Koiran ja kissan hätäensiapu

Hätäensiapu voi pelastaa koiran tai kissan hengen. Lue tästä artikkelista, millaista hätäensiapua erilaisissa tilanteissa tulee antaa.

Ensiapu onnettomuuspaikalla

Onnettomuuspaikalla on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Auta loukkaantuneita ihmisiä ensin ja soita hätänumeroon tarvittaessa. Tämän jälkeen ota yhteys eläinlääkäriin ja konsultoi koiran tai kissan hoitamisesta.

Onnettomuuteen joutunut eläin on lähes aina shokissa, minkä vuoksi tuttukin koira voi hätätilanteessa purra. Jos koira hengittää normaalisti ilman vaikeuksia, tee koiralle ensin kuonoside. Katso täältä ohje kuonositeen tekemiseen.

Käsittele shokissa olevaa eläintä varovaisesti. Shokin merkkejä voivat olla velttous, kohonnut pulssi, vaaleat limakalvot ja viileät raajat.

Tarkista ensin, onko eläimellä näkyviä vammoja, kuten haavoja tai verenvuotoja tai ovatko raajat luonnottomissa asennoissa. Älä tuhlaa aikaa pienten vaurioiden hoitamiseen.

Näin autat loukkaantunutta eläintä onnettomuuspaikalla:

  1. Tyrehdytä näkyvä verenvuoto.
  2. Kiedo eläin huopaan tai takkiin.
  3. Siirrä eläin turvalliseen paikkaan pois onnettomuusalueelta.
  4. Ota yhteys päivystävään eläinlääkäriin.

Tajuttoman eläimen hätäensiapu

Koira tai kissa voi mennä tajuttomaksi onnettomuudessa tai jonkin kohtauksen takia. Jokaisen lemmikinomistajan onkin hyvä tietää, kuinka toimia eläimen mennessä tajuttomaksi.

  1. Nosta ja siirrä tajuton eläin huovan avulla sopivaan paikkaan.
  2. Avaa eläimen hengitystiet ja käännä kylkiasentoon. Oikaise pää ja niska rangan suuntaisesti.
  3. Aukaise suu ja varmista, että suu on tyhjä.
  4. Vedä kieli varovasti ulos. Kitalakeen painuva kieli saattaisi estää eläintä hengittämästä.
  5. Tarkista limakalvot, hengitys ja pulssi. Havainnoi mahdolliset poikkeamat ja aloita tarvittaessa elvytys.
  6. Ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin saadaksesi jatko-ohjeita.

Ensiapu – Tekohengityksen antaminen

Jos koirasi tai kissasi lakkaa hengittämästä, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin tarkempia ohjeita varten. Tajuton koira tai kissa tarvitsee tekohengitystä, jos se lakkaa hengittämästä itse. HUOM! Tekohengityksen antamista tai sydänhierontaa ei saa harjoitella koiralle, joka ei tarvitse elvytystä.

Huomioithan, että eläimellä saattaa olla myös ihmisiin tarttuvia taudinaiheuttajia, jotka saattavat tarttua tekohengitystä antaessa.

Näin annat eläimelle tekohengitystä:

  1. Suorista eläimen kaula ja nosta kuono suutasi vasten.
  2. Sulje kuono kämmenellä ja puhalla ilmaa sieraimiin laskien kolmeen. Muista suhteuttaa puhalluksen voimakkuus koiran tai kissan kokoon. Rintakehä kohoaa selvästi, kun ilma pääsee keuhkoihin.
  3. Jos eläimen rintakehä ei nouse, tarkista estääkö kieli tai jonkin muu tukos ilman pääsyn keuhkoihin.
  4. Puhalluksen jälkeen lepää laskien kahteen ja puhalla uudestaan. Toista, kunnes eläin pystyy hengittämään itse.
  5. Tarkista välillä sydämen syke. Aloita sydänhieronta, jos sykettä ei tunnu.

Ensiapu – Sydänhieronta

HUOM! Ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin, jos epäilet koirasi tai kissasi sydämen pysähtyneen.

Koiran tai kissan sykkeen tuntee parhaiten nivustaipeesta, jossa reisivaltimo kulkee. Sykkeen löytäminen saattaa kuitenkin olla normaaliolosuhteissakin vaikeaa. HUOM! Tekohengityksen antamista tai sydänhierontaa ei saa harjoitella koiralle, joka ei tarvitse elvytystä.

Jos sydän on pysähtynyt, eläin tarvitsee sydänhierontaa. Sydänhieronnan tarkoitus on saada veri liikkumaan sydämessä.

Asetu itse sydänhierontaa tarvitsevan koiran selkäpuolelle, jotta koira ei liu’u painellessa poispäin. Oikean painelukohdan löytää laittamalla koiran etutassun koukkuun kaksin kerroin. Painelu aloitetaan kohdasta, johon kyynärpää osuu.

  1. Jos kyseessä on iso koira, aseta kumpikin kämmen päällekkäin koiran kyynärpään yläpuolelle lavan taakse ja paina voimakkaasti alaviistoon kohti päätä. Jos elvytettävä eläin on pieni koira, koiranpentu tai kissa, käytä paineluun vain sormia.
  2. Vuorottele painelua ja tekohengitystä niin, että painelet 15 kertaa ja puhallat kaksi kertaa. Painele vähintään 60 kertaa minuutissa.
  3. Toista painelua ja puhalluksia, kunnes saat sydämen lyömään.

Ensiapu – Tukehtuminen vierasesineeseen

Koirat mielellään maistelevat ja syövät mitä kummallisempia asioita, joten ne ovat riskissä tukehtua hengitystiet tukkiviin esineisiin tai isoihin ruokapaloihin. Niitä voivat olla esimerkiksi erilaiset lelut, pallot, luut tai kepit.

Huom! Aina kaikki tukehtutumiset eivät johdu vierasesineestä. Hengitysvaikeuksien syynä voi olla esim. ilmarinta, sydänvika tai keuhkosairaudet.

Akuutin hengitysvaikeuden aikana lemmikinomistajan on toimittava nopeasti, mutta panikoimatta. Tukehtumassa oleva eläin on hätääntynyt, hengittää vaikeasti ja sen kieli on sinertävä.

Tajuissaan olevan hätääntyneen koiran suuhuun voi olla vaarallista työntää sormia, koska koira voi purra hätääntyneenä myös omistajaansa. Jos vierasesinettä pyrkii itse poistamaan nielusta, voi vahingossa tulla työntäneeksi sitä syvemmälle nieluun. Nielun hierominen kaulalta suuta kohten, pää kohotettuna, voi auttaa irrottamaan jumiutuneen vierasesineen – näin koira saattaa saada yskittyä vierasesineen ulos. Lisäksi voit kokeilla kohottaa koiraa takapäästä lantion kohdalta ja taputtele napakasti avokämmenillä molempiin kylkiin. Suhteuta voimankäyttö koiran kokoon. Koiraa ei tule roikottaa jaloista tai ravistaa.

Vaikka koira yskisikin vierasesineen pois, kannattaa koiran vointi ja nielu tarkistuttaa eläinlääkärillä.

Jos koira on tajuton: Avaa koiran suu ja vedä kieli kunnolla ulos sekä tarkista suu ja nielu silmämääräisesti. Puhdista suu kuolasta tai vaahdosta nopeasti. Lisäksi voit kokeilla kohottaa koiraa takapäästä lantion kohdalta ja taputella napakasti avokämmenillä molempiin kylkiin. Suhteuta voimankäyttö koiran kokoon. Koiraa ei tule roikottaa jaloista tai ravistaa. Tärkeintä on päästä eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Turvallisin asento kuljettaa tajutonta lemmikkiä on kylkiasennossa, kaula ojennettuna ja kieli ulkona. Soita viimeistään matkalta eläinlääkäriin, niin eläinlääkärissä osataan valmistautua tilanteeseen.

Ensiapu – Sähköisku koiralla tai kissalla

Sähköisku voi aiheuttaa koiralle tai kissalle henkeä uhkaavia vaurioitta. Paras tapa ehkäistä lemmikkiä saamasta sähköiskua on varmistaa, ettei johtoja ole mahdollista päästä syömään. Sähköisku voi aiheuttaa muun muassa sydämenpysähdyksen ja keuhkojen täyttymisen nesteellä.

Näin toimit, jos koira tai kissa on saanut sähköiskun:

  1. Jos eläimellä on sähköjohto yhä suussa, koske eläimeen vasta virran katkaisemisen jälkeen!
  2. Tarkista eläimen elintoiminnot ja suussa mahdollisesti olevat palovammat.
  3. Aloita tarvittaessa elvytys
  4. Toimita sähköiskun saanut eläin aina eläinlääkäriin.

Ensiapu – Kouristuskohtaus koiralla tai kissalla

Kouristuskohtauksen voivat aiheuttaa esimerkiksi epilepsia, myrkytykset tai äkillinen kipu. Koiran tai kissan kouristellessa ota yhteyttä eläinlääkäriin, joka osaa neuvoa oireiden mukaisessa ensiavussa ja ohjata tutkimuksiin kouristuskohtauksen syyn selvittämiseksi.

Kohtauksen aikana koira tai kissa voi purra tuttujakin ihmisiä, joten ensiapua antaessa on syytä olla varovainen. Kouristelun syystä riippuen eläin voi olla kohtauksen ajan joko tajuissaan tai tajuton.

Itse kouristuskohtauksen aikana voit tarvittaessa vetää koiran tai kissan pois vaarallisten esineiden luota. Varmista, ettei eläin pääse putoamaan, jos se on kouristuskohtauksen aikana esimerkiksi sohvalla. Muuta kouristuskohtauksen aikana ei voi tehdä. Jos koira tai kissa on tajuton, sille ei saa antaa mitään suuhun.

Jos koiran tai kissan kouristuskohtaus kestää pidempään, on hakeuduttava heti eläinlääkärin vastaanotolle. Kirjaa ylös kohtauksien kestot ja ajankohdat, sillä nämä tiedot auttavat eläinlääkäriä diagnosoinnissa ja hoidon määrittelemisessä. Voit myös mahdollisuuksien mukaan kuvata kouristuskohtauksen.


 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa