eläinlääkärin käynnillä.

Palmu puolestaan on työskennellyt viime vuoden heinäkuusta lähtien Helsingissä Malmin Eläinklinikka Apexissa.

– Evidensialla on todella hyvä moniammatillinen yhteistyö joka suuntaan. Eläinlääkärit ovat erittäin taitavia ja saatavilla erinomaiset välineet työntekoon. Vesijuoksumatolla varustetun huoneen lisäksi meillä on esimerkiksi ryhmäfysioterapian ja koulutusten pitämisen mahdollistava suurempi tila, joihin mahtuu 20 henkilöä istumaan, Palmu kertoo.

Klinikan tiloja on hiljattain laajennettu nimenomaan eläinfysioterapiaa varten suunnitellulla uudella osalla.

– Oranssien seinien ja inspiroivien seinäkuvien koristamat tilat ovat todella pirteät ja huoneet tilavia. Lisäksi erillinen odotustilamme on hyvin rauhallinen, mikä on fysioterapiassa koiran rauhoittumisen kannalta todella tärkeää, Palmu sanoo.

Palmu ottaa potilaita vastaan neljänä päivänä viikossa. Joka toinen viikko häneltä on saatavissa myös ilta-aikoja. Kissoille Palmu tekee myös kotikäyntejä.

– Parasta työssäni ovat mukavat asiakkaat, jotka ovat hyvin vastaanottavaisia. Vastaanottoajat ovat tunnin pituisia, joten lemmikille on todella antaa aikaa. Vaikka koira olisi arka, aina kyetään tekemään jotain ja antamaan kotiohjeita, Palmu toteaa.

Lue lisää eläinfysioterapiasta täältä. Sivulta löydät myös kaikki palvelua tarjoavat klinikat.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900