Kannattaako vanhan lemmikin hampaat hoitaa?

Hammaskiven ja hampaan tukikudoksen tulehduksen eli parodontiitin on uskottu olevan lemmikin ikääntymisen väistämätön seuraus. Näin ei kuitenkaan ole.

Parodontiitin kehittymistä voidaan hidastaa ja jopa ehkäistä. Kaikkein tehokkaimpia keinoja ovat hampaiden päivittäinen harjaus ja ajoissa tehty, säännöllinen anestesiassa suoritettu hammashoito.

Hampaiden hoitamatta jättäminen voi aiheuttaa iäkkäälle lemmikille kroonista kipua. Lisäksi jatkuva bakteremia (bakteerit verenkierrossa) voi väsyttää eläintä ja altistaa tulehduksille muualla elimistössä, mm. maksassa, munuaisissa, sydämessä tai keuhkoissa. Suun tulehdus myös heikentää muun muassa diabeteksen hoitovastetta.

Voiko vanhan lemmikin nukuttaa?

Hoitamaton sairaus – esimerkiksi hampaiden hoitamatta jättäminen – on eläimen iästä riippumatta sen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta huomattavasti suurempi riski kuin nukutus, joka toimenpiteen vuoksi täytyy tehdä. Huolellisella esivalmistelulla, anestesian suunnittelulla, toteutuksella ja seurannalla nukutuksesta saadaan lemmikkipotilaalle mahdollisimman turvallinen.

Modernin, turvallisen anestesian kulmakivet ovat potilaskohtainen anestesiasuunnitelma, juuri kyseiselle potilaalle sopivien lääkeaineyhdistelmien käyttö sekä huolellinen elintoimintojen seuranta ja tukeminen nukutuksen ja heräämisen ajan. Nykyään kiinnitetään yhä enemmän huomiota eläimen elintoimintojen vakaana pitämiseen ja riittävään kivunlievitykseen nukutuksen aikana ja sen jälkeen.

Ennen anestesiaa lemmikin terveydentila on tärkeä arvioida huolellisesti. Siksi lemmikille tehdään ennen nukuttamista terveystarkastus ja myös verinäytteiden tutkiminen on suositeltavaa etenkin silloin, jos kyseessä on iäkkäämpi lemmikki tai jos lemmikillä epäillään jotakin sairautta.

Ennaltaehkäisevällä ja oikea-aikaisella terveydenhoidolla voidaan vaikuttaa positiivisesti eläimen eliniänennusteeseen sekä erityisesti siihen, ettei eläin joudu kärsimään terveydenhoidon puutteen vuoksi. Vanhojen ja sairaiden eläinten nukutuksessa on erityisen tärkeää käyttää uudenaikaisia, sydän- ja verenkiertoelimistöä mahdollisimman vähän rasittavia anestesialääkkeitä.

Lue lisää lemmikin anestesiaturvallisuuden varmistamisesta Evidensia-eläinlääkäriasemilla

Pärjääkö lemmikki ilman hampaita?

Toisinaan parodontittia sairastavalta lemmikiltä voidaan joutua poistamaan useita hampaita. Ajatus siitä, että ruokaa rakastava lemmikki pärjäisi ilman hampaita, saattaa tuntua omistajasta omituiselta ja jopa pelottavalta. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä lemmikin on parempi olla ilman huonokuntoisia, tulehtuneita ja kivuliaita hampaita.

Kun lemmikiltä poistetaan huonokuntoisia hampaita, se voi edelleen syödä lähes kaikkea sitä ravintoa, mitä se on aiemman kattavammalla purukalustollakin syönyt. Usein eläimet syövät hammaspoistojen jälkeen entistä paremmin, koska suu ei ole enää kivulias.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa