Kanin ja jyrsijöiden hammasongelmat

Kaneilla ja jyrsijöillä esiintyy paljon hammasongelmia, sillä niiden etuhampaat kasvavat jatkuvasti läpi elämän, tämän lisäksi kanilla ja heinänsyöjäjyrsijöillä (marsu, chinchilla ja degu) myös poskihampaat kasvavat jatkuvasti.

Lue lisää kanin ja jyrsijöiden hammassairauksien hoidosta

Hammasongelmien taustalla voi olla useita syitä. Ylä- ja alaleuka voivat olla synnynnäisesti eri paria, jolloin hampaat eivät pääse kulumaan normaalisti. Virheellinen ruokinta voi myös aiheuttaa hammasongelmia, esim. liian energiapitoinen ja vähäkuituinen ruoka, D-vitamiinin ja kalkin puute tai mineraalien väärä keskinäinen suhde. Marsulla C-vitamiinin puute voi olla hammasongelmien taustasyy. Hampaan normaali kasvu voi häiriintyä myös loukkaantumisen tai häkin kaltereiden pureskelun aiheuttaman hammasvaurion seurauksena. Jos hammas katkeaa tai puuttuu kokonaan, vastakkainen hammas ei pääse kulumaan normaalisti vaan kasvaa ylipitkäksi. Bakteeritulehdukset voivat myös aiheuttaa hampaiden virheasentoja ja irtoamisia, pahimmassa tapauksessa hammasjuuripaiseita.

Hammasongelmien oireena on yleensä vähentynyt, vaikeutunut syöminen ja laihtuminen ja lopulta syömättömyys. Kanilla ja marsulla poskihampaisiin kehittyvien hammaspiikkien seurauksena kieleen ja poskeen voi tulla kivuliaita vaurioita, tämä näkyy syljen tippumisena ja leukojen epänormaalina liikkeenä pureskellessa. Hammasongelmat voivat aiheuttaa myös ruuansulatuskanavan ongelmia.

Ylikasvaneiden hampaiden hoitona on niiden lyhentäminen hiomalla, ei koskaan leikkaamalla. Etuhampaat pystyy usein lyhentämään ilman rauhoitusta, mutta poskihampaiden tarkastus ja hoito vaatii lähes poikkeuksetta rauhoituksen. Tukihoitoa tarvitaan, jos eläimen kunto on laskenut hammasongelman seurauksena. Hammasvaivoilla on tapana uusia, säännöllinen hampaiden hoito voi olla tarpeen.

Artikkelin kirjoittaja: Lotta Pänkälä, ELL
Artikkelin kirjoitusvuosi: 2009

© Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy. Lyhyt lainaus artikkelista sallitaan, kun artikkelin kirjoittaja, Evidensia Eläinlääkäripalvelut ja kirjoitusvuosi mainitaan.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa