Kanin sterilisaatio estää poikaset ja tuo terveyshyötyjä

Kanilla tulisi aina olla toinen kani seurana, sillä ne ovat yhdyskuntaeläimiä. Parhaiten toimeen tulevat eri sukupuolta olevat kanit, joten kanien sterilisointti ja kastrointi on tärkeää, jotta vältytään ei-toivotuilta poikasilta. Kanin sterilisaatio on kirurginen toimenpide, jossa kanin kohtu ja munasarjat poistetaan. Tämä estää kanin lisääntymisen. Sterilisaatio ei ainoastaan ehkäise suunnittelematonta poikasten saamista, vaan sillä on myös merkittäviä terveydellisiä hyötyjä.

Naaraskani voidaan leikata 16–20 viikon iässä. Yli 9 kk:n ikäisen kanin leikkaaminen on teknisesti haastavampaa lisääntyvän rasvan ja verisuonituksen vuoksi. Jos kani on yli 1-vuotias, tulee poistaa sekä munasarjat että kohtu. Nuoremmilta riittää pelkkä munasarjojen poisto. Suosituspaino leikkaushetkellä on vähintään 1 kg, jos kyseessä on normaalikokoinen kani.

Kania ei tule paastottaa ennen sterilisaatioleikkausta. Sterilisaatio on rutiinitoimenpide, joka tehdään yleisanestesiassa. Leikkaus tehdään yleensä aamulla, jotta lemmikkiä voidaan valvoa sen herätessä anestesiasta. Kotiin lähtiessään kani saa mukaan kipulääkkeet, joita suositellaan annettavaksi 5–7 päivän ajan. Haava suljetaan itsestään sulavilla tikeillä, joten niitä ei tarvitse poistaa erikseen eläinlääkärissä. Suosittelemme kuitenkin tarkastuskäyntiä noin viikon kuluttua leikkauksesta, jotta haavan paranemista voidaan seurata.

Sterilisaation hyödyt

  • Ehkäisee kohtukasvaimia, märkäkohtua ja maitorauhaskasvaimia
  • Estää suunnittelemattomien poikasten saannin
  • Ehkäisee valeraskauksia

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi