Kanin ja jyrsijöiden hammasongelmat

Kaneilla ja jyrsijöillä esiintyy paljon hammasongelmia, sillä näillä eläimillä etuhampaat kasvavat jatkuvasti läpi elämän, tämän lisäksi kanilla ja osalla jyrsijöistä (mm. marsulla ja chinchillalla) myös poskihampaat kasvavat jatkuvasti.

Lue lisää kanin ja jyrsijöiden hammassairauksien hoidosta

Hammasongelmien taustalla voi olla useita syitä. Ylä- ja alaleuka voivat olla synnynnäisesti eri paria, jolloin hampaat eivät pääse normaalisti kulumaan. Virheellinen ruokinta voi myös aiheuttaa hammasongelmia, esim. liian energiapitoinen ja vähäkuituinen ruoka, D-vitamiinin ja kalkin puute tai mineraalien väärä keskinäinen suhde. Marsulla C-vitamiinin puute voi olla hammasongelmien takana. Hampaan normaali kasvu voi häiriintyä myös loukkaantumisen tai häkin kaltereiden pureskelun aiheuttaman hammasvaurion seurauksena. Jos hammas katkeaa tai puuttuu kokonaan, vastakkainen hammas ei pääse normaalisti kulumaan vaan kasvaa ylipitkäksi. Bakteeritulehdukset voivat myös aiheuttaa hampaiden virheasentoja ja pahimmassa tapauksessa irtoamisia.

Hammasongelmien oireena on yleensä vähentynyt, vaikeutunut syöminen ja lopulta syömättömyys. Kanilla ja marsulla poskihampaisiin kehittyvien hammaspiikkien seurauksena kieleen ja poskeen voi tulla kivuliaita vaurioita, tämä näkyy syljen tippumisena. Hammasongelmat voivat aiheuttaa myös ruuansulatuskanavan ongelmia.

Ylikasvaneiden hampaiden hoitona on niiden lyhentäminen. Etuhampaat pystyy yleensä lyhentämään ilman rauhoitusta, mutta poskihampaiden tarkastus ja hoito vaatii yleensä rauhoituksen. Tukihoitoa tarvitaan, jos eläimen kunto on laskenut hammasongelman seurauksena. Hammasvaivoilla on tapana uusia, säännöllinen hampaiden hoito voi olla tarpeen.

Artikkelin kirjoittaja: Lotta Pänkälä, ELL
Artikkelin kirjoitusvuosi: 2009

© Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy. Lyhyt lainaus artikkelista sallitaan, kun artikkelin kirjoittaja, Evidensia Eläinlääkäripalvelut ja kirjoitusvuosi mainitaan.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi