Kanin ja jyrsijöiden hammassairaudet

Hammasvaivat ovat yleisiä kaneille, marsuille, chinchilloille ja deguille ja harvinaisempia pienemmille jyrsijöille.

Sairauden syyt ovat usein moninaisia. Hammasvaivoja voivat aiheuttaa muun muassa geneettinen alttius (mm. hermeliini, leijonanharjas), kallon tai leuan trauma tai sopimaton ruokavalio (liian vähän heinää). Usein syy jää tuntemattomaksi. 

Kaikki kanien, marsujen, chinchillojen ja degujen hampaat kasvavat jatkuvasti läpi lemmikin koko elämän. Näin ollen purentavika voi kehittyä joko etu-, väli- tai takahampaisiin.

Hammasvaivat etuhampaissa

Etuhampaat kasvavat arviolta 2–3 mm viikossa. Normaalisti ylä- ja alaleuan etuhampaat osuvat toisiinsa eläimen pureskellessa, jolloin hankaus saa hampaat lyhenemään. Jos hampaat eivät kuitenkaan osu toisiinsa, ne kasvavat jatkuvasti ilman esteitä. Ne voivat tällöin kasvaa erityisen pitkiksi ja aiheuttaa vammoja nenään, kieleen, kitalakeen tai huuliin. Pitkäksi kasvaneet etuhampaat voivat myös murtua, mikä voi aiheuttaa tulehduksen tai paiseen.

Tällöin etuhampaat tulee lyhentää. Älä lyhennä hampaita kotikonstein! Toimenpide tehdään lyhyessä anestesiassa, jotta eläin pysyy täysin liikkumatta. Anestesian ollessa kestoltaan hyvin lyhyt, riskit ovat erittäin pienet. Hampaiden leikkaaminen voi aiheuttaa murtumia, jotka voivat olla usein mikroskooppisen pieniä mutta silti kivuliaita ja altistavat lemmikin suun tulehduksille. Tästä syystä eksoottisen lemmikin hampaita ei tule koskaan lyhentää leikkaamalla.

Hammasvaivat taka- ja välihampaissa

Kaneilla, marsuilla, chinchilloilla ja deguilla myös väli- ja takahampaat kasvavat läpi koko lemmikin eliniän. Myös nämä hampaat kuluvat lemmikin jauhaessa ravintoaan, minkä vuoksi ravinnon on oltava pitkistä kuiduista koostuvaa ja sisällettävä runsaasti silikaatteja. Parasta ravintoa ovat heinä, tuore ruoho sekä vihreät vihannekset.

Lue tästä eläinlääkärin vinkit kanin oikeaoppiseen ruokintaan

Elleivät lemmikin väli- ja takahampaat kulu oikean ruokinnan seurauksena, alkavat ne kasvaa suun sisällä ja voivat aiheuttaa hammaspiikkejä. Hammaspiikit voivat vahingoittaa kieltä tai poskia mutta myös hammasjuuria ikenen sisällä aiheuttaen epämuodostumia hammasluuhun.

Harvinaisempia hammassairauksia ovat kyynelkanavan tukkeutuminen ylähampaiden juurien liiallisesta kasvusta johtuen, hammaspaiseet (tulehdus yhdessä tai useammassa hampaassa) tai tulehdus leukaluussa.

Hammassairauksien oireita ovat usein ruokahaluttomuus ja laihtuminen, kuolaaminen ja pahanhajuinen hengitys.

Pieni kamera apuna hampaiden tutkimuksessa

Hammastarkastuksessa lemmikin hampaat tutkitaan ensin ilman nukutusta, yleistutkimuksen yhteydessä. Mikäli tutkimuksessa epäillään hammassairautta, suosittelemme lemmikille pään röntgen- tai CT-kuvausta hampaiden ja leukaluun kunnon tarkastamiseksi. Lisäksi eläimen suu tutkitaan huolellisesti nukutuksessa.

Tutkimuksessa lemmikki nukutetaan, avataan sen suu ja tutkitaan suu pientä kameraa käyttäen. Koska eksoottisten lemmikkien suu on erittäin pieni, voivat vaivat jäädä ilman kameraa havaitsematta. Jos hammasvaivoja havaitaan, hampaat lyhennetään (ei leikata!), jotta suun tila saadaan palautettua mahdollisimman lähelle normaalia.

Jos röntgen- tai CT-kuvauksessa havaitaan hammaspaise tai tulehdus leukaluussa, vaivat hoidetaan.

Väli- tai takahampaiden poistoa ei suositella, elleivät hampaat ole erittäin tulehtuneet ja heiluvat, sillä hampaiden poisto on haastavaa ja ne voivat poistettaessa murtua, mikä pahentaa tilannetta.

Hammassairaudet ovat kroonisia sairauksia. Kun sairaudet havaitaan, niitä ei valitettavasti voida hoitaa kerralla kuntoon. Toisinaan ruokinnan muuttaminen sopivammaksi voi auttaa. Todennäköisesti lemmikki kuitenkin tarvitsee hammashoitoa myös tulevaisuudessa. Alussa suosittelemme käyntiä eläinlääkärin vastaanotolla kolmen kuukauden välein ja myöhemmin harvemmin, riippuen hampaiden kasvuvauhdista. Suosittelemme lämpimästi ehkäisemään mahdolliset vaivat ajoissa ja tutkituttamaan lemmikin hampaat säännöllisesti. Ethän odota siihen asti, että lemmikki lopettaa jälleen syömisen, sillä silloin sillä on jo kipuja.

Muut hammassairaudet

Chinchilloille voi kehittyä reikiä hampaisiin. Reikiä ei yleensä havaita suun tutkimuksessa ilman kameraa, mutta ne voidaan havaita röntgen- tai CT-kuvassa. Reikä hampaassa on kivulias vaiva, joka voi aiheuttaa chinchilloille ruokahaluttomuutta. Kivuliaan hampaan poistaminen tehdään nukutuksessa ja lemmikille määrätään kipulääkitys.

Hammassairaudet pienillä jyrsijöillä

Pienillä jyrsijöillä vain etuhampaat kasvavat läpi elämän. Näin ollen etuhampaiden purentavika on ainut niille kehittyvä hammasvaiva. Lisätietoa vaivasta yllä.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa